Title of a News Article

MEB’den internet yasağı talimatı!

MEB’den internet yasağı talimatı!
banner206
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), büyük tartışmalara yol açan “internet yasasının” yürürlüğe girmesinin ardından yeni güvenlik önlemleri aldı. Resmi yazıyla, 2012’de yayımlanan bir yönergeyle MEB personeline internette sistem ve bilgi güvenliği kapsamında uyması gereken kurallar getirildiği hatırlatılatılarak, il milli eğitim müdürlüklerine verilen MEB internet hattı dışındaki tüm hatların acilen iptal edilmesi istendi.

Müsteşar Yusuf Tekin imzasıyla 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda, 5651 Sayılı internetle ilgili düzenleme içeren yasa gereği, bilgi güvenliği kapsamında sistem ve kullanıcı bazlı güncel politikalar uygulandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“11 Nisan 2012’de Bilgi ve Sistem Güvenliği Yönergesi çıkarılmıştır. Bu yönerge ile kurum çalışanlarımıza, sistem ve bilgi güvenliği kapsamında, uyulması gereken kurallar, olması ve olmaması gereken tasarruflar açıklanmıştır. Buna rağmen gerek bakanlık personelimizin bir kısmı, gerekse kurum dışından kişiler, uygulanan çözümleri aşmaya yönelik tutumlarda bulunmaktadır. Bu amaçla, bilgi ve sistem güvenliği anlamında kurum politikalarını hiçe sayma, uygulanan filtreleme çözümlerini delme, gereksiz yüksek trafik oluşturma, güvensiz yazılım kullanma gibi durumlar tespit edilmektedir.”

 

3G, wireless yasak

LiveMessenger, GTalk, Skype gibi anlık mesajlaşma programları ile yoğun ağ trafiğine sebep olan iki veya daha fazla kullanıcı arasında veri paylaşmaya yarayan uygulamaların yönergeye kullanılamayacağı belirtilen yazıda, şu uyarıda bulunuldu:

“Bakanlığımız olarak TTVPN Metro İnternet Projesi’nin hayata geçirilmesi ile birlikte il milli eğitim müdürlüklerimizde yer alan ADSL, VDSL gibi bağlantıların iptal edilerek Bakanlık hattı haricinde herhangi bir hat (ADSL, 3G, wireless) kullanılması yasaklanmıştır. Ancak il milli eğitim müdürlüklerimiz bünyesinde kurum, şahsi veya benzeri yöntemlerle ADSL, VDSL, 3G, wireless gibi bağlantıların yapıldığı tespit edilmiştir. Bu sebeple il milli eğitim müdürlüğü bünyesinde yer alan bakanlık hattı haricindeki tüm internet hatlarının (ADSL, VDSL, 3G, wireless) acilen iptal edilmesi gerekmektedir.”

Yazıda, “Bakanlığın ilgili birimlerinin bilgisi olmadan söz konusu bağlantılara izin veren, bağlantıları iptal ettirmeyen personel veya kurum hakkında yasal süreç başlatılacağı” açıklandı. (Milliyet

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 08:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195