Title of a News Article

Kırboğa'dan İçişleri Bakanlığı'na çağrı...

Kırboğa'dan İçişleri Bakanlığı'na çağrı...
banner206

Göç idaresine bağlı çalışanların sorunları gün geçtikçe katlanıyor. Yaklaşık 8 bin kadar personeli olan Göç idaresi çalışanlarının sorunlarıyla ilgilenilmesi için İçişleri Bakanlığı göreve davet edildi.

Son dönemlerde Göç idaresine bağlı çalışanların sorunları giderek katlanıyor. Göç idaresine bağlı çalışanların sayısı 8 bine yaklaşırken, personellerin gözle görülür sıkıntılarının olduğunu, bu sorunların içişleri bakanlığı tarafından görülmediği ve bu sorunların giderilmediği belirtildi.

Göç İdaresi Personelinin Sorunları Var

Göç İdaresi’nde güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, şoför, veri işletmeni olarak çalışan personeller, sürekli işçi kadrosuna geçtikten sonra çeşitli mağduriyetler yaşamaya başladı. Göç İdaresi Personellerinin sorunları arasında en dikkat çekenlerden bir tanesi asgari ücretle her 6 ayda bir yerlerinin değiştirilmesi oldu.  Bu yer değiştirmeler beraberinde yeni sorunları da doğurdu. Çocuklu çalışanların yer değiştirme zorunluluğu ile beraber çocukların okullarının ve düzenlerinin değişmesi, ev sahiplerinin evlerini 6 aylık gibi kısa süreli kiraya vermek istememeleri sorunlar çalışanları daha da mağdur etti.

Bakanlık Sorunlarla İlgilenmiyor

Bunun yanında çalışanların harcırahlarının verilmemesi, bağlı bulundukları ilin valiliklerin veya il müdürlüklerinin personellerinin sorunlarıyla ilgilenmemesi de eklenince sorunlar giderek çözülemeyecek hal alıyor. Konu ile ilgili Göç İdaresi personelleri İçişleri Bakanlığının kendileriyle ilgilenmediklerini ifade ederken, sorunların çözüme kavuşması için yetkililerin konuya el atmasını talep etti.

Kırboğa: Konunun Takipçisi Olacağız

Tüm bunlar olurken, Şanlıurfa Gelecek Partisi, Göç İdaresi personellerinin sesini duydu. Personellerin sorunlarını dinleyen ve çözüm üretme konusunda ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Gelecek Partisi Kurucu Kurulu Üyesi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Politika İzleme Kurulu Başkan yardımcısı,  Şükrü Kırboğa, yaptığı açıklamada; “Göç İdaresine bağlı çalışanların sayısı neredeyse 8 Bini bulmaktadır. Bu insanlar görmezden gelindikleri için mağduriyetleri görünmez oluyor. Gelecek Partisi olarak bu konun takipçisi olacağız.” açıklamasında bulundu.

Gelecek Partisi Göç İdaresi Personel Raporu

Gelecek Partisi, Göç İdaresi personellerinin sıkıntılarıyla ilgili şu raporu hazırladı;

Türkiye’de başta Şanlıurfa olmak üzere Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kilis gibi bir kısmı kendi ilinde bir kısmı ikamet ili dışında çalışan yaklaşık 8.000 göç personeli bulunmaktadır. Söz konusu personelin yaşadığı sorunlara dair ilgili kurumlardan durumlarının iyileştirilmesine yönelik talepleri karşılık bulamamıştır.

Göç personeli, 696 sayılı KHK ile güvenlik, temizlik görevlisi, şoför, veri işletmeni gibi mesleklerde sürekli işçi statüsünde kadroya geçirilmelerinin ardından mağduriyetler yaşamaya başlamıştır.  Mağduriyetin maddi tarafını, ataması yeni yapılmış bir memurun özlük hakları ile karşılaştırıldığında 8 yıllık bir göç personelinin asgari ücret ya da çok az üzerinde olan ücret düzeyi oluşturmaktadır.

İlgili KHK ile Göç İdaresi Müdürlüğü´ne bağlı çalışan personelin, mevcut gelir düzeyi ile Türkiye’ nin çeşitli illerine 6 aylık süreler ile geçici olarak görevlendirilmesi yapılmakta olup bu işlem sürekli tekrarlanmaktadır.

Geçici süreyle görev yapan bu işçiler ailelerinden ayrı kalmak durumunda olduklarından hem aile birliğini tehdit eden bir durum ile karşı karşıya kalmakta hem de iki şehirde ayrı ev tutmak zorunda kalarak maddi bir yük altına girmektedir. 6 ay süreli görevlendirmeler ev kiralamada zorluğa neden olduğundan barınma sorunu yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.

Çocuklu ailelerin birlikte hareket etmeleri durumunda ise okula giden çocuklarının sürekli il değişimlerinden kaynaklı eğitimleri kesintiye uğramaktadır.

6 ay süreli Göç İdaresi personelleri resmi olarak valiliklere bağlı olarak sürekli işçi statüsünde çalışmaktadır. Ancak fiili olarak göç idaresinin çalışanı gibi muamele görerek görevlendirme yapılmaktadır. Resmi ve fiili durum arasındaki farklılık bir yetki gaspını ortaya çıkarmaktadır.

Göç Personelinin Yaşadığı Sorunlara İlişkin Çözüm Önerileri

• Süreklilik arz eden 6 aylık görevlendirmelerin kaldırılması gerekmektedir,

• Göç işçilerinin, diğer kamu personelleri gibi sabit bir yerde görev yapmaları sağlanmalıdır.

• Ücretlerinin insan onuruna yaraşır bir düzeye çekilmesi gerekmektedir.

• Devlet hizmet sınıfında personel alımında sağlık, güvenlik, temizlikçi gibi eleman ihtiyacını bu personel kaynağından temin etmelidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195