Title of a News Article

Kış aylarında dertliler...

.

Kış aylarında dertliler...
banner206
 Şanlıurfa Oduncular Pazarı’nda yıllardan bu yana odunculuk yapan Kıbrıslı Ali, “Bizim satışlarımız şu an durgun, satış yok. Esnaf hepsi oturmuş, millet iş yapamıyor. Nedeni doğalgaz var, bir de vatandaşlar hep elektrik yakıyor. Bu vakıf kömürleri dağıtılınca bizim işlerimiz duruyor” dedi.

Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafı, soğukların gelmesine rağmen iş yapamadıklarını belirtti. Şanlıurfa’da soğukların etkisini iyice göstermesine rağmen oduncu esnafı iş yapamadıklarını bunun da kentte doğalgazın yaygınlaşmasından kaynaklandığını söylediler. 

KIŞ GELDİ AMA BOŞ OTURUYORLAR
Şanlıurfa Oduncular Pazarı’ndaki esnaf, kışın gelmesiyle birlikte işlerinin açılmasını beklediklerini ama soğuğa rağmen halkın odun almaya rağbet göstermediğini, odun müşterilerinin çoğunun fırın ve lokantalar olduğunu ifade ettiler. Kentte doğalgazın giderek yaygınlaşmasıyla birlikte halkın eskisi gibi odun almaması, oduncular pazarındaki esnafları olumsuz etkiliyor. Eskiden kış mevsiminin gelmesiyle halka odun yetiştiremediklerini vurgulayan oduncular, son birkaç yıldır Şanlıurfa’ya doğalgazın girmesiyle adeta iş yapamaz hâle geldiklerini dile getirdiler. Odunların alış fiyatının yükseldiğini, ama satış fiyatlarının aynı olduğunu belirten odun satıcıları, evler için hazırlanan odunların tonunun 350 TL’den, fırın ve lokantalar için ise 300 TL’den satıldığını söylediler. Şanlıurfa Oduncular Pazarı’ndaki esnafın iş yapamamasının diğer bir sebebi ise belediyeler ve vakıf tarafından dağıtılan kömürler. 

VAKIF KÖMÜRLERİ SATILIYOR…
Şanlıurfa Oduncular Pazarı’nda yıllardan bu yana odunculuk yapan Kıbrıslı Ali, önemli bir iddiada bulundu. Kıbrıslı Ali olarak bilinen Oduncu Pazarı esnafı, vakıf tarafından ücretsiz verilen kömürlerin bazı kimseler tarafından parayla satıldığını ifade etti. Kıbrıslı Ali vakıf kömürlerinin en çok Suriyeli vatandaşlar tarafından satıldığını iddia etti. Öte yandan Kıbrıslı Ali, vakıf ve belediyeler tarafından dağıtılan kömürlerin kaliteli olmadığını ve çoğunun kömür değil de yanmayan taş olduğunu ifade etti.

 

ALİ: ESNAF HEPSİ OTURMUŞ, MİLLET İŞ YAPAMIYOR

Şanlıurfa Oduncular Pazarı’nda yıllardan bu yana odunculuk yapan Kıbrıslı Ali, doğalgazın yaygınlaşması ve insanların elektrikli ürünler kullanması sebebiyle odun satışın azaldığını söyledi. Kıbrıslı Ali,“Bizim satışlarımız şu an durgun, satış yok. Esnaf hepsi oturmuş, millet iş yapamıyor. Nedeni doğalgaz var, bir de vatandaşlar hep elektrik yakıyor. Bu vakıf kömürleri dağıtılınca bizim işlerimiz duruyor. Ama maalesef vakıf kömürlerini de herkes çöpe atıyor. Kömürler iyi olmadığı için kimse kömürleri yandırmıyor. Fiyatlarımız gayet ucuz, 2-3 senedir fiyatlarımız hiç değişmedi. Kömür halen 15-16, 3 seneden bu yana kömürü halen bu fiyata satıyoruz. Ama bizim yerli ocaklarımız var, yerli ocaklarımızı bıraksalar bir torba kömür 10 lirayı geçmez. Bizim sattığımız kömürlerin hepsi ithaldir, ithal kömürleri satıyoruz. Yerli kaynaklarımız, bizim kömürlerimiz olsa bizim kömürlerimizin maliyeti 7-8 liradır. Bu dışarıdan geldiği için pahalı ve bir de dolar üzerinden geliyor. Milletin alım gücü yok, miller zor durumda, millet perişan durumda. Vakıftan alıp kullanılan kömürlerin yarısı taş çıkıyor. Kömürler yanmıyor, yani milleti zehirliyor. Yani devlet buna bir el atsın, bu kömürlerin ne analizi var, bu kömürlerin milleti zehirlemekten başka bir işlevi yok. Yanmıyor, sorsunlar milletten, eğer birisi memnun ise kabul etmesinler. Hiç kimse memnun değil bu kömürlerden, Suriyeliler de zaten verilen kömürleri getirip satıyorlar. Dışarı da satıyorlar, örnek 20 tane torba veriliyorsa Suriyeli getirip 10 liradan satıyor. Bu olaylara şahit olduk, görüyoruz” dedi.

 

 

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2016, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195