Title of a News Article

IŞID'in Suriye'de 600 yıllık manastırı yıkması

.

IŞID'in Suriye'de 600 yıllık manastırı yıkması
banner206

Harran’daki arkeolojik kazı alanını ziyaret eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, IŞİD'in Suriye'de 600 yıllık manastırı yıkmasındaki amacın tarihi eser kaçakçılığı olduğunu ileri sürdü.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ve Arkeoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Şanlıurfa Harran ilçesinde bulunan ören yeri kazı alanını gezdi. Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, yaptığı açıklamada IŞİD'in Suriye'de ele geçirdiği Karayatayn şehrindeki 600 yıllık manastırı buldozerle yıkmasındaki amacının tarihi eser kaçakçılığı olduğunu söyledi. 2.5 ay önce meydana gelen olayın asıl amacının sonradan anlaşıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Taşaltın, "Kültür eserlerimiz hep ihmal edilmiş. Bilindiği gibi kısa bir süre önce IŞİD örgütü 600 yıllık manastırı yıktı. Sonradan anlaşıldı ki, oradaki tarihi eserleri kaçırmak için IŞİD’i ön plana sürmüşler. Bununla oradaki tarihi eserleri kaçırdılar. Söylemleri de, ‘Biz kaçırmasaydık IŞİD parçalayacaktı’ oldu. Tarihi eserleri kaçırmak için planlar yapıyorlar. Bizim her yanımız tarih. Tarihimize gerekli önemi vermiyoruz” şeklinde konuştu. Arkeoloji kazıların önemine de değinen Taşaltın, “Tarihi olmayan millet hafızası olmayan insan gibidir. Arkeoloji bu hafızamızı canlı tutuyor. Buradaki kazı çalışmaları bunun için oldukça önemlidir. Bu alanda yakılmış halde bulunan bir cami var. Bu cami, Şam’daki Emevi Camii’nin kopyası olarak yapılmış. Bu eserleri canlı bir şekilde görmek tarihe bağlılığımız artıracaktır” diye konuştu.

Rektör Taşaltın konuşmasında kazı çalışmalarına katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Şanlıurfa Valiliği'ne, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, Harran Kaymakamlığı'na, Harran Belediye Başkanı'na, kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’a ve ekibine teşekkür etti.

 

HAMAMIN BÜYÜK BÖLÜMÜ ORTAYA ÇIKARTILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve Harran Üniversitesi'nin sahipliğiyle Harran arkeoloji ekibi olarak kazı çalışmalarının yapıldığını belirten Arkeolojik Kazı Başkanı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Önal, Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ın gelmesine mutlu olduğunu ifade etti. Kazı çalışmaları ve ortaya çıkan eserler hakkında bilgi veren Taşaltın, "Harran kazıları çok önemlidir. Harran antik şehri çok geri planda kalmıştı. Kazılara başladığımızda burada okul, hamam, çarşılar ve sin tapınağı olduğunu biliyorduk. Ama somut olarak ortada eserler yoktu. Biz kazılarımızla bunları birer birer ortaya çıkarmaktayız. Bu yıl hamamın yüzde doksanını ortaya çıkardık. Bu arada sarnıçlar ve havuzlar da ortaya çıktı. Buradaki hamam Roma, Yunan veya Osmanlı hamam türlerinden çok farklı bir yapı olduğundan Harran’ın bilim sanat ve medeniyette çok yüksek bir yerde olduğunu görüyoruz. Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Kaymakamlığı, Harran Belediyesi ve Rektörlüğümüze desteklerimizden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kazı alanını gezen Rektör Taşaltın’a eşlik eden Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ise emekleri nedeniyle tüm ekibe teşekkür etti. Özyavuz, “Rektörümüz Harran ilçemizi ve kazı alanımızı ziyaret etti. Biz de hocamıza eşlik ediyoruz. Harran Belediyesi olarak tarihimizin gün yüzüne çıkması için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize ve Sayın Rektörümüze emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Harran Örenyeri arkeolojik kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Kaymakamlığı, Harran Belediye Başkanlığı, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi’nin maddi katkılarıyla yapılıyor. Kazı çalışmaları Prof. Dr. Mehmet Önal başkanlığında, Yrd. Doç.Dr. Yusuf Albayrak yardımcılığında, Arş.Gör. İrem Mutlu, 7 arkeolog, bir sanat tarihçi, 3 restoratör, 5 arkeoloji öğrencisi ve İŞKUR’dan temin edilen işçilerle birlikte, Bakanlık Temsilcisi Mehmet Değirmencioğlu gözetiminde yürütülüyor. Kazı çalışmaları, 2015 yılı Nisan ayında başlarken, Kasım ayının sonunda bitirilecek.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195