Title of a News Article

Korkutan tahmin!

Korkutan tahmin!
banner206

 Deprem Tahmin ve Araştırma Merkezi ile Türkiye ve dünyadaki sismik hareketlilik üzerine araştırmalar yapan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, 2016 yılı içinde Şili’de büyük bir deprem yaşanacağını söyledi.

Sosyal medyada yaklaşık 20 bin kişi tarafından takip edilen Deprem Tahmin ve Araştırma Merkezi üzerinden çalışmalarını paylaşan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, 2016 yılında yaşanacağını iddia ettiği ve ’global felaket’ olarak adlandırdığı mega deprem için uyarıda bulundu. Dünyada yaşanan sismik hareketliliğin bu yıl içinde adeta patlama yapacağını ve mega bir depreme neden olacağını açıklayan Yakut, Şili’ye dikkat çekti.

 

"8.8 İLE 9.2 ARASINDA OLABİLİR"

Araştırmacı Ahmet Yakut, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Özellikle son 2 aydır dünya üzerindeki bir çok parametre (elektromanyetik alan değişimi, pasifik ateş çemberi üzerindeki kırılma hareketleri ve diğer gps-meteorolojik veriler) dünyamızın 2016 yılında mega bir depremi yaşayabileceğini göstermektedir. Nazka plakası, Güney Amerika plakasının altına hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük deprem Şili’de meydana geldi ve büyüklüğü 9.5M olarak kayıtlara geçti. Ancak bir gerçek var ki 1960 yılındaki o deprem, nüfusun az olduğu Şili’nin orta bölgesini yerle bir etti. 9.5M büyüklüğündeki bir deprem de sadece 3 bin kişi öldü. Ancak Nazka plakası hareketlerine ve son Şili depremlerine baktığımızda en kritik bölge olan Valparaiso, La Serena şehirleri önündeki hat kırıldığında 8.8M-9.2M büyüklükleri aralığında global bir felakete sebep olabilir. Bu deprem, bu sene içinde dünyada beklediğim en önemli deprem. Takip ettiğim bu durumlar neticesinde inşallah yanılırım ve hiç bir ülke bu denli büyük felaketlere maruz kalmaz" dedi.

 

MARMARA DEPREMİ

İstanbul’da yıllardır beklenen deprem ile ilgili düşüncesini paylaşan Yakut, "Marmara depremini dile getirmek bile istemiyorum, bence zamanı var. Kuzey Anadolu Fayı, batı ve doğu olmak üzere iki ucunda biriken stresi önce Doğu’da atacaktır. Daha sonra beklenen Marmara depremi senaryolarına değinmek gerek" dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2016, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142