Title of a News Article

İptal için Mahkemeye gidecekler

Şanlıurfa Barosu eski Başkanı Av. Yahya Demirkol ve Fikir Kulübü, Topçu Meydanı’na verilen ‘Rabia’ isminin iptali için topladıkları imzaların yer aldığı dilekçeyi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verdi.

UĞUR BUDAK
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Şanlıurfa Valiliğinin ve çevresindeki eski kamu kurum binalarının yıkılmasının ardından yapılan yeni meydana Rabia Meydanı adı verilmişti. Şanlıurfa’da büyük yankı uyandıran bu isim değişikliği başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Buranın Topçu Meydanı ile tek parça olduğunu savunan vatandaşlar, yeni meydanın da adının Topçu Meydanı olması yönünde görüş bildirmişlerdi. Halen bu isme tepkiler devam ediyor. Şanlıurfa Barosu eski Başkanı Av. Yahya Demirkol ve Fikir Kulübü, 42 sivil toplum kuruluşunun desteğini alarak yeni meydana verilen Rabia isminin iptalini istediler.

Şanlıurfa Barosu eski Başkanı Av. Yahya Demirkol ve Fikir Kulübü yetkilileri, isme yaptıkları itiraz dilekçesini topladıkları imzalarla birlikte Büyükşehir Belediyesi evrak kayıt bürosuna verdiler. Daha sonra konuyla ilgili açıklamada bulunan Av. Demirkol, 13.05.2014 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı ile daha önce Topçu Meydanı’nın bir parçası olan ve 100 yıllık Topçu Meydanı olarak anılan alana Rabia adının verildiğini anımsatarak, şunları kaydetti;

“Bu alanda bilindiği gibi vilayet binası, Tekel binası vardı ve Topçu Meydanı Vergi Dairesi vardı, binaların yıkılmasıyla bu alan genişlemişti. Bu alanın 100 yılık bir tarihi vardır, bu tarihe sahip çıkılması açısından alanın adının korunması gerektiğine inanıyoruz. Bize göre buraya yeni bir isim verilmesi çok doğru değildir. Tarihçiler, kent bilimcileri olayı böyle adlandırmamaktadır, alanın tamamını bir bütün olarak görmektedir ve alana tek bir isim verilmesini doğru bulmaktadır. Bizlerde aynı görüşteyiz.”  

Demirkol, aralarında Şanlıurfa Barosu, Şanlıurfa Ticaret Odası, Mimarlar Odası, eczacılar Odası başta olmak üzere  42 sivil toplum kuruluşunun bu imza kampanyasına destek verdiğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Meclisinin iradesine saygılı olduklarını vurgulayan Demirkol, “Ancak meclisimizin de bu kentin iradesine, bu sivil toplum kuruluşlarının iradesine kulak vermesini, bunu dikkate almasını ve alanın tek bir alan olarak değerlendirilmesini, tarihi bir ad olan ve kurtuluş mücadelesini çağrıştıran Topçu meydanı adının korunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.Demirkol, ayrıca bu itirazdan sonuç çıkmaması halinde bu isim kararının durdurulması için mahkemeye gidebileceklerini kaydetti. 

Musul’da Türkiye Konsolosluğunun işgal edilmesini de kınayan Demirkol, orada çalışan konsolosumuzun, güvenlik görevlilerinin ve personellerinin biran önce serbest bırakılmasını arzu ettiklerini belirtti.  

Rabia meydanı adından geri dönülmesini isteyen BDP’li Haliliye Belediye Meclis Üyesi Cemal Babaoğlu da, “Topçu meydanı isminin değişmesini ahlaki ve etik de bulmadık. Tamamıyla Rabia Meydanı adının verilmesi oldubittiye getirilmişti. Urfa’nın tarihi dikkate alınmamıştır. Biz BDP grubu olarak buranın Topçu Meydanı ismi olarak kalsın diyenlerin yanındayız” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2014, 16:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195