Title of a News Article

Kutsal serinlik!

Kutsal serinlik!
banner206
ÇÖL sıcakların etkisini sürdürdüğü, hava sıcaklığının 40 derecenin altına düşmediği Şanlıurfa'da oruç tutanlar, çareyi kutsal Balıklıgöl'ün tahliye suyu ve bu bölgedeki klima ile soğutulan tarihi camilerde buldu.

Kavurucu sıcakta, bu yıl günde 17 saati aşkın oruç tutanlar zorlanırken kent merkezinde caddeler öğle saatlerinde neredeyse tamamen boşalırken, her yıl binlerce tatilci ve turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl Platosu'nda yer alan camilerin içi ve dışı orucun etkisiyle baygınlık geçirme durumuna gelenlerle dolup taşıyor. Şanlıurfa'da 15'inci yüzyılın ikinci yarısında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından yaptırılan Hasan Padişah Camii başta olmak üzere Balıklıgöl Platformu'ndaki camiler namaz saatleri dışında sere serpe halıların üzerinde uzanıp yatanlarla doluyor.

Müftülüğün bu bölgedeki camilere astığı 'Cami ibadet mahallidir, lütfen camilerde yatmayınız' yazılarına rağmen kutsal yerlerde serin havada uyuyanlar nedeniyle ziyaretçiler namaz kılacak yer bile bulmakta zorlandığı görüldü. Bu kutsal yerlerdeki serinlikte uyuyanların yanı sıra özellikle Hasan Padişah Camii'nin avlusu da sıcaktan bunalıp serinlemeye çalışan yetişkin ve çocuklarla dolup taşıyor. İbrahim Peygamber'in atıldığı ateşin suya, odunların da balığa dönüştüğüne inanılan Halil-ür Rahman Gölü'ndeki tahliye sularının geçtiği Hasan Padişah Camii avlusundaki kanalın iki tarafında oturanlar ayaklarını buraya bırakıp serinlemeye çalışırken çocuklar da buradan çıkmak bilmiyor. Güvenlik görevlilerinin uyarılarına rağmen kanal iftar saatine kadar hiç boşalmıyor.

Benzer görüntüler, Eyyübiler Devri'nde 1211 yılında yaptırılan Halil-Ür Rahman Camii ve İbrahim Peygamber'in doğduğuna inanılan içinde şifalı su akan Mevlid-i Halil Mağarası'nda da görülüyor. Sıcaktan bunalan bazı kişiler mağada üzerindeki gömleği çıkarıp suyun altında iyice ıslattıktan sonra üzerlerine giydiği de görüldü.

"CAMİLERİN ELEKTRİĞİ KESİLEBİLİR"
Cuma hutbeleri başta olmak üzere çeşitli vaaz ve hutbelerde ziyaretçilerden camilere destek olunması istenirken, özelleştirilen elektrik şirketinin biriken faturaların ödenmesi için süre tanıdığı, ödeme yapılmaması durumunda camilerden elektriğinin kesileceği hatırlatılırken ziyaretçilere bağış yapılması için çağrıda bulunulduğu görüldü.

Bölgedeki kutsal diğer Aynzeliha Gölü'nün çevresi de özellikle iftardan sonra dışarı çıkan Şanlıurfalılar'ın yoğun akın ettiği yerlerin başında geliyor. 

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2014, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195