Title of a News Article

Milletvekili Bağlı'dan flaş açıklama

.

Milletvekili Bağlı'dan flaş açıklama
banner206

 AKP MKYK üyesi Mazhar Bağlı, Türkiye'nin Suriye'ye tek başına girmesinin söz konusu olmadığını savundu.

AK Parti MKYK Üyesi, Şanlıurfa Milletvekili Mazhar Bağlı, Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmeleri ve olası bir müdahaleyi değerlendirirken Türkiye'nin tek başına Suriye'ye müdahale kararı alacağını düşünmediğini, bunun sağlıklı ve doğru olmayacağını vurguladı. Bağlı, "Uluslararası kamuoyu ve kuruluşlarla birlikte, Türkiye'ye zarar veren alanı bir nevi güvenli hale getirmek için bir operasyon yahut da bir koridor oluşturulması bence en mantıklısıdır" dedi.

Yeni Akit’in haberine göre; AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mazhar Bağlı, Sputnik’e konuştu. Türkiye'nin bu bölgedeki varlığının, ortaya koyacağı diplomatik girişimlerin çok ciddi olarak sabote edildiğini kaydeden AK Parti’li Bağlı, "Türkiye, burayla komşu olan ve her türlü ilişki içinde olan bir ülke. İç savaştan önce Suriye'deki pek çok meselede, Türkiye arabulucu bir rol üstlenmişti. Dolayısıyla Türkiye, aslında Suriye için kilit bir ülkeydi. Türkiye'nin elini kolunu bağlayan bir operasyon yürütüldü. Türkiye ile IŞİD arasındaki bağlantı da, bu çerçevede değerlendirilmelidir. Kendi ülkesindeki terörü bitirmek isteyen bir ülke başka bir yerde bir terör örgütünü desteklemeyeceği çok açık ve nettir" dedi.

 

“TÜRKİYE'Yİ MAHKUM EDEN OPERASYONLARDA AKTÖRLER YERLİ”

Buna rağmen bir takım çevrelerin Türkiye ile IŞİD arasında bir bağlantı kurarak Türkiye'nin bu konudaki girişimlerini, söz söyleme hakkını adeta elinden aldığını söyleyen Bağlı, şu anda da aynı sürecin devam ettiğini kaydetti. Bağlı, "Bu Türkiye'yi mahkum eden nefessiz bırakan çalışmanın, operasyonun içerisindeki en önemli aktör bana göre yerli aktörlerdir. Yani dış ülkeler değildir. Gülenciler, ulusalcılar, Halk Partisi, PKK, HDP, bunlar bu özel operasyonu yürütüyorlar" diye konuştu.

 

“KARA HAREKATINA SICAK BAKMIYORUM”

AK Partili Mazhar Bağlı, pozisyonun çok can acıtıcı olmasından dolayı Türkiye'nin bir türlü diplomatik anlamda bu konuya bir türlü müdahil olamadığını vurguladı. Türkiye'nin bir çıkış yolu araması gerektiğini ifade eden Bağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çıkış yolu, kara harekatı mıdır? Bölgeden birisi ve bir akademisyen olarak söylüyorum, değildir. Ben bir kara harekatının Türkiye'nin arzu ettiği sonucu doğuracağı kanaatinde değilim. Bu coğrafyada, kara harekatlarını kazanca dönüştüren çarpışan aktörler olmadı şimdiye kadar. Daha çok, 'çarpıştıranlar' oldu. Bu nedenle ben buna sıcak bakmıyorum."

 

“ANKARA TEK BAŞINA MÜDAHALE ETMEZ”

Bağcı, Türkiye'nin tek başına müdahaleye girişmeyeceği görüşünde:

"Hükümetin son çare olarak böyle bir müdahale yapacağını düşünmüyorum. Uluslar arası kamuoyu ve kuruluşlarla birlikte, özellikle Türkiye'ye zarar veren alanı bir nevi güvenli hale getirmek için bir operasyon, yahut da bir koridor oluşturulması en mantıklısıdır. Yani Türkiye'nin tek başına müdahalede bulunması sağlıklı olmaz, doğru da olmaz. Ama uluslararası kamuoyuyla birlikte ittifak halinde, Türkiye'nin güvenliğini sağlayacak bir koridorun açılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü bir taraftan insani yardım elini uzatmak istiyorsunuz, ama öte taraftan aynı yardım elini uzattığın kişi senin yüzüne tükürüyor adeta. Bu, Türkiye açısından büyük bir açmaz. Kurulacak koalisyon hükümeti için de çok önemli bir gerekçe olabilir."

