Title of a News Article

"İslam Tarihi ve Medeniyetinde Şanlıurfa"

banner206

Şanlıurfa İl Müftülüğü’nün koordinesinde “İslam Tarihi ve Medeniyeti’nde Şanlıurfa” çalıştayı yapıldı.

 İslam Medeniyet ve Tarihinde Şanlıurfa Çalıştayı, Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, İslam Tarihçileri Derneği ve Ensar Vakfı‘nın katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı.

Çalıştaya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu,Şanlıurfa İl Müftü İhsan Açık ve çeşitli üniversiteden öğretim üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayda isim konusunu yanı sıra yapılabilecek çalışmalar üzerinde duruldu. Günümüzde şehirlerin ön plana çıkması, rekabet etmesinin yeni bir durum olduğu, İslam şehirlerini tehdit eden en önemli unsurlardan birinin tarihi dokunun yok olması olduğu ifade edildi. Urfa'nın her yönden, 1400 yıllıkİslam tarihi ve medeniyetindeki serüveninin gün yüzüne çıkarılması gerektiği vurgulandı.

Urfalılara sahip oldukları şeyi anlatmanın lazım geldiği, eski ve yeni Urfa’nın çok iyi incelenmesi, vatandaşa Urfalı kimliğini anlatmanın, halka ulaşmanın gerektiği ifade edildi. Eski-yeni Urfa ayrımını çok iyi yapmanın gerektiği, Eski Urfa’ya yeni hiç bir şey yapmamanın, özgün eserleri korumanın gerektiği vurgulandı. Hızlı kararlar verebilen bu kurumu hemen kurmanın gerekliliği üzerinde duruldu.

Külliyat oluşturma yönünde bir irade olduğu, zira medreseler, vakıflar hazireler ile ilgili bazı çalışmaların mevcudiyeti ifade edildi. Öncelik verilecek konulardan birisinin de fetihten bu güne Şanlıurfa İslam medeniyeti konusu olduğu, bilimsel toplantıların ve çalışmaların yapılmasının gerekliliği dile getirildi.

Urfa’daki bilgilerin bir kısmı da sözlü geleneğe dayanmaktadır. Bunların ciddi kaynaklarla kıyası ve teyidi yapılmalıdır. Zira bunların bir kısmının gerçeklik arz etmediği ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple arşiv kaynaklarının bir an önce Urfa’ya getirilmesi ve herkesin ulaşabileceği bir şekilde tutulması, Urfa’da şahısların da envaterinin çıkarılması ifade edildi. Urfa’yla ilgili bir bibliyografya çalışması yapılanmalıdır. Bir merkez kurulacaksa eğer Urfa’yla ilgili yapılan çalışmaların burada toplanmasıgerekmektedir. Urfa’nın hac yolculuğundaki kültürel yerinin yeni nesle aktarılması vb. değerlerin nakledilmesi için şehrin bir hafızasının oluşturulması gerekir.

Şehir ansiklopedisi hazırlamak, mahalle monografileri, buna benzer olarak köy monografileri yapılabileceği nüfus ve temettuat defterleri ve salnamelerin incelenmesi gerektiği Seyyahnamelerin Kaleminden Urfa şeklinde bir çalışma yapılabileceği ifade edildi.

“İlk İki Asır İslam Tarihi ve Medeniyetinde Şanlıurfa” konulu bir sempozyum yapılabileceği Halil İbrahim Buluşmaları’nda bu sempozyumun icra edilebileceği ifade edildi.

Çalıştay, yapılması gereken çalışmaların belirlenmesi, görevlendirme, yeni toplantı tarihinin belirlenmesi ve temennilerin dile getirilmesiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195