Title of a News Article

IŞİD geri çekiliyor

IŞİD geri çekiliyor
banner206

 Gerek koalisyon güçleri gerekse Kürt savaşçıların direnişine daha fazla dayanamayan IŞİD, Kobani'den geri çekilmeye başladı.

Kobani odaklı gelişmeler dünden bu yana Türkiye'de göstericilerle güvenlik güçlerini karşı karşıya getirirken, Kobani ve çevresinde ise ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan müdahalesi devam ediyor. Son gelen haberler, bugünkü bombardımanlar sonucu IŞİD'in geri çekildiği şeklinde.

 

GERİ ÇEKİLİYORLAR

Üç haftadır süren yoğun çatışmalar sonucu uluslararası kamuoyunda, özellikle de Türkiye'de odak noktası haline gelen ve iki gün önce IŞİD bayraklarının dalgalandığı gözlenen Kobani'de IŞİD'in geri çekildiği bildirildi.

 

"GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ"

Reuters ajansı, Kobani bölgesi Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan ile yaptıkları telefon görüşmesine dayanarak IŞİD'in kentin girişinin gerisine çekildiğini duyurdu. Ajansın haberinde, Nassan'ın şu ifadelerine yer verildi: "Bombardıman etkili oldu ve IŞİD birçok noktada geri püskürtüldü. Bu, onların şehre girişlerinden bu yana en büyük geri çekilmeleri ve bölgeden tamamen geri çekilmelerinin başlangıcı olarak kabul edebiliriz."

 

BÖLGEDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR

Bombardıman sonucu bölgeden yükselen dumanlar, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin sınır hattından da çıplak gözle görülebiliyor. Üç haftadır yoğun çatışmaların sürdüğü Kobani'de pazartesi günü IŞİD bayrakları dalgalanmaya başlamıştı. Dün ise yoğun sokak çatışmalarının sürdüğü stratejik kentte, IŞİD'in birden fazla cepheden ağır silahlarla saldırdığı haberleri gelmişti.

 

PYD TAKTİK DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

IŞİD, Türkiye sınırına paralel olarak yarım hilal şeklindeki Kobani’yi kuşatınca, PYD ilk 15 gün örgütü şehre sokmamaya çalıştı. Ancak bu sürede onlarca köyü kaybetti. IŞİD’in ağır silahlarına havan, omuzdan atılan roket ve doçkalarla yanıt vermeye çalışan PYD, IŞİD mevzilerine sızamayınca taktik değişikliğine gitti.

 

İNTİHAR EYLEMİNE DÖNDÜ

PYD, önce şehir merkezinde ‘Asayiş’ olarak hafif silahlarla görev yapan Kobani sakinlerini sınırdan silahsız olarak Türkiye’ye gönderdi. Şehirde sadece PKK’nın dağ kadrosundan çoğu Suriyeli ve Türkiye vatandaşı olan 1500 kişinin kalması yönünde karar alan PYD, şehir savaşına hazırlandığını ‘Stalingrad’ örneğinde olduğu gibi ölene kadar direneceklerini duyurdu. Sonra da IŞİD mevzileri ile tanklarına karşı intihar eylemlerine başladı. İlk intihar saldırısını Arin Mirkan yaptı ve saldırıda iddiaya göre 30’dan fazla IŞİD’ciyi öldürdü.

 

ZIRHLI IŞİD’E KARŞI ASKERİ TAKTİK SAVAŞI

Haftalardır kentin güneyindeki Miştenur ve doğusundaki Girekani mevzilerini elinde tutmak için direnen ancak başaramayan PYD, bu tepeleri IŞİD’e bırakarak şehrin dış mahallelerine çekildi. PYD, IŞİD’i kente davet edip, ‘intihar ve fedai eylemleri’ hazırlığı yaptı. Kentin dış mahallelerine IŞİD’in tank ve zırhlı araçlarını bertaraf etmek için bombalı tuzaklar yerleştirdi. Şehir savaşı başlayınca IŞİD kentin dış mahallelerine girdi. PYD, Kobani’nin doğu cephesinde saldıran IŞİD’çileri yanıltmak için bir binanın çatısına IŞİD bayrağı dikti. Bir grup IŞİD’ci bu bölgeden şehrin dış mahallesine girince bombalı tuzağa yakalandı. Bu saldırıda 50’den fazla IŞİD’cinin öldürüldüğü belirtildi. Şehir savaşının başladığı son 2 günde 100’den

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2014, 15:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195