Title of a News Article

Peşmerge nereden geçecek?

 Peşmerge nereden geçecek?
banner206

ABD'nin Kobani'ye indirdiği silahların türü ortaya çıkıyor. Bir iddiaya göre kolilerden antitank mayın, roketatar, doçka, keskin nişancı tüfekleri çıktı. Öte yandan bugün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kobani'ye geçmek isteyen peşmergeye yardım edileceğini açıkladı. İşte geçiş için kullanılması muhtemel rotalar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kuzey Irak yönetiminin, peşmergenin Kobani'ye geçişi için izin talebi vardı. Türkiye izin verdi mi?" sorusuna verdiği yanıtta, Kuzey Irak'taki peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişi için yardımcı olduklarını açıkladı ve"Kobani'den Türkiye'ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani'ye yerleşmesini istiyoruz." diye ekledi.

Bakan Çavuşoğlu'nun bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri kaynaklarından verilen bilgiye göre de, Kobani'ye peşmerge ve silah geçişi dün akşam itibariyle başladı. Ancak aynı kaynaklar, ABD'nin havadan yaptığı silah yardımında Türk hava sahasının kullanılmadığını belirtti.

Silah ve peşmerge birliklerinin Kobani'ye geçişi için kullanılması muhtemel iki rota bulunuyor:

1. Rota: Bu rotanın kullanılması halinde silah ve askeri güçler, Irak'ın kuzeyindeki Zaho sınır kapısından Şırnak'ın Silopi ilçesine sokulacak ve İpek yolu olarak bilinen uzun hat kullanılarak Kobani'ye ulaştırılacak.

2. Rota: Silah ve peşmerge güçlerinin Irak-Suriye sınırındaki Fişhabur sınır kapısından geçerek, Suriye'nin kuzeyindeki PYD kontrolü altında olan Rasulayn (Serekaniye) sınır kapısından Şanlıurfa'nın Ceylanpınar'a ilçesine girmesi, ve buradan Viranşehir yoluyla Kobani'ye ulaştırılması.

Bu rota, daha önce PYD lideri Salih Müslim'in açılmasını istediği Serekaniye-Kobani koridorunun geçtiği rota. PYD'nin ilan ettiği Cezire kantonunda bulunan silah ve silahlı güçlerin organize olarak geçişi için bu rotanın kullanılması mümkün.

 

İKİ KAPI KULLANILAMIYOR

Mardin'in Nusaybin sınır kapısının karşısında bulunan Kamışlı'nın kontrolü büyük oranda PYD'de olsa da sınır kapısı Suriye rejiminin kontrolünde. Bundan dolayı bu kapının kullanılma ihtimali düşük.

Akçakale sınır kapısının karşısında yer alan Tel Abyad sınır kapısı ise IŞİD'in elinde olduğu için kullanılamıyor.

 

HANGİ SİLAHLAR GİTTİ?

ABD, Kobani'de IŞİD ile savaşan PYD'ye havadan 24 ton silah ve mühimmat yardımı yaptı.

Al Jazeera'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Irak Kürt yönetiminin Süleymaniye kentinden KYB'li bir kaynak, Kobani'ye; BKC ağır makinalı tüfek, RPG-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı.

KYB'li kaynak, PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin daha önce bu tarz silahlar istediği için bunların Kobani'ye gönderildiğini söyledi.

Kobani'den Al Jazeera'ya konuşan bir kaynak ise "Silahlar Kobani'nin batısına atıldı. Antitank mayın, keskin nişancı tüfekleri, roketatar, doçka, BKC gibi ağır silahlar. Tüm silahların ve tibbi malzemeler ABD malı" ifadelerini kullandı.Kaynak: Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2014, 21:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195