Title of a News Article

O canlı bomba ile ilgili flaş Urfa detayı...

.

O canlı bomba ile ilgili flaş Urfa detayı...
banner206
 Gaziantep'te, geçen pazar günü polis operasyonu sırasında keskin nişancı kurşunuyla vurulunca eve tuzakladığı patlayıcıyı infilak ettiren ve parçalanarak ölen IŞİD'in sözde Gaziantep emiri ve beyni 'Ebu Hafs El Turki' kod adını kullanan Mehmet Kadir Cebael'in, terör örgütü tarafından verilen kimliğinde İslami bilgisinin 'basit' olarak kaydedildiği ortaya çıktı. Cebael'in Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden sınırı geçerek Telabyad'da IŞİD'e katıldığı bilgisi de paylaşılıyor.

Terör örgütü IŞİD'in Gaziantep'te bombalı saldırı hazırlığı yaptığı bilgisinin ardından harekete geçen polis ekipleri, teröristlerin izine geçen pazar günü ulaştı. Güneykent Mahallesi'nde bir eve yapılan baskında canlı bomba teröristin üzerindeki bombayı patlatması ile 3 polis şehit oldu, 5'i polis memuru 4'ü Suriyeli 9 kişi yaralandı. Burada kaçmaya çalışırken sağ ele geçirilen bir terörist ile dokümanlardan IŞİD'in bir deposu ile Gaziantep sorumlusu olduğu ileri sürülen Mehmet Kadir Cebael'e ulaşıldı. Polis, bu kez gittiği Burak Mahallesi'nde önce bir depoda patlayıcılara ulaştı, ardından gittiği bir apartmanda bulunan Mehmet Kadir Cebael'e 'teslim ol' çağrısı yaptı. Ancak teslim olmayarak ateş açan terörist, çevre binaların çatısında görevlendirilen keskin nişancı polis tarafından vuruldu. Vurulan terörist yere düşünce, daha önce eve tuzakladığı bombaları infilak ettirdi. Tedirginliğe yol açan patlamada Cebael parçalanarak ölürken, eşi ve 2 çocuğu ise sağ olarak ele geçirildi.

 

GAZİANTEP VALİSİ: ÖRGÜTÜN BEYNİ

Aynı gün operasyonlara ilişkin açıklama yapan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, operasyonda vurulduktan sonra bombayı patlatarak ölen terörist Mehmet Kadir Cebael'in örgütün sözde il sorumlusu ve beyni olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hücre evine lojistik destek sağlayan, bomba yapımını ve diğer ihtiyaçları temin eden, başta Alevi ve Kültür Derneği ve diğer hedeflere nasıl eylem yapacaklarını tasarlayan, planlayan, beyni olan Mehmet Kadir Cabael, yakalanacağını anlayınca polisimiz kendisini etkisiz hale getiriyor. Ama bu esnada o da yapmış olduğu ve evde bulundurmuş olduğu bombayı patlatıyor. Hücre evinde zayiatımız yok, sadece canlı bomba etkisiz hale getirildi, eşi ve 2 çocuğu da sağ olarak gözaltına alındı."

 

EL KAİDE'DEN IŞİD'E YÖNELDİ

Bugüne kadar güvenlik güçlerince Gaziantep'te yapılan ve ağır darbeler verdirilen IŞİD operasyonlarında ele geçirilen örgütsel doküman ve dijital verilerde ise Mehmet Kadir Cebael ile ilgili ilginç bilgilere ulaşıldı. Geçmişten bu yana dini motifli terör örgütleri ile iç içe olduğu dikkat çeken ve 2012 yılında kentte yürütülen El Kaide operasyonlarında da adına rastlanan Cebael'in 2013 yılı sonlarında IŞİD'e yöneldiği belirlendi. Sözde Türkiye emiri olan ve terör örgütünün çeşitli kentlerde yaptığı saldırıları organize eden ve geçen 19 Mayıs günü polis operasyonunda üzerindeki bombayı patlatarak ölen Yunus Durmaz'ın denetiminde olan Cebael'in 2 kardeşinin de yine IŞİD üyeliğinden cezaevinde bulunuyor.

 

ANTALYA'DA DA KEŞİF YAPMIŞ

Polis soruşturmasına yansıyan kayıtlarda Gaziantep'teki hücre yapılanmasında etkin rol aldığı vurgulanan Mehmet Kadir Cebael'in Antalya'ya giderek burada eylem için turistik bölgelerde keşif çalışması yaptığına dikkat çekildi. Kayıtlarda ayrıca Cebael'in geçen ay yapılan operasyonda tutuklanan Abdulmutallip Demir ile birlikte 'amel' adı verilen bombalı saldırıları yapacak kişilere malzeme temin ettikleri ve patlayıcı devrelerini veren isimler olduğu da kaydedildi.

