Title of a News Article

Kadınlar bu köyde umut bulacak

Kadınlar bu köyde umut bulacak
banner206
 Şiddet mağduru kadınların yaşayacağı "Ekolojik Kadın Köyü" Harran'da hayata geçiriliyor.

Gazeteci-yazar Hüzün Yücel'in kaleme aldığı 'Yasaklı Apartman' romanından yola çıkarak planlanan "Ekolojik Kadın Köyü", Şanlıurfa Harran'da şiddet mağduru kadınlara umut olmak için gün sayıyor. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tanıtımı yapılan gazeteci-yazar Hüzün Yücel'e ait Ekolojik Kadın Köyü Projesi; Harran Belediyesi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Hakları Koruma Derneği ile Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin destekleriyle gerçekleştirilecek.

Ekolojik kadın köyünün farklı bir sığınma evi modeli olduğunu söyleyen proje sahibi gazeteci-yazar Hüzün Yücel, "Ekolojik Kadın Köyü yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştığımız bir proje. Benim gerçek bir hikayeden esinlenerek yazdığım 'Yasaklı Apartman' kitabımdan yola çıkarak inşa edildi. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz projemize sahip çıktı. Bize projeyi gelin yapın ve bu tüm dünya kadınlarına armağan olsun dedi. Biz de buradan yola çıkarak kendi ayakları üzerinde durabilen, kendini ifade edebilen, kimsesiz ve risk grubu olmayan tüm kadınlarımızı kucaklayacak bir proje oluşturduk" dedi.

 

Arazi Belediye Başkanı tarafından bağışlandı

Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak köy, kadınlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için destek sağlamayı amaçlıyor. Her türlü şiddete maruz kalmış kadının projeden yararlanabileceğini ifade eden Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, "Ekolojik kadın Köyü Projemiz, şiddete maruz kalan kadınlar, kimsesizler ve maddi sıkıntı içinde olan kadınların çocuklarıyla birlikte en az bir yıl kalabilmelerini içeriyor. Projede asıl amaç, kadınların sanat edinebilmelerini, topluma kazandırılmalarını ve ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamaktır. Projenin içinde her türlü atölyelerimiz, sanat edinmeye dair kurlarımız olacak. Bu kadınlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilme projesidir. Öncelikle 250 kadın üzerinde bir çalışmamız olacak. İlerde ihtiyaç duyulursa daha da genişletilebilecek. Dokuma, tekstil, organik tarım, hayvancılık gibi bölgeye hitap edecek bütün dallar bu köyümüzde yer alacak" dedi.

 

"Karbon salınımı sıfır olan yapılar yer alacak"

Projenin Dünya'da ve Türkiye'de örnek bir proje olmasını hedeflediklerini belirten Ekolojik Kadın Köyü Mimarı Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, "Ekolojik Kadın Köyümüz, 10 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak. Sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulan bir proje olarak tasarlandı. Dünyada ve Türkiye'de örnek bir proje olmasını hedefliyoruz. Karbon salınımı sıfır olan yapılar yapmak gibi hedeflerimiz var. Köy içerisindeki ulaşımın da karbon salınımına yol açmayacak şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını kadınlarımızın hem iş olanaklarının hem kültürel aktivitelerinin hem de sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı gerçekten yaşanabilir bir Kent kurmayı hedefledik. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar tasarladık. Her bir ev için bostan arazisi tasarladık" ifadelerini kullandı.

Etkinlik kapsamında yapılan karma resim ve fotoğraf sergisinde 100'den fazla eserin köy projesine katkı amacıyla satışa sunulmasında destekleri olan Proje Koordinatörü Ressam Kamer Batıoğlu, "Sanatla yoğrulmuş bir toplumda suç oranının da azaldığını düşünerek biz de sanatla yoğrulmuş bir köy kurmamız gerektiğini düşündük. Harran gibi Türkiye'mizin her bakımdan zengin bu bölgesinin hak ettiği yerde olmadığı inancındayım. Bu proje ile sanatsal faaliyetleriyle yurt dışının da ilgisini çekecektir" dedi.

Yasaklı Apartman romanının senaryosunun Özlem Bölükbaşı ve Salim Aydın tarafından yazıldığını ifade eden Hüzün Yücel, yakın zamanda romanın beyaz perdeye aktarılacağı müjdesini verdi. Filmden elde edilen gelir ise Harran'a bağışlanacak.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2014, 12:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195