Title of a News Article

O bomba IŞİD’e mi gidiyordu?

 O bomba IŞİD’e mi gidiyordu?
banner206

Geçen hafta Urfa’da bir araçta patlamaya hazır durumda bulunan 5 kilogram TNT isimli patlayıcının, Suriye’deki IŞİD’e götürüleceğinin planlandığı iddia ediliyor.

Türkiye’den özellikle kamyonet ve panelvanların çalınarak Suriye’ye kaçırıldığını tespit eden Emniyet, araçların yurtdışına çıkarılmasını önlemek için sınır illeriyle koordinasyon kurulması talimatı verdi.

Milliyet Gazetesi’nden Tolga Şardan’ın haberine göre; Suriye’deki iç savaş nedeniyle bölgedeki güvenlik önlemlerinde zafiyet yaşanması nedeniyle Türkiye’den çalınan panelvan ve kamyonet tipi araçların Kaçak yollarla Suriye’ye götürüldüğü belirlendi. Yurt genelinde Otomobil hırsızlığı olaylarını soruşturan emniyet birimleri, bir süredir ülkenin değişik bölgelerinde özellikle Hyundai H 100, Starex ve Mitsubishi marka kamyonet ve panelvan tipi araçların çoğunlukla yabancı uyruklu hırsızlar tarafından çalındığını tespit etti.

Bu tespitleri değerlendiren emniyet birimleri, çalınan kamyonet ve panelvanların büyük bölümünün çekici araçlarla karayolu üzerinden kaçak olarak Suriye’ye götürüldüğünü belirledi. Bu gelişmeler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 il emniyet müdürlüğüne özel genelge gönderdi. Genelgede, başta Suriye sınırındaki kentler olmak üzere ülke genelinde otomobil hırsızlığı ve dolandırıcılığı olaylarında artış olduğu vurgulanırken, çalınan kamyonet ve panelvan tipi araçların kaçak yollarla yurtdışına çıkarılmasını engellemek ve hırsızların yakalanmasını sağlamak amacıyla sınır bölgelerindeki il emniyet müdürlükleriyle koordineli çalışmalar yapılması talimatı verildi.

Milliyet’e bilgi veren emniyet kaynakları, çalınan ve kaçak yollarla Suriye’ye götürülen bu araçların kaçakçılar tarafından satılmasıyla birlikte terör eylemlerinde kullanılması olasılığının güçlü olduğuna dikkat çekti. Kaynaklar, bölgede faaliyet gösteren terör örgütlerinin, Türkiye’den araç kaçırmak yerine, kaçakçılardan daha ucuza çalıntı araç satın aldıklarını belirtti. Kaynaklar, özellikle Türkiye’ye yönelik tehdit açıklamaları yapan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün bombalı araç hazırladığı yönünde bilgilere ulaşıldığını vurguladı.

 

Şanlıurfa’da yakalanan araçtaki patlayıcılar IŞİD’e mi gidiyordu?

Bu arada, Şanlıurfa’da kullanıma hazır düzenekli halde bulunan bombalı araçla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Polis kontrolü sırasında ele geçirilen üzerinde Arapça yazılar bulunan bisküvi kutusundaki patlayıcını yaklaşık 5 kilogram TNT olduğu belirlendi. Kriminal polis laboratuarında yapılan ilk incelemede patlayıcının mıknatıs düzenekli olduğu araca monte edilmemiş olduğu ve telsiz frekansı üzerinden patlatılmaya hazır hale getirildiği anlaşıldı. İncelemede, bombalı paketin 3 kilometre uzaktan patlatılacak biçimde frekans ayarının yapıldığı ancak düzeneği harekete geçirecek frekansı kullanan vericinin bulunamadığı öğrenildi. Kaynaklar, Şanlıurfa bölgesinde Suriye’deki savaşın sürdüğü yaklaşık dört yıl boyunca hiç dolu bombalı paket olayı görülmediğine dikkati çekerken, eldeki ilk bilgilerle soruşturmanın IŞİD’e yöneldiğini vurguladılar.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2014, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195