Title of a News Article

Öcalan'a Sekretarya Geliyor

Öcalan'a Sekretarya Geliyor
banner206
Çözüm sürecinde izlenecek yol haritasının ayrıntıları kulislerde konuşulmaya başlandı. İmralı'da bir sekretarya oluşturulması da planlanıyor.

2015 seçimleri öncesinde çözüm sürecine ilişkin adımların önemli bir bölümün atılacağı açıklanmıştı. Bu yöndeki ifadelerin, yapılan son görüşmelerde HDP heyetine de iletildiği belirtildi. Bu çerçevede, ilk önemli adım akil insanlar grubuyla yarın yapılacak toplantıyla atılacak. Akil insanlar, yeni dönemde yine devrede olacak.

 

İMRALI'DA SEKRETARYA

Atılacak adımlar kapsamında 30-35 kişiden bir müzakere heyeti oluşacak. Heyet; İmralı, Kandil, yurtdışı ve hükümet arasındaki görüşmeleri yapacak. Heyette, akil insanlar grubundan özellikle işin mutfağında yer almış isimler, Kürt meselesine ilişkin çalışmaları olan akademisyenler ile AK Parti ve HDP'den temsilciler olacak. Heyet, kendi içinde ayrı ayrı oluşturacağı çalışma gruplarıyla farklı konuları aynı anda yürütecek.

Görüşmelerin yasal zeminde yürütülmesi için İmralı'da bir sekretarya oluşturulması da planlanıyor. Böylelikle Öcalan ve HDP'nin, görüşmelerin resmi zemine oturtulması talebi karşılanmış olacak. Hükümetin, HDP'nin ısrarla üzerinde durduğu hasta mahkûmlar konusunda da adım atması bekleniyor.

 

SİLAH BIRAKILACAK

Süreci ilerletecek olan en önemli aşama, örgütün silahlardan arındırılması olarak gösteriliyor. Hükümetin ilettiği yol haritasında, örgütün yurtdışına çıkmış olan unsurlarının, Türkiye'ye silahsız olarak dönmesi koşulu bulunuyor. Silahlarını bırakıp Türkiye'ye gelen örgüt unsurlarının toplumsal hayata uyum ve rehabilitasyon çalışmaları yine müzakere heyetinin organizasyonuyla gerçekleştirilecek. Bu aşamanın sonrasında da siyasal yaşama katılımı sağlayacak yasal düzenlemeler gelecek.

kaynak: Şerife GÜZEL / HT GAZETE

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2014, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195