Title of a News Article

Rektör Taşaltın'dan çarpıcı açıklama...

.

Rektör Taşaltın'dan çarpıcı açıklama...
banner206

 Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, üniversitenin artık kara kutu olmayacağını ve halka açılacağını belirterek, “Bu üniversite Urfalılarındır, Urfalılar bu üniversiteye sahip çıkmalıdır” dedi.

 

RÖPORTAJ:REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın oldu. Eski Rektör İbrahim Halil Mutlu’nun yerine göreve gelen ancak Ispartalı oluşu nedeniyle zaman zaman tepkilerin odağındaki isim olan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Harran Üniversitesinde hoca boşluğu olduğunu belirten Taşaltın, “Bu hocaların boşluğunu biz doldurmaya çalışıyoruz, Urfa’ya biz hizmet ediyoruz” dedi.

 

“Tıp Fakültesi açılıyor”

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, yıllardır bir türlü hizmete giremeyen Osmanbey Kampüsü’ndeki Tıp Fakültesi Hastanesinin 2016 yılının Ocak ayında hizmete gireceğini müjdeledi.

 

Urfalı iş adamlarına çağrı

Şanlıurfalı iş adamlarına da çağrıda bulunan Prof. Dr. Taşaltın, “İstanbul, İzmir, Ankara’daki zengin Urfalıları bir araya getirelim. Onlara buyurun burada bir şeyler yapalım bunlara sizin isminizi verelim. Mesela filanca zengin iktisat Fakültesinin binasını yapsın ve oraya onun ismini verelim, isimlerini yaşatalım. Bu bina paraları da zenginlerin çerez parasıdır. Onlar için 10 Milyon TL vermek devede kulak bile değildir” dedi.

Taşaltın, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına getirilmesinden dolayı Ziraat Fakültesinin önemli işlere imza atacağını da kaydetti.

 

İşte Rektör Prof. Dr. Taşaltın ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Tıp Fakültesi de yılan hikâyesine döndü. Burası ne zaman hizmete girecek?

Ocak ayında hizmete girecek dedik ama bir iki hafta da gecikme olabilir. Bir eksiğimiz kalmadı ama dışarıdan mallar geliyor, bunlar takıldığı zaman biraz gecikme olabilir.

 

Sizi rektör olmadan önce Şanlıurfa kamuoyu pek fazla tanımıyordu, bilmiyordu. Sizin rektörlük serüveniniz nasıl başladı?

Bir ihtiyaç gördüm, benim burada bir görev almam lazım dedim, gerekli faaliyetleri yaparak rektörlük için ilk adımımı attım. Rektörlük seçimi çok berbat bir şey, bu herhalde Türkiye’de birkaç seneye kadar kaldırılır. Çünkü güçleri birbirine düşman ediyor.

 

Siz Urfalı değilsiniz, Urfa’ya gelişiniz nasıl oldu?

Buda bir yanlış mantıktır. Urfa’ya kimse gelmez. Mesela bakıyoruz Cerrahpaşa’da meşhur bir doktor Urfalı, gel bir sene de Urfa’da çalış. Urfa’da ne kadar böyle kabiliyetli bir insan varsa hepsi kaçmış, kaçırılmış artık Urfa bunları takdir etmemiş mi bilmiyorum burada bir problem var. Urfalılar, gelip Harran Üniversitesinde birer ikişer sene çalışsa bizim üniversite uçardı. Bu konuda imkânlar da var ama Urfalı hocalar gelmiyorlar. Urfa gelinmeyecek bir yer mi? Hayır. O zaman bende şunu söylüyorum: Bu hocaların boşluğunu biz doldurmaya çalışıyoruz, Urfa’ya biz hizmet ediyoruz.

 

Rektör olduktan sonra nasıl bir üniversite devraldınız?

Hani seçimlerden sonra diyorlar ya ‘Enkaz devraldık’ bunu bizde kullansak oluyor. Her sene devlet buraya yatırım yapıyor. Bunun karşılığında ne alınıyor?  Burası eğitim durumudur, parasal bir karşılık beklenmiyor. Bunun karşılığı kaliteli öğrenci yetiştirmektir. Bunu yapıyor mu? Burada soru işareti var. Yapabilmek için neler lazım? Şuandaki problemimiz budur. Hocada kapasite yoksa hoca bir şey veremez. Önce hocanın kapasitesini arttırmak lazım, kapasiteli hocaları cezbetmek lazım.

 

Urfalı olmayıpta son yıllarda çok sayıda öğretim görevlisinin özellikle Prof., doçent düzeyinde başka üniversitelere gittiklerini biliyoruz. Bu bir türlü durdurulamadı. Bu neden kaynaklanıyordu?

Gidişat olacak ve yine de olacak ama olay şu; Giden ve gelen sayısı. Üniversitede gidiş geliş de anormal bir şey değil zaten. Yani 10 burada çalıştı gitti, başkası geldi ama kısa sürede gidişler gelişler olmaz. Hatta ben bile ilk geldiğimde en az 5 yıl buradayım demiştim. Niye? Çünkü 5 seneden önce insan faydalı olamaz. Ben birilerine faydalı olup öyle gitmeyi kafama koymuştum. Eğer gelip kısa sürede kalıp gitmek olursa bu üniversiteyi kullanmak olur. Buraya hocaları nasıl çekeriz diye bunu araştırıyoruz. Ne yapsanız bile bazı hocalar gidecektir. Çünkü niyeti gitmek. Tıp Fakültesine doçentlik için gelmiş, uzmanlık için gelmiş kaçacak, ilk gün geldiği gibi kaçma planı yapmış. Çoğu böyledir ama bazıları da Urfa’yı sever kalır. Hocalar geldi; Çocuklarını burada yetiştirecek, bu nedenle çocuklarının eğitimini garanti etmemiz lazım, bunu sağlarsak hocalar burada kalır.

