Title of a News Article

Kaşmer Dağı neden imara açıldı?

.

Kaşmer Dağı neden imara açıldı?
banner206
Kaşmer Dağı imara açılmasına tepki gösteren şehir Planlamacıları Odası, Son zamanlarda rant odaklarınca isimleri çokça zikredilen Teknolojik Kent, Akıllı Kent, Ekolojik Kent, Çevreci Kent gibi kavramlar kullanılmaktadır.” dedi.

Uzun bir zamandır sürekli gündemde olan ve imara açılacak denilen Kaşmer dağı geçtiğimiz gün Büyükşehir Meclisi tarafından oy çoğunluğu ile imara açıldı. Dağın imara açılmasına ise tepkiler sürüyor. Son olarak Şehir Planlamacıları Odası Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Selim Açar, yaptığı yazılı basın açıklaması ile duruma tepki gösterdi. Şehir planlamacıları olarak ilgi alanlarının direk şehrin yapısı olduğundan dolayı, imara açılan Kaşmer Dağı’nın 20-30 sene sonra yapılaşabilecek bir alan olup gelişen ve değişen Şehircilik ilminin 20 sene sonra ki ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalacağı tarafımızca açık bir şekilde görülmektedir” denildi.

 

‘KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEK İSTEDİK’

TBMMO Şanlıurfa Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, “Bildiğiniz üzere iki haftadır şehrin gündeminde olan ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Nihat Çiftçi’nin de açıkladığı Kaşmer Dağının İmara açılmasıyla ilgili mesleki olarak biz Şehir Plancılarının direkt ilgili alanın da olmasından dolayı ve yaptığımız tetkikler neticesinde kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hâsıl olmuştur.” dedi. 

 

‘20 SENE SONRAKİ ŞEHRİN İHTİYACINI KARŞILAYAMAYACAKTIR’

“Büyükşehir Belediye başkanımız her ne kadar planlama alanının Kentsel Gelişim Alanı olduğunu ifade etse de Alan 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ‘ Özel Proje Alanı’dır. Söz konusu Özel Proje Alanı kent için rezerv konut alanı olarak düşünülmüş ve kentin gelişimi için kamu arazisi olması münasebetiyle önem arz etmektedir.” Diyen Mehmet Selim Açar, “Büyükşehir Belediye meclisince onaylanmış bulunan plan en erken 20-30 sene sonra yapılaşabilecek bir alan olup gelişen ve değişen Şehircilik ilminin 20 sene sonra ki ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalacağı tarafımızca açık bir şekilde görülmektedir.   Bu alanı kentin mevcut alt yapı götürülemeyen imarlı alanlarına (dağeteği, esenkent,ağızhan gibi)  eklemek bu kentin gelecek nesillerine projeksiyon sağlamak değil kağıt üzerinde elden ele gezecek tapu kayıtları oluşturmak olacaktır.” Diye konuştu.

 

‘STK’LARINDA FİKRİ ALINIP PLANA DAHİL EDİLMELİYDİ’

 “Alanın büyük kısmının kamu arazisi olduğu göz önüne alırsak, halkın arzına sunulacak bir planlama da katılımcı planlama anlayışı dediğimiz halkın ve ilgili STK’ların görüşleri alınarak bu fikirlerin plana dahil edilmesi gerekirken yapılan plan halktan saklanmış katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri göz ardı edilmiştir.” İfadesi kullanıldı.

 

‘ALINAN KARAR İMAR KANUNU AYKIRIDIR’

 “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan 10.01.2017 tarih 561 evrak kayıt numaralı görüşte  kurum görüşü olumsuz olup olumsuz görüşe rağmen bir planın onaylanması imar kanuna aykırılık teşkil eder.” İfadesini kullanan Selim Açar, “Biz Şehir Plancıları kentin gelişiminin kontrollü bir şekilde belli plan ve projeksiyonlarla etaplanmasından yanayız. Başından beri söylediğimiz bütün kentin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planının yapılması gerekliliğini burada tekrar vurgulamak gerekiyor. Aksi halde kentin belli noktalarına parçacıl yaklaşımlarla kent gelişimini sağlamaya çalışmak ileride kenti geri dönülemez çıkmazlara sokacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

SON ZAMANLARDA RANT ODAKLARINCA İSİMLERİ ÇOKÇA ZİKREDİLİYOR

 “Son zamanlarda rant odaklarınca isimleri çokça zikredilen Teknolojik Kent, Akıllı Kent, Ekolojik Kent, Çevreci Kent gibi kavramlar kullanılmaktadır. Ekolojik Kent kavramı ; ‘’ Enerjisi, Üretimi, Tüketimi, Kaynakları, Alt ve Üst yapısıyla kendi kendine yetebilen kent ‘’  anlamına gelmektedir.  Bu parametrelerin kaçının bu plan çerçevesinde düşünüldüğü izaha mecburdur. Bir an önce tapu dairesine gönderilmek istenen bu alan için çağdaş şehircilik norm ve kavramlarının kalkan edilmesi ise ayrıca bizi rahatsız etmiştir.” Diyerek sözlerine son verdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2018, 17:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142