Title of a News Article

O soruşturmada şok gelişme

O soruşturmada şok gelişme
banner206
 IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye'ye kaçan 3 İngiliz kızı, Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçirdiği iddiasıyla gözaltına alınan mülteci, Kanada istihbaratı adına çalıştığını iddia etti.

Türkiye ile İngiltere arasında diplomatik krize neden olan 3 İngiliz genç kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçerek IŞİD güçlerine katıldığının ortaya çıkması üzerine başlatılan soruşturmada, yabancı istihbarat servisi adına faaliyet yürüten Suriyeli bir mülteci gözaltına alındı. 3 genç kızı Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçirerek IŞİD'e katılmasını sağladığı gerekçesiyle gözaltına alınan Suriyeli şüphelinin sorgusunda, Kanada istihbaratı adına çalıştığını anlattığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün bir televizyon programında açıkladığı bilgilerle gündeme gelen 3 İngiliz kızın Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesine yardım eden bir kişinin yakalanmasıyla ilgili ayrıntılarına Milliyet ulaştı.

Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana (16) adlı 3 İngiliz genç kızın önce İstanbul'a, buradan otobüsle Şanlıurfa'ya gelerek Suriye'ye geçtiğinin ortaya çıkması Türkiye ile İngiliz hükümeti arasında diplomatik sorun yarattı.

 

CEP TELEFONU SİNYALİ

Genç kızların uçakla İstanbul'a gelmeleri ile birlikte Türkiye'yi kullandıklarının anlaşılması üzerine Türk istihbarat birimleri harekete geçti. Genç kızların yasadışı biçimde sınırı geçtiklerini ortaya çıkaran ipuçlarını değerlendiren Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, 3 kız ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Suriyeli bir mülteciyi kısa süre önce gözaltına aldı.

Genç kızların sosyal paylaşım siteleri üzerinden yaptığı görüşmeleri ve cep telefonlarının sinyal bilgilerini değerlendiren Şanlıurfa Emniyeti bir süredir Türkiye'de yaşadığı tespit edilen M.R. isimli Suriyeli mülteciye ulaştı. Başlatılan takip sonucunda Suruç tarafında, sınıra yakın bir bölgede gözaltına alınan mülteci sorgusunda 3 İngiliz kıza IŞİD güçlerine katılması amacıyla yasadışı biçimde sınırı geçirttiğini kabul etti. Şüpheli mülteci sorgusunda kendisinin Suriye vatandaşı olmasına karşın Kanada istihbaratı adına faaliyet yürüttüğünü söylediği öğrenildi.

Sorgusunun ardından gizlice önce savcılığa, ardından da mahkemeye çıkarılan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

CEZAEVİNDE GÖZETİM

Şanlıurfa'da yaşanan bu gelişme üzerine önce İçişleri Bakanlığı, ardından da Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği'nce bilgilendirildi.

Dışişleri Bakanlığı, elde edilen bilgilerden hazırlanan özel bir dosyayı hafta başında İngiltere Parlamentosu'nda bilgisine başvurulan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'e gönderdi. Bilgiç'in elindeki dosyadaki bilgileri kullanarak parlamentoya açıklamalar yaptığı belirtildi.

Suriyeli mültecinin ismi açıklanmayan bir cezaevinde gözetim altında tutulduğu kaydedildi.(Kaynak: Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2015, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195