Title of a News Article

Şanlıurfa eski İl emniyet müdürü firarda!

.

Şanlıurfa eski İl emniyet müdürü firarda!
banner206

 İzmir'deki casusluk davasında yargılananlar aleyhine sahte deliller ürettikleri iddiasıyla 18 ilde yapılan FETÖ (Fethullahçı terör örgütü) soruşturmasında gözaltına alınan 46 kişiden, 8'i ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bu arada gözaltında bulunan polis müdürü Behzat Tuzcu'nun babası bir dönem Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü görevinde de bulunan Salih Tuzcu'nun da, Konya'da İl Emniyete Müdürlüğü yaptığı dönemde, yine usulsüz delille operasyon yaptırdığı; kentte bağış olarak toplanan himmet paralarının organizasyonundan sorumlu olduğu iddiasıyla Mayıs ayından bu yana arandığı, ancak bulunamadığı öğrenildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü, FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) soruşturmasında, 18 ildeki operasyonlarda, aralarında Merkez Valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, halen görevde olan Eskişehir Vali yardımcısı Mesut Keser, Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İzmir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, şube müdürleri Erkan Değer, Bahri Tuzcu, Şube Müdür yardımcısı Taner Aydın ile amirler Yusuf Uzşan ile Yaser Özoğul'un da bulunduğu, 46 kişi gözaltına alındı. Bir numaralı zanlısı Fethullah Gülen olan soruşturmada, toplam gözaltı sayısının ise 46 olduğu öğrenildi.

 

8 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

İzmir merkezli, kamuoyunda casusluk davası olarak bilinen gizli bilgi, belge bulundurma soruşturmasıyla, 13 bakanlık ile kamu kurumunda 3 bin kişiyi tasfiye etmeyi planladıkları ileri sürülen zanlıların, dün öğle saatlerinden itibaren ifadelerinin alınmasına başlandı. İfadesi alınan bu kişilerden aralarında, soruşturmanın ilk döneminde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcıları Yüksel Türkal'ın da bulunduğu 8 kişi serbest bırakıldı. Türkal'ın da o dönem, müdürlüğünü yaptığı gözaltındaki kişilerce dinlendiği de, daha önce paralel yapılanma iddiasına yönelik araştırma yapan müfettişlerce ortaya çıkartılmıştı.

 

KONYA ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ BABAYA, HİMMET SUÇLAMASI

Bu arada İzmir'de daha önce paralel yapı iddialarına yönelik sürdürülen araştırmalar nedeniyle açıkta olan, kentte Narkotik Şube Müdürlüğü de yapmış olan Behzat Tuzcu'nun babası Salih Tuzcu'nun da, Konya'da İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı sırada, görevden alındığı öğrenildi. Emniyet Müdürü baba Salih Tuzcu'nun da, müdür olduğu dönem sahte delillerle operasyonlar yaptığı iddiasıyla geçen mayıs ayında, 66 kişiyle birlikte hakkında yakalama kararı çıkartıldığı öğrenildi. Kentteki himmet paralarının organizasyonunu da yaptığı ileri sürülen baba Salih Tuzcu, emekli edildikten sonra yerleştiği İzmir'deki evinde bulunamadığı, o tarihten beri de firarda olduğu belirtildi.

 

EMNİYET MÜDÜRÜ NEZARETHANEDE

Gözaltına alınanlardan İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da ifadesi tamamlandı. Bilkay'ın avukatı Melih Dikayak açıklamalarda bulundu. Operasyonun gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasını itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu söyleyen Dikayak, "Ali Bilkay'a yönelik bir öç alma duygusu hakim. Zaten müvekkilim de bana 'ben nezarethanede de kalırım, cezaevine de girerim ama benim dönemimde, bir polis adli soruşturmaya uğradığı zaman onları nezarethanede tutmazdım. Bir odada tutardım. Burada beni nezarethanede tutuyorlar ve sigara içmeme bile izin vermiyorlar' şeklinde konuştu" dedi.

 

DÖRT ORTAK SORU

Bu arada soruşturmaya yönelik ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Gözaltındaki zanlılara ortak 4 soru sorulduğu öğrenildi. Zanlılara "1- Abone olduğunuz basın yayın kuruluşu var mı?, 2- Cemaate yönelik yaptığınız yardımlar var mı?, 3-Gülen hareketini tanıyor musunuz bilginiz var mı?, 4- Gülen grubunun organizasyonlarına katıldınız mı?" soruları yöneltildi. İfadenin seyrine ve zanlıların görevlerine göre başka sorular da soruldu.

 

O DÖNEMİN EMNİYET MÜDÜRÜ NEREDE?

