Title of a News Article

İşte Şanlı unvanının tarihi

​​​​​​​AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Tarihçi Doç. Dr. Halil Özşavlı, Şanlıurfa'ya Şanlı unvanı verilişinin tarihçesini belgelerle açıkladı.

İşte Şanlı unvanının tarihi
banner206

(URFASTAR) Vekil Özşavlı, darbe döneminden hemen sonra Meclis'e 'Şanlı Unvanı' teklifinin sunulduğu aynı gün Halkçı Parti tarafından Şanlı yerine 'Gazi Unvanı' verilmesine yönelik bir başka teklifin sunulduğunu açıkladı.

Bugün Şanlıurfa'nın TBMM tarafından Şanlı ünvanı verilişinin 37.yıl dönümü. Ak parti Şanlıurfa milletvekili Özşavlı, Şanlı Ünvanının verilişinin yıl dönümü ile ilgili bilgi paylaşımı yaptı .

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımında Vekil Özşavlı, belgelere ve resmi gazete nüshasına yer verdi. Özşavlı o dönemi şu sözlerle aktardı: ""Şanlı" Urfa mı?, "Gazi" Urfa mı? 22 Haziran 1984 tarihinde Anavatan Partisi Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 Arkadaşının TBMM'ye sunduğu "Urfa ili adının Şanlıurfa Olarak Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi" karşısında aynı gün Halkçı Parti Urfa milletvekili Vecihi Ataklı ve Halkçı Parti İstanbul milletvekili İbrahim Ural tarafından "Urfa İli adının Gazi Urfa İli Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi" verdiklerini biliyor muydunuz?

Ancak, 6 Kasım 1983 Genel Seçimlerinde yani 12 Eylül Darbesi'nden sonraki ilk seçimlerde 399 sandalyenin 211'ini Anavatan Partisi, 117'sini Halkçı Parti ve 71'ini Milliyetçi Demokrasi Partisi kazandığı için 400 sandalyelik TBMM'de çoğunluk Anavatan Partisi'nin elindeydi.

Çoğunluk Anavatan Partisi'nde olduğu için Halkçı Parti Urfa milletvekili Vecihi Ataklı'nın TBMM'ye sunduğu  "Urfa İli adının Gazi Urfa İli Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi" ret olunarak, Anavatan Partisi Urfa milletvekili Osman Doğan TBMM'ye sunduğu "Urfa ili adının Şanlıurfa Olarak Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi" kabul edilmiştir.

Kabul edilen kanun teklifi 22 Haziran 1984 tarihli ve 18439 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve "Urfa" ilinin ismi "Şanlıurfa" olmuştur. Şanlıurfamızı Şanlı ünvanını almasının 37. yıl dönümü nedeniyle tebrik ediyorum!"

İŞTE O BELGELER:

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2021, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195