Title of a News Article

'O'nun için sıraya giriyorlar

'O'nun için sıraya giriyorlar
banner206

 Bölge halkı tarafından 'meyan kola' olarak da ifade edilen meyan şerbeti, Şanlıurfa'da yoğun ilgi görüyor. İftar vakti meyan şerbeti almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'meyan kola' olarak ifade edilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen meyan şerbeti, yaz aylarında olduğu kadar Ramazan ayındaki iftar sofralarının da vazgeçilmezi olma özelliğini sürdürüyor. İftar vakti şerbetçi dükkanlarının tezgahlarını dolduran meyan şerbeti için iftar vaktine saatler kala uzun kuyruklar oluşuyor. Şanlıurfalılar, 16-17 saatlik orucun ardından susuzluk ve hararetlerini dindirebilmek amacıyla iftar öncesindeki 40-50 derecede seyir eden sıcaklara rağmen sıraya giriyor. Dakikalar sonra gelen sıranın ardından meyan şerbetini alabilen vatandaşlar, pide ve diğer ihtiyaçları için tezgahların önünden ayrılıyor. Dakikalarca sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşlar, diğer içeceklere göre daha sağlıklı olması ve susuzuluğu gidermesi gibi nedenlerden meyan şerbetini tercih ettiklerini ifade etti. Dükkanda kazanlar içinde hazırlanan meyan şerbetini poşetlere dolduran şerbet ustası Abdullah Cülha, Ramazan ve yaz aylarında şerbete gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade etti. Cülha, meyan şerbetinin faydalarını şöyle anlattı:

"Meyan şerbeti, öncelikle hazmı kolaylaştırır. Unutkanlığı yok eder, böbrekleri çalıştırır. Susuzluğu giderir, insanları serinletir. Böyle bir çok faydası var. Onun için urfalılar iftar sofrasında mutlaka meyan şerbeti bulundururlar.Bu yüzden tüm Urfalılar, şerbetimizden almak için kuyruk oluşturuyor.”

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142