Operasyon zamanı, istihbarat şubesinde görevli iki polisin, il dışında görev yaptığı, bu polislerin çıkışlarında görevlendirme yapıp yapmadığına ilişkin sorunun da yönetildiği Ali Bilkay'ın, "İstihbarat şube müdürlüğündeki görevlendirmeler için, valiliklerden yıllık izin alındığını" söylediği öğrenildi. Gülen Cemaatini, herkesin tanıdığı kadar bildiğini, cemaatle ilgili bir katılımının olmadığını da ileri süren Ali Bilkay'ın, sadece amirlerinden emir aldığını, ifadesinde söylediğini avukatı Melih Dikayak anlattı.

Avukat Melih Dikayak'ın verdiği bilgiye göre Ali Bilkay, kendisinden önce İzmir il emniyet müdürü olan Ercüment Yılmaz'ı da suçladı. Bilkay'ın ifadesinde, "Operasyonla ilgili çalışmalar 2010 yılında başlamış. Ben göreve 2012 yılında geldikten 6 ay sonra operasyon yapıldı. Ben buradayım. Ama operasyonun başladığı ve 4'te 3'lük bölümünde görev yapan dönemin emniyet müdürü nerede?" dediği öğrenildi.

 

SAVCI VE POLİSLERİN ARKASINDAYIZ

İzmir merkezli 18 ilde yürütülen soruşturma kapsamında gözaltındaki 38 zanlının ifadesinin alınmasına devam edildiği açıklandı. Zanlıların tutulduğu Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün önünde, haklarında sahte delil üretildikleri ileri sürülen gizli bilgi ve belge bulundurma davası sanıklarının avukatlarından Nevzat Güleşen, açıklama yaptı. Türkiye'nin uzun zamandan beri, merkezi Pensilvanya'da olan bir çetenin kumpas davalarıyla boğuştuğu söyleyen Nevzat Güleşen, "Bu kumpas davalarında Türkiye Cumhuriyet devletinin değerli subayları, başta olmak üzere bütün cumhuriyetçilere kumpaslar düzenlendi. Büyük travmalar yaşattılar. Bundan yaklaşık 3.5 yıl önce 2012 yılının Haziran ayında biz yine buradaydık. O zaman bizim müvekkillerimize atılan iftiralar ve dijital kumpaslarla biz mücadele ediyorduk. Bugün adaletin tecelli etmeye başladığı gündür. Bugün o kumpasları yapanlar, o sahte dijital delilleri üretenler, bugün burada sorgulanıyorlar. Bu şahıslara davalar açılacak, İzmir fuhuş ve casusluk davasında yargılanan 357 sanığımızla biz burada mağdur, müşteki olarak yer alacağız. Bu soruşturmayı açan İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili Okan Bato ve polislerin arkasındayız. Bildiğimiz çok şey var. Bildiklerimizi devletinin ilgili makamlarıyla her zaman paylaşacağız. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nde adaletin tecelli ettiği zaman. Bugün devlet başa geçmiştir" dedi.

 

VALİ'DEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir'de son yürütülen operasyonla ilgili bilgi verdi. Vali Toprak gazetecilerin sorusu üzerine şu bilgiyi verdi,

"Daha önce casusluk soruşturması adı altında yürütüle, yapılan inceleme çerçevesinde bilgi belge ve casusluk olmadıgı tırnak içinde 'kumpas' şeklinde birtakım kamu görevlileri ve özel kişilerin geleceklerine yönelik olarak planlamalar yapıldığı araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten ve zaman içerisinde kanun dışına çıkarak birtakım yanlış dinlemeleri ve kanunsuz argümanları kullanarak kişilerin geleceğini karartan durumların olduğu şahit bilgi ve belgelerin tespiti ile birlikte bu noktaya ulaşıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı bu değerlendirme çerçevesinde bir operasyon gerçekleştirildi. Soruşturmanın en tepe noktasında FETÖ Terör Örgütü'nün başında bulunan Fethullah Gülen yer alıyor. Onunla birlikte kumpas soruşturmasını yönlendiren dönemin emniyet müdürü de dahil olmak üzere, İçişleri Bakanlığı'nda bilgi işlem daire başkanlığı yapan sonra farklı görevlere atanan toplam 57 kişiyi içeren bir soruşturma. Diğerlerinin aranması ve adli mercilere teslim edilmesi için arkadaşlarımızın yoğun gayreti devam ediyor."

 

ADLİYE İMAMI DA GÖZALTINA ALINDI

Vali Toprak bu operasyonun dışında yine iddiaya göre 'Paralel yapının' sözde İzmir Adliye İmamı olarak ifade edilen bir kişinin geçen hafta gözaltına alındığını bildirdi. İzmir Müftüğü'nde 'Merkez Müftüsü' olarak görev yapan kişinin daha önce başka bir ilçede görevlendirildiğini ancak görev yerine gitmediğini de söyleyen Vali Toprak; "Gözaltına alındı, sorgulandı ve serbest bırakıldı. Ama hakkındaki soruşturması devam ediyor. Bu nitelikteki bir din adamının hiçbir şekilde görevi başında kalmasının uygun olmayacağı kanaat ve kararıyla dün itibariyle ilgili kişiyi açığa aldık" dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195