Title of a News Article

Müdür Aksu, OSB için iddialı konuştu

.

Müdür Aksu, OSB için iddialı konuştu
banner206

Şanlıurfa OSB Müdürü Yunus Emre Aksu,  “Şanlıurfa OSB’nin toplam sanayi alanı diğer OSB’ler ile karşılaştırıldığında alan bakımından İlk 10 içerisinde yer almaktadır” dedi.

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Yunus Emre Aksu oldu. Müdür Aksu ile; 414 firmanın bulunduğu ve 15 Bin 353 kişinin istihdam edildiği Şanlıurfa OSB’yi konuştuk. Türkiye’nin en önemli tarım ve turizm şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’nın son dönemde sanayide sergilediği hızlı büyüme performansı ile adından söz ettirmeye başladığını belirten Aksu, “Firmalar Orta Doğu pazarına gireceklerse, Şanlıurfa lojistik açıdan doğal bir çekim merkezidir. GAP sulama projelerinin tamamlanmasıyla ürün çeşidi ve miktarı hızlı bir ivmeyle artacak olan Şanlıurfa, yatırımcılar için geniş ham madde imkânları sunacaktır” dedi.

 

İşte OSB Müdürü Aksu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

OSB, büyüklük olarak Türkiye’de kaçıncı sırada yer alıyor?

“GAP Projesi ile birlikte Şanlıurfa’da sanayi çok büyük bir gelişme göstermiştir. Şanlıurfa OSB şehir merkezinden 15 km mesafede kurulmuş 1. kısım ile yine aynı mesafede kurulan 2. kısımdan oluşmaktadır. Her iki bölgemizin birleştirilme çalışmaları sona ermiş ve Şanlıurfa OSB olarak tek çatı altında birleştirilmiştir. Yoğun yatırım talebi üzerine,  1. kısım ilave alanları imara açılmış ve yer tahsis başvuruları değerlendirilerek yer tahsis işlemleri devam etmektedir. Bölgemizdeki 414 firmadan 293’i üretimdedir. 573 parselden 414’ü tahsis edilmiş, 159 parselimiz boş olup yatırımcısını beklemektedir. Şanlıurfa OSB’nin toplam sanayi alanı diğer OSB’ler ile karşılaştırıldığında alan bakımından İlk 10 içerisinde yer almaktadır.

 

OSB’de en çok hangi sektörden yatırımcı bulunuyor?

Bölgemiz içerisinde tekstil ve hazır giyim, gıda işleme ve paketleme, mobilya imalatı üretim konuları olmak başta olmak üzere birçok sektörde üretim yapılmaktadır. Bölgemizde Pınar Süt, Erze Plastik Ambalaj, Karahan Tekstil,  Karbel, Öz-ak Teksil, Pinaldi, Aksa Enerji, Hakan Plastik Boru, Dollvet, Rubenis İplik, Ziylan Grup gibi ülkemizin birçok ünlü markaları üretime başlamıştır. Bölgemiz sınırları içerisinde farklı üretim konuları ile faaliyet gösteren yatırımcılarımız bulunmaktadır. Tarım alanında faaliyetlerin yoğun olduğu ilimizde, pamuk, fıstık ve mercimek üretiminde ülkemizde birinci sırada yer almakta ve sanayimizin öncelikli ham maddeleri olarak kullanılmaktadır.

 

Üniversite ile işbirliği yapıyor musunuz?

Ar-Ge ve inovasyon günümüzde rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Etkin Ar-Ge teşvikleri ile sanayisi desteklenen ülkeler dünya rekabet sıralamasında en üst seviyelerde yer almaktadır. İlimizde, üniversite-sanayi iş birliğini sağlayarak, üniversitelerdeki akademik birikimin ve araştırma sonuçlarının ekonomik değere dönüştürülmesini sağlamak, ileri teknoloji ve ihracata yönelik katma değeri yüksek, yenilikçi, ileri teknoloji ürünleri üretme potansiyeli olan yeni şirketlerin kurulmasını ve mevcut küçük işletmelerin büyümesini teşvik etmek başlıca hedeflerimiz olup, bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Mesleki eğitim çalışmaları düzenleniyor mu?

Nitelikli eleman temini için verilen teşvikler, sanayimizin gelişmesini adına çok önemli bir etkisi olması ile birlikte yeterli olmamaktadır. Teşvikler ile birlikte İŞKUR, KOSGEB ve OSB yönetimlerinin koordineli çalışması ve vasıflı eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için ortak hareket etmeleri çok daha yararlı olacaktır. Şanlıurfa OSB sınırları içerisinde açılan Özel Erkan SUOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında eğitime başladı. Okulumuz devlet destekli olup özel okul kalitesinde ücretsiz eğitim vermektedir.”

 

Dış ticaret açığını azaltmak için neler yapılmalıdır?

Önümüzdeki dönemde dış ticaret açığını azaltmak ve ihracatı artırmak için çeşitli yapısal tedbirlerin alınması zorunludur. Yüksek katma değeri olan, teknoloji ve bilimi içine alan ürün ve hizmetler üretmek, Ar-Ge ve verimliliği daha fazla teşvik etmek, global markalar çıkarmak, stratejik düşünen ve uzun vadeli planlar yapan, paydaşlar arasında koordinasyonu en üst düzeye taşıyarak, sinerji üreten bir yapı oluşturulmalıdır.  Ulaşım ve lojistikten başlayıp Ar-Ge ve inovasyona, ucuz ve kaliteli girdi ihtiyacının karşılanmasından finansmana, eğitimden nitelikli iş gücü yetiştirilmesine kadar uzanan çeşitli projeler geliştirilmelidir.

 

Üyeleriyle bütünleşmeli

Yurt dışı ticari ataşeliklerin ihracata destek verilmesi için yeniden örgütlenmesi, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odalarının ihracat organizasyonları içinde daha etkin rol alması ve üyeleriyle bütünleşmesinde fayda vardır. Bugün artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek başarı elde etmek ve satış yapabilmek için yeterli görülmemektedir. Çünkü günümüz koşullarında tüketiciler aynı malın değişik fiyat kalite ve biçimleri ile karşılaşabilmekte ve ihtiyacı olan mal ya da hizmetin değişik alternatifler arasından seçme şansına sahip olmaktadır. 2023 İhracat hedeflerini gerçekleştirmek, yerli üretimin teşvik edilmesi ve yeni pazarlara açılmak açısından yurt dışı fuar ve tanıtım günleri çok büyük önem arz etmektedir.

 

 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2017, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195