Title of a News Article

Kutlamalara Fransız kaldık!

 Kutlamalara Fransız kaldık!
banner206

UĞUR BUDAK

Şanlıurfa’nın Fransız düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü sönük kutlandı. Son iki yıldır savaşı andıran temsili gösterinin yapılmaması halkın kutlamalara olan ilgisini azalttı. Bugün Belediye Nikâh ve Konferans Salonunda düzenlenen resmi törende bile salonun büyük bölümü boş kaldı.

Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ancak geçen yılki kutlamalarda olduğu gibi bu yıl da savaşın temsili olarak canlandırılmamasından dolayı kutlamalar sönük geçti. Belediye Nikâh ve Konferans Salonunda düzenlenen resmi törende salondaki koltukların büyük bölümü boş kaldı. Kutlamalar sadece protokol düzeyinde yapılırken, halkın eskisi gibi kutlamalara ilgi göstermediği görüldü. Bunun en büyük nedeni ise 2 yıl öncesine kadar sahnelenen ve vatandaşların yoğun ilgisini çeken; manevra mermilerinin kullanıldığı tabanca ve tüfeklerin havaya ateş edilip Fransız askerlerinin esir alındığı temsili gösterilerin etkinliklerde yer almaması olarak gösteriliyor. Çünkü halk, kutlamalarda temsili gösterinin yeniden canlandırılmasını bekliyor. Yoksa bundan sonra kutlanacak kurtuluş yıldönümü etkinlikleri 2 yıldır olduğu gibi yine coşkusuz kutlanacak.

Belediye Nikâh ve Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Milletvekili Seydi Eyyüpoğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Küçük, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiir ve yazılar okudular. Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, bugünün Şanlıurfa’nın destan yazdığı ve 12’lerin gurur günü olduğunu belirterek, “Bugün Urfalıların coşkulu günü, bugün şehit düşenlerin günüdür. Bayrağın dalgalandığı gündür, şehitlerin anıldığı gündür” dedi.

 

Güvenç: “Allah bir daha Şanlıurfa’ya kurtuluş savaşı yaşatmasın”

Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın stratejik konumu ve bereketli topraklarıyla her zaman önemli bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Güvenç, “Bu şehir; sahip olduğu tarih ve üzerinde barındırdığı medeniyetler nedeniyle adeta bir açık hava müzesidir. Üç semavi dinin atası olan Hz. İbrahim peygamber’in doğduğu kent olma sebebiyle de Peygamberler Şehri olarak da dünyada bilinir. Bütün bu özelliklerinden dolayı Urfamız bugün olduğu gibi geçmişte de önemli bir kültür merkeziydi. Gerek bölgemizin gerekse de ülkemizi sahip olduğu kaynaklar dünya ekonomisi ve siyaseti açısından da her zaman önem arz etmektedir. Bundan dolayı bu topraklara sahip olma, arzu ve isteği her zaman birçok millette var olmuştur. İşte bu nedenle 1. Dünya Savaşından sonra bölgemiz ilk önce İngilizler daha sonra ise Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Tarih boyunca hür yaşamış ve hoşgörü anlayışıyla farklı kültürel etkinliğini kendi zenginliği olarak kabul etmiş Urfalılar, bu işgale karşı şanlı bir direniş göstermişlerdir. Bundan tam 94 yıl önce milletimiz hangi şartlarda olursa olsun bağımsızlık inancından taviz vermeden, sergilediği eşsiz mücadele ve gösterdiği kahramanlıkla istiklalini korumayı bilmiş ve bunu tüm dünyaya göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Urfa’nın kurtuluşunda büyük emek veren dönemin belediye başkanına, aşiret reislerine, 12’lere, bütün şehitlerimize bir kere daha minnetlerimizi, şükranlarımızı iletiyor ve onlara rahmet diliyoruz. Allah bir daha Şanlıurfa’ya kurtuluş savaşı yaşatmasın, birlik ve beraberliğimizi asla bozmasın” şeklinde konuştu.

Daha sonra Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Üner tarafından ‘Urfa’nın kurtuluşunda Aşiretlerin Rolü’ anlatıldı. Etkinlik, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi ile son buldu.

2010 Yılında GAP Arena'da kutlanan 11 Nisan Şanlıurfa'nın kurtuluş yıldönümü kapsamında düzenlenen temsili gösterinden bir kare...


Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2014, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195