AK Partili Bağlı, olası bir müdahale için yeni hükümetin beklenmesi, kararın yeni Meclis tarafından alınmasını savunan muhalefete de yanıt verdi. Bağlı, "Mevcut hükümetin çok acil bir karar alması gerekiyorsa, 'bekleyelim' cümlesini doğru bulmam. Kurulabilecek bütün denklemlerin içerisinde zaten AK Parti'nin olması zorunlu görünüyor. Dolayısıyla o anlamda bir yorumu çok doğru bulmuyorum" dedi.

 

“ESAD EYLEMLERİNDEN VAZGEÇERSE…”

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bağlı, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un, krizi çözmek için Suriye devletinin desteklenmesi gerektiğine yönelik açıklamalarını da değerlendirdi. Türkiye'nin temel prensip olarak izlediği stratejinin üç güç dengesiyle de alakalı olduğunu vurgulayan Bağlı, "Yani PYD/PKK, IŞİD ve Esad ile ilgili. Ortaya koyduğu temel ilke, bunların pervasız güç kullanımının oradaki insanlara zarar vermesine karşı durmak. Bu çok ilkeli bir duruş" dedi.

Bağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söz gelimi Esad bundan vazgeçerse, Türkiye'nin buna bir itirazı olmaz. Mesela PKK/PYD de sadece kendi ideolojisine bağlı Kürtleri Kürt olarak kabul ettiği için Türkiye'nin bir rezervi var. Yoksa bütün Kürtlere insanca bir muamelede bulunsa, Türkiye'nin bir itirazı olmaz. Nitekim Irak Bölgesel Kürt yönetimindeki mekanizmaya, Türkiye büyük destek veriyor. Kürtlük dolayısıyla değil, orada bir ideolojik hegemonyaya karşı karşı Türkiye'nin bir duruşu var."

Mazhar Bağlı, Türkiye'nin Suriye ile ilgili politikaları uluslararası kamuoyu ile birlikte yürütmek zorunda olduğunu, uluslararası kamuoyunun Türkiye ile birlikte yürümesi halinde, daha iyi bir netice elde edilebileceğini söyledi. Bağlı, "Prensip olarak bir takim kurallarda değişiklikler olursa Türkiye diyaloğa girebilir" dedi.

 

KARA OPERASYONU TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

Türkiye'nin, Suriye konusunda baştan beri hava operasyonunun yanı sıra bir kara operasyonunun da gerekli olduğunu dile getirdiğini hatırlatan AK Partili Bağlı, "Hava operasyonları burada güç dengesini bir hafta IŞİD'e, bir hafta PYD'ye, bir hafta Esad'a veriyor. Dolayısıyla hava operasyonu ile bir netice elde edilmiyor. Çatışmaları daha da derinleştiriyor, dramı daha da büyütüyor" dedi.

AK Partili Bağlı, uluslararası koalisyonla da olsa bir kara operasyonun da fiilen yer almasının Türkiye'ye sıkıntı getirip getirmeyeceğine ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:

"Türkiye'nin mahkum edildiği bir durum söz konusu. Güvenlik açısından bir takım sorunlar çıkar ama çok düzgün düşünülerek, belki böyle bir çalışma yapılmalı. Tabi ki Irak'ta, Afganistan'da çok acı bir tablo gördük. Türkiye'nin buna uzak durmaya gayret etmesinin sebebi de bu. Diğer taraftan daha önce Türkiye'nin mutlaka burada bir operasyon yapması gerektiğini söyleyenler vardı. Şimdi sosyal medyada ve gazetelerde, 'aman girmeyiniz, yıkım olur' deniliyor. Şartlar mı değişti? Yani hangisinin Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyorlarsa, bence onu dillendiriyorlar."

AK Partili Mazhar Bağlı, birkaç gün içinde olası bir müdahale kararı bekleyip beklemediğine ilişkin soru üzerine de, "Ben henüz öyle bir şey beklemiyorum. Ama oraya buraya saldıran DEAŞ'in (IŞİD) Türkiye'ye saldırması durumunda, Türkiye tampon bölge oluşturulması için müdahalede bulunur. Bunun dışında ani bir müdahale kararı beklemiyorum" diye konuştu.

 

 

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 15:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
cereyancıı
cereyancıı - 9 yıl Önce

helal olsun.. uzun zamandır ulusal basın aracılığıyla ülke meseleleri hakkında insiyatif alarak konuşan urfa milletvekili görmemiştik..

SIRADAKİ HABER

banner195