 

Rektörlük ne zaman Osmanbey Kampüsü’ne taşınacak?

Bizim ilk planımız rektörlük binasının taşınmasıdır. Orada yaklaşık 10 Milyonluk bir masraf lazım. Kalkınma Bakanlığından bütçeden ilk çıkacak şey rektörlük binasıdır. Buda çıkar çıkmaz hızlı bir şekilde ihaleye verip, rektörlük binasını hazır duruma getireceğiz ve daha sonra taşınacağız.

 

Tıp Fakültesi de yılan hikâyesine döndü. Burası ne zaman hizmete girecek?

Ocak ayında hizmete girecek dedik ama bir iki hafta da gecikme olabilir. Bir eksiğimiz kalmadı ama dışarıdan mallar geliyor, bunlar takıldığı zaman biraz gecikme olabilir.

 

Eski hastane Çocuk Hastanesine mi devir olacak?

Yani orada Kamu Hastaneler Birliği devreye girdi. Burası çocuk hastanesine dahil edilecek.

 

Harran Üniversitesi olarak hedefleriniz ne olacak?

Mevcut Osmanbey’de imar kısmını, lojman kısmını hal edip hocalarımızı cazip hale getirelim. Ayrıca Bin kişilik lojman yapmamız lazım. Hastaneyi canlı tutabilmek için de orada bir yaşam ortamı oluşturmak gerekiyor. Öğrencilerin kalitesini yükseltmeyi de arzuluyoruz ama bu konu hocalarımıza bağlı, hocalarımızı teşvik etmek lazım.

 

Yeni fakülteler var mı?

Diş Fakültesi açıldı. Tabi Urfa için en büyük problem yine hocalardır. Diş Fakültesini açar açmaz 15 hoca lazım, bunları bulmak problem. Herkes haklı olarak ‘Diş Fakültesi ne zaman açılacak?’ diyor. Bizde ister istemez ‘hocan bulun’ açalım diyoruz. Vatandaş da, ‘Siz bulacaksınız’ diyor. Nasıl bulalım? Urfa’da bir diş doktorunun oturacağı ev kirası Bin 500 lira olursa burada birazda Urfalıları da sorgulamak lazım. Eğer sen buraya gelen bir kişiye Bin 500 Liraya ev veriyorsan onların buraya gelmesine de engel oluyorsun demektir.

 

Urfalılara nasıl bir çağrınız var?

İstanbul, İzmir, Ankara’daki zengin Urfalıları bir araya getirelim. Onlara buyrun burada bir şeyler yapalım bunlara sizin isminizi verelim. Mesela filanca zengin iktisat Fakültesinin binasını yapsın ve oraya onun ismini verelim, isimlerini yaşatalım. Bu bina paraları da zenginlerin çerez parasıdır. Onlar için 10 Milyon TL vermek devede kulak bile değildir. Biz bunlara bir teklif götürelim, belki onlar da bir teklif bekliyorlardır. Biz biraz kendimizi toplayalım onlara da açılım yapalım. Devlete fakülte binaları, lojmanlar yapsınlar, bunlar bizi uçurur.

 

GAP’ın lokomotifi ‘Harran Üniversitesi olacak’ söylendi. Ziraat Fakültesi’nin de bu amaçla Urfa’da varlığı var. Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik de Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak artık görev yapacak. Böyle bir bakanlık ele geçirilmişken Haran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin ön plana çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda Ziraat Fakültesinin nasıl bir adım atması bekleniyor?

Harran Üniversitesini kalkındıracak 3 bölüm var. Bunlar da Ziraat, İlahiyat ve Tıptır. Ziraatta ciddi problemler var maalesef geçmişte ne kadar vizyonlu hoca varsa kaçırılmış, yeni hocalar da küstürülmüşler. Biz şimdi o hocaları toparlamaya çalışıyoruz. Kalkınma Bakanlığına 3. Teklifi yaptık. Birincisi rektörlük binası, ikincisi veteriner binası ve üçüncüsü de tarımın otomasyon projesidir. Bize Otomasyon merkezi lazım.

Çiftçilerin de elini vicdanına koyması gerekiyor. Devlet destekleme ne için veriyor. Çiftçilikte kendisini geliştirsin diye ama çiftçilerimiz kendisini geliştirmiyor, gelip bizlerden destek almıyorlar. Çiftçilerimizin AR-GE yapmalarını istiyoruz.

 

Şanlıurfalılara son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu üniversite hepimizin üniversitesidir. Bu üniversite hepimizin desteğiyle köklü oldu. Üniversitenin geri kalmışlığında herkesin bir suçu vardır. Burayı hep birlikte kalkındıracağız. Üniversite kötü gidiyorsa herkesin payı vardır. Herkese kapımız açık, gelsinler bizlere katkı sunsunlar.

 

Hocam zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2015, 15:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195