Title of a News Article

Önen, TBMM’de GAP İdaresi bütçesini konuştu

 Önen, TBMM’de GAP İdaresi bütçesini konuştu
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili A.Emin Önen, TBMM’de GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2015 yılı bütçesi üzerine AK Parti gurubu adına konuştu. Önen konuşmasında; Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, GAP Projesinin uluslararası alanda dikkatle izlenen entegre bir bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.

Bütçe görüşmelerinin yapıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisinde GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine söz alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, konuşmasına Başkanı, Meclis üyelerini ve televizyonları başında konuşmaları izleyen değerli vatandaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlayarak başladı.

 

GAP’taki üretim, doğal kaynaklar ve nüfus birçok Avrupa ülkesinden daha fazladır

Kalkınma Bakanlığımıza bağlı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2015 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Gurubu adına söz aldığını belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, “GAP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, ulusal düzeyde ekonomik gelişmeyi, bölgelerarası farklılıkları gidermeyi ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan ve ülkemizi uluslararası alanda markalaştıran, çok sektörlü, sürdürülebilir, insani kalkınmaya dayalı uluslararası alanda dikkatle izlenen entegre bir bölgesel kalkınma projesidir. Projenin uygulandığı 9 İlimizin yer aldığı Bölge, yüzölçümü ve nüfus bakımından ülkemizin yaklaşık % 10’luk bölümünü oluşturmaktadır. GAP Bölgesindeki üretim, doğal kaynaklar ve nüfus birçok Avrupa ülkesinden daha fazladır” dedi.

 

GAP’ın payı % 7 iken, 2008-2014 döneminde %12,5 olarak gerçekleşmiştir

AK Parti iktidarı öncesinde, ülkemizde GAP denildiği zaman, sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesinin akla geldiğini belirten Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, “Ancak bu düşünce AK Partinin iktidara gelmesiyle değişmiştir. 2008 yılında, GAP Eylem Planıyla bölgede gerçekleştirilen bütün yatırımlar ve yaşanan gelişmeler gözden geçirilmiş, GAP’ın ekonomik kalkınma, sosyal gelişmeyle birlikte başta sulama olmak üzere temel altyapı yatırımlarının hızlandırılarak büyük bir bölümünün tamamlanması planlanmıştır. 1990-2007 döneminde GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payı yılda ortalama % 7 iken, 2008 yılında ilk defa % 12 olmuştur. Bu oran 2008-2014 döneminde %12,5 olarak gerçekleşmiştir. Hükümetimizce GAP Bölgesi yatırımlarına 2013 yılında 5,2 milyar TL, 2014 yılında ise 4,8 milyar TL tahsis edilmiştir” diye konuştu.

 

2008 - 2013 döneminde 3 bin 242 proje desteklenmiştir

Önen konuşmalarına, Bütçesini görüştükleri Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen her biri 5 dakikaya sığmayacak faaliyetlerden bazı örnekler vereceğini belirterek şöyle devam etti;

“GAP Eylem Planıyla yürütülen; Tarımsal sulamada devam eden projeler tamamlanmış, 411 bin 508 hektar alan sulamaya açılmış, 935 km ana kanal hizmete hazır hale getirilmiş, yeni yatırımlar yapılmış ve 16 barajın yapımı tamamlanmıştır. 294 km olan bölünmüş yol ağı 2 bin 172 km’ye ulaşmış, hava ve demiryolu altyapısı iyileştirilmiş, tamamlanan ve devam eden yatırımlarla ulaşım altyapısı hayal edilenin üzerine çıkarılmıştır. Cazibe Merkezleri Programı uygulanmıştır. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmalar yapılmıştır. Bölgenin zengin kültür varlıklarının korunması ve turizm amaçlı değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü faaliyetleri çerçevesinde, 2014 yılında 2 bin 450 hektar alanda ağaçlandırma, 772 hektar alanda erozyon kontrolü yapılmış ve 9 milyon 250 bin fidan üretilmiştir. Tarımsal üretimde verimliliğin artırılarak tarıma dayalı sanayi yapısının geliştirilmesi amacıyla destekler artırılmış ve yeni tedbirler alınmıştır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi sağlanmış, organik tarım ve organik üretimi geliştirmek amacıyla üreticilere yönelik çalışmalar yapılmıştır. Hayvancılığın geliştirilmesi çalışmaları yapılmış, hibe destekleri verilmiş, insan odaklı kamu yönetiminin birincil önceliği olan eğitim ve sağlıkta bölgenin çehresini değiştiren önemli yatırımlar gerçekleştirilmiş, 2008-2014 döneminde 19 bin 987 derslik yapılmış, pansiyon ve yurt kapasiteleri arttırılmıştır. Bölgenin 9 İli de üniversiteye kavuşmuştur. Spor salonlarının yapımı tamamlanmış, istihdam odaklı projeler hayata geçirilmiş, tarla içi geliştirme hizmetleri projeleri ve arazi toplulaştırma çalışmaları hız kazanmıştır. Bölgedeki bazı illerimizin İl merkezini de kapsayan içme suyu projeleri hayata geçirilmiş ve TOKİ tarafından konut yatırımı yapılmıştır. Yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri tamamlanmış, yenilerinin yapımı hız kazanmış, uygulamaya koyduğumuz yeni teşvik sistemi ile oluşturulan sinerji özel sektör yatırımlarına yansımıştır. Bölgedeki teşvikler yeni bir boyut kazanmıştır. Kısa adı SODES olan Sosyal Destek Programı uygulamaya konulmuştur. İlk başta 9 ilde uygulanan program, ortaya çıkarttığı etki ve sağladığı katkı nedeniyle 34 İle yayılmıştır. Bu kapsamda 2008 - 2013 döneminde toplam 3 bin 242 proje desteklenmiş ve yaklaşık 420 milyon TL kaynak aktarılmıştır.”

 

GAP, sadece enerji ve sulama yatırım projesi değil

Şanlıurfa Milletvekili Önen, “Bu kısa özette gösteriyor ki GAP, sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşan bir altyapı projesi değil, ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyi kolaylaştırıcı yeni politikalara açık, bölgenin rekabet gündemini destekleyen, yerel dinamikleri ve girişimleri harekete geçiren, toplumun her kesimine hitap eden yatırımlardan oluşmaktadır. Bölgedeki yerel aktörlerin de söz sahibi olduğu, uygulanan projeler ve gerçekleştirilen yatırımlar ile artık GAP, fiziksel altyapının yanında bilgisel altyapının da hükümetlerimiz döneminde daha da geliştiği ve sisteme katkı sağladığı ortadadır. Bu düşüncelerle Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının 2015 yılı bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını diler, şahsım ve grubum adına hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım” diyerek TBMM’de GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmasını tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2014, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195