Title of a News Article

İsot acıdır algısını yıkmak için toplandılar

İsot acıdır algısını yıkmak için toplandılar
banner206

Şanlıurfa'da, yöre insanın vazgeçilmezlerinin başında gelen ve kentle özdeşleşen isotun özelliklerinin belirleyip pazar potansiyelinin arttırılması için 'Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması' projesi sonuçlandı. Proje sonucuna göre, isotun sahip olduğu şeker içeriği nedeniyle 'isot acıdır' algısının yanlış olduğu belirtildi.

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Harran Üniversitesi tarafından 18 ay içerisinde gerçekleştirilen 'Urfa İsot Biberinin Özelliklerinin Belirlenerek Pazar Potansiyelinin Artırılması' projesinin sonucu açıklandı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda yapılan sonuç toplantısına; GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadarettin Karahocagil, Harran Üniversitesi Rektörü Profesör Ramazan Taşaltın, Ziraat Fakültesi Dekanı Profesör Salih Aydemir ve Gıda Mühendisi Profesör Ferit Atasoy katıldı. Urfa isotunun özelliklerinin belirlenmesi, pazarlanması, markalaşma ve yetiştiricilerine destek verilmesini öngören proje ile isotun, bölgenin temel yetiştirilen ürünü olan pamuğun yerine geçebileceği alternatif bir ürün olduğu belirtildi. 'Scoville' acılık ölçeğine göre orta acı olduğu tespitinin yapıldığı çalışmada, isotun sahip olduğu şeker içeriği nedeniyle de 'isot acıdır' algısının yanlış olduğu ifade edildi. İsotun sadece baharat olarak kullanılmasının doğrudan tüketim miktarını azalttığının vurgulandığı açıklamada, pazarın büyütülmesinin hedeflendiği belirtildi.

Çalışmanın tamamı Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırılırken, kaliteli Urfa isotu için üreticilere şu öneriler yapıldı: "Hasadı ve taşınması sırasında, kurutulması süresince biberlerin zedelenmesine neden olacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Taze biberler büyük yığınlar halinde ve çuvallar içerisinde uzun süre bekletilmemelidir. Üretime başlamadan önce, zedelenmiş, parçalanmış özellikle de çürümüş taze biberlerin uzaklaştırılması gerekmektedir. Biberler mümkün olduğunca küçük parçalara ayrılmalı ve ince serim yapılmalıdır. Biberlerin kurutulması sırasında toprakla temas kesinlikle engellenmeli, olabildiğince temiz ortamlarda kurutulmalıdır. Baharatların renk kalitesi için uzun süren yüksek sıcaklık uygulamalarından kaçınılması gerekmektedir. Biber baharatlarında vakumlu olmakla birlikte rutubet, ışık ve oksijen gibi bozulmaları tetikleyen dış faktörlere karşı da etkili bir şekilde bariyer görevini yapabilen paketleme sistemlerinin kullanılması gerekmektedir."

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2016, 02:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142