Title of a News Article

Mucit baba-oğul

Mucit baba-oğul
banner206

 Şanlıurfa’da mucit baba-oğul, ormanların kül olmasının ve toprağın çoraklaşmasının önüne geçmek için anız parçalama makinesi yaptı.

Şanlıurfa’da yaşayan makine mühendisi Muhammet Işık ve babası Ali Işık, 4 yıl süren emeğin sonunda tarlalarda hasat sonrası çiftçilerin en büyük sorunu olan anızı toprağı çoraklaştırmadan, ormanları ise kül etmeden yok eden bir makine üretti. Makine ile Harran Ovası, Konya Ovası gibi büyük ovaların çoraklaşması önlenirken, anız yakımı esnasında sıçrayan ateş nedeniyle meydana gelen yangınların da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Makine mühendisi Muhammet Işık, iş gücü, zaman ve yakıttan da tasarruf sağlayan makinenin ana ve yedek parçalarının üretiminin de tamamen kendilerine ait olduğunu ifade etti. Anız yakımın toprak ve üzerinde yaşayan canlılar için büyük dezavantaj olduğunu belirten Muhammet Işık, “Anız parçalama makinesini tamamen kendi imkanlarımızla ürettik. Tüm ana parçalarını, yedek parçalarını kendimiz ürettik. Tarladaki anızın yakılmasını, toprağın çoraklaşmasını önleyen hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlayan bir makine. Bu makine ile Harran Ovası, Konya Ovası gibi büyük ovalar çoraklaşmaktan kurtulacak. Buğday, arpa, pamuk, mısır ve tütün gibi ürünlerin ekimi ve hasadından sonra anız yakmadan hemen ikinci ekime geçilebiliyor. Yaklaşık olarak 4 sene boyunca büyük emek harcadık. Projeyi hazırlayan babam Ali Işık ile birlikte makineyi üretebilmek için geceli gündüzlü çalıştık. Bu projeyi bir an önce tamamlayıp çiftçimizin hizmetine sunabilmek için yoğun çaba sarf ettik” dedi.

Makinenin deneme çalışmalarında ise başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten Işık, makinenin çalışma sistemini ise şöyle anlattı:

“Makinemiz 3 silindir. İsteğe göre, 2 ya da 4 silindir olabiliyor. Hidrolik pistonlarla kaldırılıp indirilebilen makine. Hidro motorlar ve alttaki pistonlar yardımıyla bıçak sayısı, dönme hızı sayısı, bıçakların diziliş biçime göre parçalama yapan, anızı tarlada bırakmayan ve tarlayı çok güzel süren bir makine. Proje tasarımı bize ait. Çok fazla deneme yaptık. Çok başarılı sonuçlar aldık.”

Işık ailesi, ekonomik imkanlarının yetersiz olması nedeniyle makinenin seri üretimine geçilebilmesi amacıyla devletten destek bekliyor.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195