Title of a News Article

IŞİD buzları eritti

IŞİD buzları eritti
banner206
 Rojava'da örgütlü siyasi partilerin temsilcileri, bugün Kürdistan Bölgesi'nin Duhok kentinde toplandı. Masada IŞİD ve ortak silahlı güç oluşturulması var.

Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, başkent Erbil'e geldi. Kürt liderler, 1 aydır IŞİD tehdidi altında olan Kobani'deki son durumu masaya yatırıyor.

 

BARZANİ VE MÜSLİM BİRARADA

Aralarında yaşanan söz düellosu medyaya yansıyan Barzani ve Salih Müslim toplantıda bir araya geldi. Kobani'daki durumu değerlendirileceği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.

 

MASADA IŞİD VE ORTAK SİLAHLI GÜÇ VAR

Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyor.

 

BARZANİ'NİN ÇAĞRISIYLA YAPILDI

Rojava Masası Sorumlusu Dr. Hamid Debendi, toplantıya Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin de katılacağını kaydetti.

Hamid Derbendi, toplantının, Barzani'nin çağrısıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Toplantıya katılacak ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 kişi yer alıyor.

 

HEWLER MUTABAKATI İMZALANMIŞTI

Barzani başkanlığında Erbil'de 11 Temmuz 2012'de bir araya gelen PYD ve 15 Kürt partisi, "Hewlêr Mutabakatı"nı imzalamıştı. Bu toplantıda Suriye Kürt Ulusal Konseyi oluşturulmuştu.

 

PYD MUTABAKATI BOZDU

Konsey, 24 Temmuz'da tüm örgüt temsilcilerinin içinde yer aldığı "Kürt Yüksek Konseyi"ni kurdu ve bölgeyi bu konseyin yönetmesi kararı alındı.

 

Ancak PYD sonradan bu mutabakatı bozarak tek başına hareket etmeye başladı.

 

PYD BAĞLILIK BİLDİRDİ

Yeniden başlayan görüşmelerde PYD, ihlâl ettiği anlaşmaya yeniden bağlılık bildirdi. Ayrıca Kürt Yüksek Konseyi'nin Cenevre'deki görüşmelerde Kürtler'i temsil etmesi kararlaştırıldı.

IŞİD'in Kobani saldırmasıyla başlattığı savaş, yarın bir ayını dolduruyor.

 

BARZANİ-MÜSLİM GERİLİMİ

Kuzey Irak yönetimi lideri Mesud Barzani ile PYD lideri Salih Müslim arasındaki söz düellosu medyaya yansımıştı. PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine geçisine Irak'taki Mesut Barzani'nin lideri olduğu IKDP'nin Polit Bürosu'nun yasakladığını söylemişti. Müslim'in "Sınırı kapatanlar, bizi terbiye edeceklerini sanıyorlar. Şunu bilsinler ki biz, onları terbiye ederiz" şeklindeki sözlerine Barzani, "PYD, önce Kürt halkına karşı işlediği suçlardan kendisini arındırsın, terbiye etsin. Sonra Güney Kürdistan'ı terbiye etmekten bahsetsin" demişti. (haberler.com)

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 19:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195