Title of a News Article

Milyonlarca sürücüye müjdeli haber!

Milyonlarca sürücüye müjdeli haber!
banner206
 Torba yasa vergi ve prim borçları dışında trafik cezalarına ve araç muayene borçlarına da yapılandırma getiriyor. Üstelik 120 liranın altındaki trafik cezaları tamamen silinecek
Torba yasa 20 milyon vatandaşın borçlarına yapılandırma getirerek nefes aldıracak. Esnaf borcunu rahat taksitlerle ödeyecek, prim borcu olan işveren de rahatlayacak. Ayrıca biriken vergi borçları da taksitlere bölünerek ödenebilir hale getirilecek. Yazı dizimizin bugünkü bölümünde ise sürücülere torbadan gelecek müjdelere yer vereceğiz. Torba tasarı da prim ve vergi gibi borçların yanında muayene ücretleri ve trafik cezalarıyla ilgili de maddeler bulunuyor. Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Trafikteki araçta sigara içen tiryakilere kesilen cezalar dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek. 12 liranın altındaki karayollarındaki geçiş ücretlerinden de vazgeçiliyor. Yine 2007 öncesinden kalan alacaklardan 50 lirayı aşmayan asli alacak ile aslı ödenmiş feri alacaklardan da tutarı 100 lirayı aşmayanlar tahsil edilmeyecek. 

MUAYENE ÜCRETİNE AF 
Öte yandan önergelerle getirilen düzenlemeler arasında gümrük vergileri ile araç muayene cezalarının af kapsamına alınması da bulunuyor. Araç muayenesini süresinde yaptırmamış olanlar 31 Aralık'a kadar araç muayenelerini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine enflasyon farkını ödeyecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından takip ve tahsil edilen alacaklar da yeniden yapılandırma kapsamına alınacak. 30 Nisan itibarıyla ödenmemiş gümrük vergileri ile bu vergilere bağlı cezaların enflasyon farkıyla birlikte ödenmesi halinde faiz ve gecikme faizi gibi diğer alacaklardan vazgeçilecek. Vergi aslına bağlı olmayan para cezalarının yüzde 50'si silinecek. Bu borçlara 36 ay taksit imkanı sağlanacak. 

EMEKLİNİN BORCU DA BİTİYOR
Meclis'te komisyonda görüşmeleri devam eden torba yasa tasarısı birçok kesimle birlikte emeklilere de müjdeler içeriyor. Bunlardan birisi de çalışan emeklilerden veya kendi işini yapan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili. Yapılandırılacak borçlar kapsamında bu kesintiler de bulunuyor. Böylece milyonlarca emekliyi zora düşüren bu borçlarında faizleri ve gecikme cezaları silinerek ana para yeniden yapılandırılıp taksite bölünecek. Emekliler eğer bir işyerinde çalışıyorlarsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ama emekli kendine ait bir işyeri açarsa bu kez yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Emeklilerin bir çoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için kurum geriye doğru borç çıkartıyor. 

2 ÇALIŞANA İMKAN 
Bu borçları biriken milyonlarca emekli şimdi nefes alacak. Çoğu küçük esnaf olan emekliler borçlarını 18 taksitte ve iki ayda bir ödemelerle 36 aylık vadeyle ödeyerek kurtulabilecek. Ayrıca torba yasa ile yanında 2 kişi çalıştıran emeklilerden SGDP kesintisi yapılmaması da gündemde. Düzenleme yasaya girdiği takdirde 200 bine yakın emeklinin yüzde 15 kesintisi ortadan kalkmış olacak. 

160 MİLYAR LİRAYI BULDU
Toplamda 160 milyar lirayı bulması beklenen borç barışının vergi ve idari cezalar ile ilgili yeniden yapılandırma tablosu şöyle: Yeniden yapılandırılacak vergi ve idari para cezalarında bin liranın altında kalan dosya sayısı 8 milyon 672 bin. Bunun toplam borç içindeki oranı yüzde 65. Bu borçların büyük bölümünü trafik para cezaları oluşturuyor. Bin ila 5 bin lira arasındaki dosya sayısı 2 milyon 972 bin, oranı ise yüzde 22. 5 bin ila 7 bin lira arasında borcu olanlar ile ilgili dosya sayısı 1 milyon 201 bin, toplam borca oranı yüzde 9. 20 bin-50 bin lira arasında borcu olan mükellefler ile ilgili dosya sayısı 283 bin. 50 bin-100 bin lira arası dosya sayısı 92 bin. 100 bin-500 bin lira arası dosya sayısı 66 bin. 500 bin-1 milyon lira arası borcu olanların sayısı 6 bin 691. 1 milyon lira üstü dosya sayısı 5 bin 504. (takvim)

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2014, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195