Title of a News Article

Koyun postundan Türk bayrağı

Koyun postundan Türk bayrağı
banner206

Şanlıurfalı deri ustası Hamza Temir'in koyun postundan ürettiği bayrak ve seccadeler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yaklaşık 45 yıldır dericilikle uğraştığını söyleyen Hamza Temir, koyun postunun çıkarma işleminin oldukça güç olduğunu söyledi. Temir, "Koyunun derisi yüzülmesinin ardından tuzlama işleminde geçiyor. Daha sonra bir hafta güneşte bekletilip temizleniyor. Ardından bu derileri seccade ve bayrak gibi ürünlere çeviriyoruz. Koyun postu eskiden çok ilgi görüyordu. Bedesten Hanı'nda birçok esnaf bu işle uğraşıyordu, fakat şuan sayımız oldukça az. Bunların yanında küçükbaş hayvancılığın azalması ve teknolojinin gelişmesi de işlerin kötü olmasına sebep oldu" dedi.

 

"Kaliteli post zenginlik göstergesi"

Eskiden evlerde kaliteli ve güzel postların zenginlik göstergesi olduğunu belirten Temir, "Bu postlar ısınma başta olmak üzere ev ve işyerlerinde birçok alanda kullanılırdı. Evlerde bu postun yeri çok önemliydi. Eskiden koyun derisini herkese yüzdüremezdi. Çünkü deri çok önemliydi. Derinin yüzülme esnasında yırtılmaması gerek. Yırtılırsa o deri kullanılamaz. Aynı özeni keçi derisinin yüzülmesi de ister, çünkü o dönem içine su veya süt konulan tulumun yırtık olmaması gerekmektedir" diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2014, 22:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142