Title of a News Article

Önen'den Anlamlı ziyaret

.

Önen'den Anlamlı ziyaret
banner206
Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, maddi olmayan kültür eserleri alanında faaliyet gösteren Yongxin HuaYun Kültür Şirketi tarafından Pekin’de kurulmuş Somut Olmayan Kültürel Miras Deneyim Merkezi’ni ziyaret etti.

Büyükelçi Önen, şirket yöneticileri ile Türkiye ile iş birliği imkânlarını görüştü ve önerilerde bulundu.

 

Türkiye, 45. ülke olarak 2006 yılında taraf oldu

UNESCO’nun 32. Genel Konferansı’nın 17 Ekim 2003 tarihli Genel Kurulunda kabul edilen ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne Türkiye’nin 45. ülke olarak 2006 yılında taraf olduğunu hatırlatan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, “Sözleşme, 8. Hükümetler arası Komite toplantısının yapıldığı Aralık 2013 itibariyle 155 taraf devlet sayısıyla, aynı tarihte 190 taraf devlete ulaşan 1972 yılında kabul edilen Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesinden sonra UNESCO’nun kültür alanında en fazla taraf olunan ikinci uluslararası belgesi olma özelliğini kazandı. Türkiye, 2009 ve 2010 yıllarında Temsili Liste’ye önerilen bütün dosyaları inceleyerek dünya mirası üzerine önemli deneyim kazandı. Bu arada kendi Ulusal Envanter sistemini kurarak ve dosya hazırlama süreçlerini oluşturarak 2009-2012 yılları arasında sırasıyla Âşıklık Geleneği (2009), Nevruz (2009, Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan ile çok uluslu ortak dosya), Karagöz (2009), Geleneksel Sohbet Toplantıları (2010), Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah (2010), Kırkpınar Yağlı Güreşleri (2010), Geleneksel Tören Keşkeği (2011) ve Mesir Macunu Festivalinin (2012) Temsili Listeye yazılmasını sağladı” diyerek ÇHC Yongxin HuaYun Kültür Şirketi tarafından Pekin’de kurulmuş Somut Olmayan Kültürel Miras Deneyim Merkezi ile Türkiye arasında iş birliğine gidilmesinin her iki ülke açısından da faydalı olacağına inandığını söyledi.

 

Türkiye’nin Sözleşme’ye taraf olmasının üzerinden ise 12 yıl geçmiştir

“Geleneksel tatların da somut olmayan kültürel miras içinde önemli yeri vardır. Yerel yönetimler de yöresel yemek yarışmaları düzenleyerek bu konuda farkındalık oluşturmaktadırlar. Mesela; memleketim Şanlıurfa’nın Etli Çiğköftesi, Boranı yemeği Urfa kültürünün önde gelen ağız tadı yemeklerindendir” diyen Büyükelçi A.Emin Önen, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Bilindiği gibi; İnsanlığın büyük yıkımına ve felaketine neden olan Birinci ve İkinci Dünya Savaşının ardından 1946 yılında kurulan UNESCO’nun amacı, yeryüzünde sürdürülebilir bir barış ortamı yaratmaktır. Bu yolda atılacak en önemli adımlardan birini ise toplumlar arasındaki ön yargılarla savaşmak oluşturmaktadır. Toplumların birbirlerine karşı olan önyargılarını ortadan kaldırmanın en etkili yollarından biri de kültürler arasındaki diyalog ve yakınlaşmadır. UNESCO’nun kuruluşundan bugüne kadar sürdürdüğü kültür politikalarının temelinde bu düşünce bulunmaktadır. 2018 yılı, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin UNESCO tarafından kabulünün 15. yılıdır. Türkiye’nin Sözleşme’ye taraf olmasının üzerinden ise 12 yıl geçmiştir. Türkiye bu süreçte Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında pek çok çalışma gerçekleştirmiştir.”

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2018, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195