Title of a News Article

Irak ordusu Kerkük Havaalanını ele geçirdi

Irak ordusu Kerkük Havaalanını ele geçirdi
banner206

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı. 

TALABANİ'YE BAĞLI PEŞMERGELER ÇEKİLİYOR

KYB'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük'ün güneyinden çekildiği, bunun üzerine Erbil'den takviye gönderildiği bildiriliyor. Irak güçleri Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nün kontrolünü sağladı. Güneydeki çekilmenin KYP ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında kriz yarattığı iddia ediliyor. Bir peşmerge binbaşı "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

- Terör örgütü PKK, Kerkük'te devreye giriyor. Kanlı örgüt, savunma hattı oluşturmaya başladığını açıkladı. Teröristler peşmerge ile birlikte cephede yer alıyor.

- Irak Petrol Bakanlığı, Irak güçlerinin, Kerkük yakınlarındaki Kuzey petrol rafinerisini ele geçirdiğini açıkladı.

BARZANİ'DEN AÇIKLAMA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Peşmergeye kendilerine ateş açılırsa karşılık vermeleri" çağrısı yaptı.

PKK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Terör örgütüne yakın bir internet sitesi, PKK’nın askeri kanadı HPG’nin, Kerkük’te "Savunma hattı oluşturmaya başladığı” belirtildi.

Haberde, “Bölgede bulunan HPG Güçleri Komutanlığı, ‘Kerkük’ü savunmak isteyenler mevzilerimize doğru gelsin’ çağrısında bulundu” ifadesi yer aldı.

PKK'ya yakın siteler Kerkük'ten bu fotoğrafı paylaştı

BARZANİ YÖNETİMİ YALANLAMIŞTI

Irak yönetimi son olarak dün akşam IKBY'nin Kerkük'e PKK terör örgütü unsurlarını yerleştirdiği suçlamasında bulunarak, bunun savaş ilanı olduğunu açıklamıştı. IKBY'den gelen jet açıklamada ise "Kerkük'te PKK iddiaları asılsızdır" denilmişti.

SON GELİŞMELER:

- FLAŞ GELİŞME... Irak ordusu Kerkük havaalanını ele geçirdi.

- Irak Petrol Bakanlığı, Irak güçlerinin, Kerkük yakınlarındaki Kuzey petrol rafinerisini ele geçirdiğini açıkladı

GERİ ÇEKİLENLER İÇİN İNCELEME BAŞLATACAKLAR

- Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, “Peşmergenin geri çekilmesine ilişkin her hangi bir emir bulunmuyor. Çekilmelere karşı ise Peşmerge Bakanlığı inceleme başlatacak” diye konuştu.

PEŞMERGEDE ÇEKİLME KRİZİ

- Kerkük'ün güneyindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı (KYB) peşmergelerin mevzileri boşaltıp çekildiği iddia ediliyordu. Çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmerge arasında kriz çıkarttı.  Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi.

- Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.

"IRAK ORDUSUNA DENK GÜCÜMÜZ YOK"

Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi.

PEŞMERGE: TAKVİYE KUVVET GÖNDERİLİYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'teki bazı Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini belirtti.

ASKERİ ÜSDE KONTROL SAĞLANDI

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Terörle mücadele güçleri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü'nde kontrolü sağlayarak buradaki askeri dağılımı yeniden gerçekleştirdi." denildi.

Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağladığı belirtilmişti.

- Irak merkezi hükümetine bağlı güçler, Kerkük'ün güneyindeki bazı mevzileri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden aldı.

Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında Kuzey Petrol Şirketi'ne ait bir istasyon, yakınlarındaki işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor. 

PEŞMERGE KAÇMAYA BAŞLADI

Irak'ın Kerkük kentindeki Peşmergelerin kentin güney cephesinden çekildiği iddia edildi. 

Kerkük'ün batısındaki 5. Cephe Komutanı Kemal Kerküki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün güneyinde bulunan 4.Cephedeki Peşmergelerin, Irak merkezi hükümetiyle anlaşmalı şekilde kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiğini" ileri sürdü. Kerküki, güneydeki Peşmergelerin ani bir şekilde çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güçlerin yola çıktığını ifade etti. Irak ordusunun henüz kent merkezine girmediğini dile getiren Kerküki, Peşmerge'nin K1 Askeri Üssü, havalimanı ve Havana ile Bay Hasan petrol kuyularının denetimini sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti. 

- Rudaw: KYB Peşmergeleri bazı yerlerden çekildi

Rudaw, Tal Alwad ve Tazehurmatu'daki Peşmergelerin bulundukları yerlerden çatışmadan çekildiğini bildirdi.

ABD UÇAKLARI KERKÜK ÜZERİNDE

- Rudaw, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Kerkük üzerinde uçuş yaptığını iddia etti

- Rudaw, Tal Alwad'a takviye Peşmerge gücü gönderildiğini belirtti.

- Tuzhurmatu'da Peşmerge-Haşdi Şabi çatışması sürüyor

Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmaların dün geceden bu yana devem ettiği bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2017, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142