Title of a News Article

İç savaş tarım işçilerini bile vurdu

İç savaş tarım işçilerini bile vurdu
banner206

Suriye'deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler Şanlıurfa'da tarlalarda düşük ücretle çalışınca, Şanlıurfalı tarım işçilerinin bir kısmı da çalışmak üzere Amasya’ya geldi.

Amasya’nın Oluz köyündeki tarlalara çalışmaya gelen Şanlıurfa Akçakale nüfusuna kayıtlı evli ve 7 çocuk babası Ali Eskin (54), ucuz ücretle tarlalarda iş bulan Suriyelilerden dolayı işsiz kaldıkları için ailesiyle birlikte Amasya’ya geldiklerini söyledi.

Kendisinin de Şanlıurfa’dan diğer şehirlere gitmek zorunda kaldığını belirten 8 çocuk babası Hüseyin Eskin Suriyelilerin ekmek parasına çalıştıklarına değinirken, 10 çocuk babası İbrahim Akdeniz de geçimlerini sağlamak için yaşamlarını çadırlarda sürdürdüklerine vurguladı.

5 yıldır Amasya’nın Oluz köyündeki tarlalara çalışmaya geldiklerini, bu yılda aralarına yeni mevsimlik işçilerin eklendiğini belirten Şanlıurfalı 2 çocuk babası Mahmut İder (40), “Normalde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı günlük 35-40 liraya, aylık bin-bin 200 liraya çalışırken, Suriye’den gelen vatandaş mecburiyetten 15 liraya, 20 liraya, 10 liraya çalışma imkanı bulursa hiç affetmez çalışır” dedi.

Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin gibi Suriye sınırındaki şehirlerde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin her yıl Türkiye’nin her yanına dağılırken bu sayının Suriyelilerden dolayı daha arttığını anlatan Mahmut İder, “Suriyeli vatandaş gelip buralarda iş aramasaydı dışarıya çıkan vatandaşın yüzde 20’si, yüzde 30’u kendi memleketinde iş bulma imkanına sahip olabilirdi” diye konuştu.

Oluz köyünde 700’e yakın sayıda tarım işçisinin tarlalarda çapa yaparak çalıştığını anlatan İder, temmuz ayından sonra soğan ve patates hasadının ardından Eskişehir veya Polatlı’ya geçeceklerini dile getirdi.

Amasya’daki tarım işçileri tüm işçilerin ve tarım işçilerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 19:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195