Title of a News Article

Öcalan o tarihe dikkat çekti!

Öcalan o tarihe dikkat çekti!
banner206

 İmralı'da BDP-HDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan, çözüm sürecine devam edileceği mesajını verdi.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; 30 Mart yerel seçimlerinin Kürtler için referandum niteliğinde olacağını açıklayan Öcalan'ın, devlet heyeti ile görüştüğünü, müzakere yasasının Meclis'e getirilmemesine rağmen, umudunu koruduğunu bu kapsamda sürecin devam edeceğini aktardığı belirtildi. Öcalan, Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılacak Nevruz kutlamasında tarihi bir açıklama yapacağını da ifade etti.

Hükümet'ten 30 Mart'a kadar beklediği "Barış ve Müzakere Yasası"nın TBMM'ye gelmemesi ve Kuzey Irak sınır hattına güvenlik yolu yapılması nedeniyle bir önceki görüşmede çözüm sürecinden geri çekileceği mesajı veren Öcalan'ın bugün BDP ve HDP heyeti görüşmesi kritik önemdeydi. BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet, bugün sabah İmralı Adası'na giderek Öcalan ile yaklaşık üç saat görüşme yaptı. Merakla beklenen görüşmeden olumlu mesajlar çıktı.

Görüşmenin detayına ilişkin açıklama bugün BDP Genel Merkezi tarafından yazılı olarak duyuruldu. BDP-HDP heyeti öncesinde devlet heyeti ile İmralı'da görüşen Öcalan, sürecin devam etmesi konusunda mesaj verdi. BDP-HDP heyetinin İmralı görüşmesi ve Öcalan'ın mesajına ilişkin açıklaması şöyle:

"Sayın Öcalan'la yaptığımız yaklaşık 3 saat süren toplantıda kendisinin devlet heyetiyle yaptığı son görüşmenin olumlu geçtiğini ifade etti. Her ne kadar diyalog aşamasından müzakere aşamasına henüz geçilmemiş olsa da Sayın Öcalan umudunu halen koruduğunu belirtirken, halkın da bu şekilde yaklaşmasını isteyerek, tüm bu sürece dair genel ve çarpıcı bir değerlendirmeyi 21 Mart Amed Newrozunda okunacak tarihi bir mektupla yapacağını söyledi.

 

"Müzakere Çerçeve Yasası" istedi

Devletin çatışmasızlıkla geçen son bir yıldan çıkaracağı derslerin ve bunların pratiğe dönüştürülme biçiminin kalıcı barış ve büyük demokratik çözümün geleceğini belirleyeceğini önemle belirtti.

Sayın Öcalan yaşanan tüm sıkıntıların ancak müzakere çerçeve yasasının çıkmasıyla son bulacağını, darbe mekaniğinin ve demokratik Türkiye'nin önündeki diğer engellerin de ancak böyle tasfiye edileceğine vurgu yaptı.

 

"Barış dışı Gladyo parçacıkları"

Sayın Öcalan HDP'ye yönelik saldırılarla ilgili olarak ise şunları söyledi: "Barış ve demokratik siyaset isteyen ve bu doğrultuda emek sunan HDP'li siyasetçilere dönük son kabul edilemez saldırılar barışın kıymetle önemini herkesin tekrar hatırlamasına vesile olmalıdır. Buradan hükümete düşen sorumluluk da şudur: Eğer bu saldırıların içinde değillerse bu barış düşmanı gladyo parçacıklarını süratle tasfiye etmek zorundadırlar. Süreç açısından da zorlayıcı ve kabul edilemez olan bu saldırılar karşısında tüm demokratik çevreler ve halkımız gerekli tedbirleri almalıdır.

 

"Seçim referandumdur"

Bu temelde yaklaşan yerel seçimlerin barış açısından bir referandum olduğu gerçeğiyle başta aday adayları olmak üzere tüm demokratik kurumlarımız ve halkımız seferber olmalıdır.

 

"Müzakereye geçilmesede umutluyum"

İmralı dönüşü Öcalan'la görüşmelerini MED Nuçe TV'ye değerlendiren Buldan, "Sayın Öcalan'ın sağlık durumu iyidir. Kendisi ile bugün 3 saatlik bir toplantı yaptık. Kendisi en son bugün devlet heyeti ile görüşmüş ve görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Sayın Öcalan, diyalog sürecinden müzakere aşamasına geçilmemiş olsa da, umutlu olduğunu ifade etti. 21 Mart tarihi Amed Newrozun'da tarihi bir açıklama yapacağını belirtti. Yaşanan sıkıntıların müzakere çerçeve yasasının çıkarılması ile sona ereceğini ifade etti" dedi.

 

"Tedbirinizi alın"

Buldan, Öcalan'ın HDP'ye yönelik milliyetçi grupların saldırısını ise, "Barış ve demokratik siyaset isteyen siyasetçilere dönük saldırılar barışın önemini bir kez daha göstermiştir. Bu saldırılar karşısında tüm demokratik çevreler ve halkımız gerekli tedbirlerini almalı" sözleri ile değerlendirdiğini aktardı. Öcalan'ın seçimlere ilişkin ise, "Yaklaşan yerel seçimler barışa refrandumdur. Başta aday adayları olmak üzere halkımız ve demokratik çevreler seferber olmalı" dediği ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195