Title of a News Article

Mimarlar Odası'ndan Harran tepkisi...

Mimarlar Odası'ndan Harran tepkisi...
banner206

Şanlıurfa Mimarlar Odası Başkanı Ferhat Karadağ, tarihi Harran İlçesindeki sit alanlarında yapılan kaçak yapılara tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Başkanı Ferhat Karadağ, konuyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Karadağ, açıklamasında şunları kaydetti:

             Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ve UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesindeki eserleriyle Dünya tarihine ismini yazdırmış tarihi kent Harran ilçemizin arkeolojik sit ve kentsel sit sınırları içinde yer alan ve gün geçtikçe bu alanlarımız içinde kaçak yapılaşmanın artması tüm Şanlıurfa kamuoyuyla birlikte bizi kaygılandırıyor. Gönül isterdi ki bugün bu ilçemizde bulunan başarılı bir çalışmanın size sunulmasını ama bugün ki konumuz daha önce defalarca uyardığımız ve bu konu üzerinde farklı platformlarda yaptığımız açıklamalar ile tarihi alanlarımızın katledilmesine şehrin bilinçli teknik insanları olarak çok tepkiliyiz. Bu kaçak yapıların bir an önce önüne geçilmesi ve bunun yapılmasına neden olan kişi ve kurumların, Şanlıurfa’mızın tarihinin kaderiyle oynamasının yanı sıra turizm ekonomimize de darbe vurmaktadır.

 Değerli hazirun,

        Ülkemizde Şanlıurfa denilince insanların aklına 2 önemli özellik gelmektedir. Bunların ilki Tarihi yapılar ikincisi ise Tarım kentidir. Harran ilçesi geçim kaynağının büyük bir bölümü bu iki ana özellik üzerinden sağlanmaktadır. Bugün bu tarihi yapıların içinde kaçak yapıların yapılmasının doğuracağı en büyük zararı direkt olarak Harran halkı, dolaylı olarak Şanlıurfa ekonomisi görecektir.

      Harran ilçemizin tarihi on binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bu tarihi alanlarımızın gelecek nesillere olduğu gibi taşınması için siyasi kaygılarımızı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Tarihi yapılar siyasi kaygılarımızın çok daha üstünde bir değerdir. Unutmayalım ki Geçmişine sahip çıkmayan bir toplum geleceğine yön veremez. Bugün hiçbir Şanlıurfalı tarihine ve ekonomisine zarar gelmesini istemez. Caddeleri, sokakları yerli ve yabancı turist ile dolup taşan bir Şanlıurfa hepimizin hayalidir. Bu hayalimizi sekteye uğratmaya çalışan tüm kişi ve kurumların karşısında olacağımızı buradan tüm kamuoyuna duyururuz.

    Arkeolojik sit ve kentsel sit alanında bulunan bu denli önemli bir alanda kaçak yapılar ile mücadeleye Şanlıurfa Mimarlar odası olarak her zaman dahil olmakla birlikte sorumlularla ilgili yasal takibi odamızın avukatlarıyla başlatmış bulunmaktayız. Öncelikle Harran belediyesini görev ve sorumluluk bilincine varıp bu sorumluluklarının yerine getirmesine davet ediyoruz. Bu sorumluluk ve görevin kötüye kullanılması tarihi yapılarımızın tahribatına kadar gidecektir.

Bu tarihi alanlarımızın kaçak yapılarla tahrip edilmesine karşı çıkan;

Şanlıurfa Mimarlar odası, TMMOB Genel merkez temsilcisi, İl koordinasyon kurulu oda temsilcileri, İl koordinasyon kurulu genel sekreteri, İnşaat mühendisleri odası, Jeoloji mühendisleri odası, Harita mühendisleri odası, Ziraat mühendisleri odası, Kimya mühendisleri odası, Ticaret ve sanayi odası, Makine mühendisleri odası,Şanlıurfa bölgesel turist rehberi odası destek vermiştir huzurunuzda tüm odalara ve katılımcılara teşekkür ediyorum.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2020, 14:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
afatsum
afatsum - 4 yıl Önce

kaçak yapıyla ilgili durumu mahkemeye verseniz ya açıklama yapacağınıza

SIRADAKİ HABER

banner195