Title of a News Article

Öcalan resti çekti

 Öcalan resti çekti
banner206

BDP'li Buldan Öcalan'ın çözüm süreci taleplerini açıkladı

BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile BDP Grubunda basın toplantısı düzenledi.

Öcalan'ın çözüm süreci taleplerini açıklayan Buldan, "Sürecin yasal statüye kavuşturulması, izleme kurullarının oluşturulması ve 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması, yasal çerçeve olmadan Mahmur'dan insanlar nasıl gelecek? Türkiye'ye geldiklerinde anadilde eğitim görebilecekler mi? Saldırılara karşı güvenlik olacak mı? Yasa çıkmalı ki çağrı yapayım" dediğini söyledi. Buldan, çözüm sürecinde Öcalan'ın atılmasını istediği adımlarla ilgili başlıklara ilişkin, "Sürecin yasal statüye kavuşturulması, İzleme kurullarının oluşturulması,8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması" diye konuştu.

 

"GEREKEN ADIMLAR ATILMADI"

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecine ilişkin kendilerinin tüm iyi niyetli adımlarına ve samimi çağrılarına rağmen hükümetin 1 yıldan bu yana tek bir adım atmadığını söyledi. Paris, Gezi, Lice ve Yüksekova katliamları, Roboski kararı, siyasi operasyonlar, linç girişimleri gibi süreci kesmeye yönelik çok ciddi provokasyonlar yaşandığını ve bunların hükümetin sorumluluğu iddia eden BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Hükümetin süreci ağırdan alan, seçime endeksli oyalamacı tutumu nedeniyle yeni sürecin demokratik yasal alanda bir yansıması olmadı. Bugün gelinen noktada süreç, çok ciddi risklerle karşı karşıyadır. Herkesin, en başta da hükümetin bu tehlikeyi görmesi gerekir" dedi.

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: "8 Şubat'ta Sayın Öcalan'la gerçekleştirdiğimiz 16'ncı görüşme, diğer 15 görüşmeden çok farklıydı. Görüşmemizde Sayın Öcalan, anlamlı, derin müzakerelere geçilmemesi durumunda sürece katkı sunma koşullarının ortadan kalkacağına dair çok ciddi tespit, değerlendirme ve uyarılar yapmıştır. Sayın Öcalan ayrıca ayda bir ziyareti yeterli görmemektedir. Haftalık, hatta gerekirse günlük heyetlerin gelmesini talep etmektedir. Öcalan'la devlet ve hükümet arasında herhangi bir anlaşmanın olmadığını herkes açık ve net bilmelidir. Bunu kendisi de açıkça ifade etmiş ve 'Süreç tek yanlı olarak bizim çabalarımızla ilerliyor. Herhangi bir anlaşma yoktur. Bu sürecin bundan sonra gidebilmesi için proje ortaya konulmalıdır' demiştir. Ne yazık ki bu sürecin siyasi tarafı olan hükümetin tutumu, çözüm sürecinin önündeki en önemli engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Hükümet, sürecin yasal statüye kavuşturulması, izleme kurullarının oluşturulması ve 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması konusunda hiçbir adım atmamıştır. İmralı'da yürüyen görüşmelerin bir çerçeve sözleşmeye kavuşturulması gerekirdi. Bu sürecin en önemli ayağı yasal adımlardı. Gereken adımlar atılmadı. CHP bu süreçte çözümün bir parçası olmak yerine neredeyse çözümün karşısında duran bir pozisyon almıştır."

 

ÖCALAN'IN ÇÖZÜM SÜRECİ TALEPLERİ

Öcalan'ın taleplerini ileten Buldan, "Sürecin yasal statüye kavuşturulması, izleme kurullarının oluşturulması ve 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması, yasal çerçeve olmadan Mahmur'dan insanlar nasıl gelecek? Türkiye'ye geldiklerinde anadilde eğitim görebilecekler mi? Saldırılara karşı güvenlik olacak mı? Yasa çıkmalı ki çağrı yapayım" dediğini söyledi. Buldan, çözüm sürecinde Öcalan'ın atılmasını istediği adımlarla ilgili başlıkları ise şöyle sıraladı: "Sürecin yasal statüye kavuşturulması, İzleme kurullarının oluşturulması,8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması."

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 20:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195