 

ANKARA SALDIRISI ÖNCESİ BOMBALARI DEPODAN TAŞIDI

Örgüte ilişkin yürütülen soruşturmalarda ele geçirilen bilgi, belge ve dokümanlarda Cebael'in, Ankara Gar Meydanı saldırısı öncesi IŞİD'in kentte kiraladığı depolardaki patlayıcıları poşetle canlı bombalara taşıdığı da belirlendi. Soruşturmalarda bulunan fotoğraflarda Cebael'in, yüzü aşkın kişinin yaşamına mal olan katliamdan 3 gün önce 7 Ekim günü içerisinde intihar yelekleri ile patlayıcıların bulunduğu

poşetle canlı bombaların kaldığı Akkent Mahallesi'ndeki eve girdiği görüldü.

 

ANKARA SALDIRISINDAN SONRA SURİYE'YE GİTTİ

Ankara Gar Meydanı'na yönelik saldırının ardından başlatılan soruşturmada ismine ulaşılan ve sanık olarak aranan Cebael, bu olayın ardından eşi ve çocuklarıyla birlikte kaçak olarak Suriye'ye geçti. O dönem örgütün sözde emiri olan Yunus Durmaz'ın talimatıyla sınırı geçen Cebael'in, bu yılın nisan veya mayıs ayında kente döndüğü tahmin ediliyor. Suriye'de askeri eğitim aldığı belirlenen Cebael'i, polis operasyonunda kendisini patlatan örgütün sözde emiri olan Yunus Durmaz'ın kardeşi Hacı Ali Durmaz, "Beraber askeri eğitim aldık. Ankara patlamasından sonra ağabeyim tarafından Suriye'ye gönderilen şahıslar arasındadır" sözleriyle anlattı.

 

HER AY 690 DOLAR PARA ALMIŞ

Polisin operasyonlarında ele geçirilen terör örgütü IŞİD'in maaş ödeme çizelgelerinde de Cebael'in ismine ulaşıldı. Terör örgütü tarafından tutulan kayıtlarda maaş ödemelerinin yazılı olduğu tabloda 'Ebu Hafs' olarak kod adıyla her ay Cebael'e 120, eşi Fadile'ye 120, her bir çocuğuna 50 olmak üzere 100, elektrik ve su faturası için 50 ve ev kirası için 300 olmak üzere her ay düzenli olarak toplamda 690 dolar ödeme yapıldığı görüldü.

 

IŞİD'İN VERDİĞİ KİMLİKTE DİNİ BİLGİSİ 'BASİT' GÖZÜKÜYOR

IŞİD'e yönelik soruşturmalarda ele geçirilen dokümanlarda terör örgütü IŞİD'in saflarına katılan herkese de sözde kimlik kartı verdiği görülüyor. Örgütün sözde Gaziantep emiri olan ve beyni olarak tanımlanan Cebael'e, IŞİD'in verdiği kimlik kartında ise ilginç bilgiler yer alıyor. 'Irak Şam İslam Devleti Hudut İdare Amirliği Mücahit Beyanı/Kimliği' adlı kimlikte Cebael'in örgüte Cerrah El Turki'nin referansı ile 2013 yılı Kasım ayında katıldığı ve 'Ebu Hafs El Turki' kod adını aldığı belirtiliyor. Sözde örgüt kimliğinde ayrıca Cebael'e ilişkin alınan notlarda; ilkokul mezunu olduğu ve terzilik yaptığına yer veriliyor. Sözde kimlikte en dikkat çekici olan ise IŞİD tarafından Cebael için 'İslami bilgisi' alanının karşısına 'Basit' notunun düşürülmesi. Savaşçı mı yoksa intiharcı mı olduğuna ilişkin bölümde savaşçı olduğu belirtilen sözde kimlikte Cebael'in Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden sınırı geçerek Telabyad'da IŞİD'e katıldığı bilgisi de paylaşılıyor. IŞİD'in 'gizli' olarak tanımladığı sözde kimlikte ayrıca olası durumlar için Cebael'in iletişim kurulacak yakını olarak eşi ve kayınbabasının telefon numaralarını verdiği dikkat çekiyor.

 

NOKTA OPERASYONLAR YAPILIYOR

Öte yandan pazar günü 3 polisin şehit olduğu hücre evi baskınlarının ardından polisin IŞİD'e yönelik operasyonları da devam ediyor. Şu ana kadar gözaltına alınan 20'yi aşkın kişinin sorgulaması devam ederken, hem şüphelilerin ifadeleri hem de hücre evlerinde ele geçirilen doküman ve dijital verilerde yeni adres ve isimlere ulaşılıyor. Terör ve istihbarat birimleri de elde edilen yeni isim ve adreslere nokta operasyonlar yapıyor. Ancak, hücre evi operasyonlarının ardından polisin yaptığı baskınlarda terör örgütü mensuplarınca kullanılan evlerinin çoğunluğunun boşaltıldığı kaydedildi.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 08:41
YORUM EKLE
YORUMLAR
esnaf
esnaf - 7 yıl Önce

her teröristi urfayla ilişkilendirmek zorundamısınız. kime hizmet ediyorsunuz.

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142