Title of a News Article

İran'a ağır suçlama

İran'a ağır suçlama
banner206

Geçtiğimiz günlerde öldürülen Taliban lideri Molla Mansur'un bulunduğu yerin koordinatlarını ABD'ye Tahran'ın verdiği iddiası büyük yankı uyandırdı.

Afganistan'da silahlı muhalif gruplardan Hizbi İslami Partisi (SED) lideri Gulbeddin Hikmetyar, Mansur'un bulunduğu yerin koordinatlarını ABD'ye Tahran'ın verdiğini savundu. Hikmetyar, bunun affedilmez bir ihanet olduğunu belirtti.

 

"BÜYÜK VE AFFEDİLMEZ BİR İHANET"

Gulbeddin Hikmetyar, İran'a yaptığı ziyaret sonrası dönüş yolunda Pakistan'da öldürülen Taliban lideri Molla Mansur'un vurulmasından İran'ı sorumlu tuttu. Gulbeddin Hikmetyar, Tahran'ı Molla Mansur'un bulunduğu yerin koordinatlarını ABD ile paylaşmakla suçladı. Hikmetyar, "Mansur, İran sınırına yakın bir yerde ABD drone saldırısında öldürüldü. Biz barış görüşmelerinin yapıldığı bir dönemde bu terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bunu İran tarafından yapılmış büyük ve affedilmez bir ihanet olarak görüyorum." dedi.

 

TALİMAT ABD'DEN

Öte yandan İran, Taliban ile çatışma içindeki Afganistan hükümeti ile ilişkilerini güçlendirerek yeni bir eksene taşıdı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüzü John Kirby, 16 Mart tarihli basın toplantısında ABD'nin "Afganistan hükümetinin istikrarının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün desteklenmesi için, İran'ın Afganistan hükümeti ve uluslararası toplumla doğrudan ve yapısal olarak çalışmasını" istediğini belirtti. Ardından 23 Mayıs'ta İran, Hindistan ve Afganistan tarihi bir anlaşmayla yeni bir eksen kurdu. Üç ülke İran'ın güneydoğusundaki Çabahar Limanı'ndan Afganistan ve Orta Asya'ya uzanan, transit taşımacılıkta kullanılacak kara ve demir yolu bağlantısı yatırımlarını içeren "Çabahar Antlaşması"nı imzaladı.

 

ÜMMETİ SIRTINDAN BIÇAKLADI

Hikmetyar, İran ile ilgili "Ben doğduğumdan beri İslam ümmetini sırtından bıçakladı. İslam ülkelerinin çıkarlarına ters düşen işler yapmıştır." açıklamasında bulundu. Taliban, Molla Ahtar Muhammed Mansur'un ABD hava saldırısında öldüğünü resmen doğrularken, yeni lider olarak Mevlevi Heybetullah Ahundzade'yi seçti. Taliban'ın kurucusu Molla Ömer'in oğlu Molla Yakup da yeni liderin ikinci başkan vekili olarak atandı.

 

Haberler.com

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195