Title of a News Article

Nevali’de tarih konuşuldu

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, Bahçeşehir Koleji ve Nevali Oteli’nin organizasyonu ile düzenlenen ‘Tarih, Kültür ve Turizm Varlıkları’ konulu konferansa katıldı.

Şanlıurfa’da sosyal ve kültürel etkinliklerine devam eden Nevali Oteli, bu kez de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Tarih, Kültür ve Turizm Varlıkları’ konulu konferans düzenledi. Nevali Oteli’nde düzenlenen konferansa Vali İzzettin Küçük, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül ve çok sayıda davetli katıldı.

Bahçeşehir Koleji ve Nevali Oteli Genel Müdürü Essum Saatçı Aslan’ın açılış konuşması ile başlayan programda, konferans veren Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı önemli mesajlar verdi.

Şanlıurfa’nın tarihini araştırmak için birçok dil bilinmesi gerektiğini belirten İlber Ortaylı, “Bir Urfa tarihini yazabilmek için bu gün kaç dilde kaynak olduğunu duysanız şaşırırsınız. Süryanice, Arapça, Ermenice, Rum kaynakları için orta Yunancayı bileceksiniz. Haçlı hakimiyeti işin içine girdiği için latinceyi bileceksiniz. Bunlar fevkalede büyük yatırımlar ve çalışmaları gerektirir. Bunlar bir Urfa tarihinin tespiti için bir koca grup kurmak gerektirir. Dolaysıyla bu memleketin tarihi oluşudur. Burası bütün milletlerin gelip geçtiği ve hepsinin kalıcı eserler bıraktığı yerdir. Urfa dediğiniz zaman Urfa tarihini değil, Dünya tarihini ister istemez ele alacağınız bir yerdir” dedi.

 

Başbakan’a katılmadı

Konferans sonunda katılımcılar tarafından Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan’da yayınladığı taziye konusundaki görüşleriniz nedir diye sorulan soruya Ortaylı, “Biliyorsunuz o dönem bir mahalle boşaltıldı. Bu gün Eyyübi cami olan bir kiliseydi. Zaten kilise olarak yapılmıştı 19’ncü yüzyıl yapısıdır. Bu gün caminin Selahaddin Eyyübi ile alakası yoktur orda bulundu ama bu tamamıyla bir duyulan bir muhabbetten dolayı böyle bir isim verilmiştir. 1915 için bir not üzerinden düşünülebilinir ama ikincisini tasvip etmiyorum. Çünkü büyük sorumluluklar getirir. O sorumlulukları getirecek bir yorumu ve bilgi birikimi yoktur Türk milletinin olduğu kadarıyla böyle bir şeyden bahsedilmez tasvip etmiyor ve katılmıyorum. Politikacının gündem meselesidir. Fakat etrafında bu aklı verenler bu şekilde ikinci yazıda üslup çok önemlidir. Kimler olduğunu bilmiyorum bilmekte istemiyorum”  dedi.

Ortaylı, 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgali kutlamaları çerçevesinde düzenlenen temsili savaş sahnesinin de iptal edilmesine tepki gösterdi.

Konferans, Ortaylı’nın kendisine sorulan soruları cevaplaması ile sona erdi.

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2014, 18:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195