Title of a News Article

Şehit sayılmadı!

Şehit sayılmadı!
banner206

 Askerlerin "terör saldırısında şehit oldukları" iddiası üzerine Bakan Yılmaz TBMM'de, çavuşun telefonunda "Seni terk ediyorum" mesajı olduğunu açıkladı. Aslan'ın arkadaşı ise "Kız arkadaşı yoktu" dedi.

SURİYE sınırında pazartesi gecesi; Şanlıurfa Ceylanpınar'daki Boztepe Karakolu'nun nöbet noktasında Piyade Çavuş Ramazan Yel ile Piyade Onbaşı Kadir Yıldız'ı öldürdükten sonra intihar eden Piyade Onbaşı Umut Aslan, İstanbul Pendik'te düzenlenen askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Dikkatler bir yandan asker intiharlarına çevrilirken sınırda meydana gelen olay spekülasyonlara da yol açtı. Askerlerin terör saldırısına kurban gittikleri, ancak çözüm sürecine zarar vermemek amacıyla "cinnet" açıklaması yapıldığı iddiası, TBMM Genel Kurulu gündemine taşındı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz iddiaları, olayla ilgili savcılık ve otopsi raporlarını okuyarak yanıtladı. Er Umut Aslan'ın nöbet yerinde bulunan telefonunda kız arkadaşından gelen "Seni terk ediyorum" mesajının görüldüğünü açıklayan Yılmaz, özetle şunları söyledi: -(Sol omzunda bir mermi girişi olduğunu belirterek) Çavuş Ramazan Yel'in G3 piyade tüfeğinin emniyette ve boş şarjörün tüfeğe takılı vaziyette olduğu, 4 dolu şarjörün de hücum yeleğinde bulunduğu belirtilmiştir.

-Ayrıca, Çavuş Ramazan Yel'in olayın faili olan ve intihar eden Piyade Onbaşı Umut Aslan'ın 7 adım kadar doğusunda ve nöbet kulübesinin merdiveninin altında bulunduğu da ifade edilmiştir.

-Piyade Onbaşı Kadir Yıldız'ın -bekâr, Kastamonu, 94/2 tertip- sözlü bildirimlerde olduğu gibi sağ tarafından tek mermiyle vurulduğu ve o şekilde bulunduğu belirtilmiştir.

-Olayın faili olan ve ilk tespitlere göre diğer iki eri vurduktan sonra intihar ettiği anlaşılan Piyade Er Umut Aslan'ın sol çene altında mermi giriş deliği, sol baş kısmında mermi çıkış deliği olduğu, çelik başlık içinde giriş deliği, sol çıkışında çıkış deliğinin bulunduğu, yüzükoyun yatar vaziyette G3 piyade tüfeği emniyeti açık olarak -diğerlerininki kapalı, bununki açık olarak- vücudunun altında sağ başparmak tetikte olacak şekilde bulunmuştur.

-Ayrıca, erin rehberlik, danışma merkezi kayıtlarının bizzat bölgeye giden 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı tarafından da incelendiği, herhangi bir olumsuz tespitin bulunmadığı, sıralı komutanları ve arkadaşları tarafından da bilinen bir sorununun olmadığı, bununla birlikte nöbet mahallinde bulunan cep telefonunda olaydan önce kız arkadaşı tarafından terk edildiğine dair bir mesaj bulunduğu bilgisi alınmıştır. Bu rapor tamamlanınca kamuoyuna açıklanacaktır.

 

ŞEHİT SAYILMADI

GENELKURMAY olayla ilgili dün "Şehitlerimiz" duyurusu yaptı. Duyuruda Çavuş Ramazan Yel ile Onbaşı Kadir Yıldız için hazırlanan "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel" imzalı şehitlik belgeleri yer aldı. Cinnet getirerek arkadaşlarını şehit ettikten sonra intihar eden Umut Aslan'a ise duyuruda yer verilmedi. Ankara 4. İdare Mahkemesi birkaç ay önce ilk kez "Vatani görevini yaparken intihar eden askerler de görev şehidi sayılmalı" kararını almış, karar sonrası SGK, 2003 yılında intihar eden Er Remzi Kılıçaslan'ın annesine TSK vazife malullüğü yetim aylığı bağlamıştı. Umut Aslan'ın intihar etmeden önce 2 askeri şehit etmesi nedeniyle "şehit" sayılmadığı belirtildi.

 

TELEFONLA ARADI 'NÖBETTEYİM' DEDİ

SINIRDA nöbet tutarken cinnet getirdiği belirtilen Piyade Onbaşı Umut Aslan, dün İstanbul Pendik'te düzenlenen askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı. Dumankaya Camii'nde yakınları ile çok sayıda askerin katıldığı törende Musa Aslan ile Fatma Aslan oğulları için gözyaşı döktü. Ümraniye Ihlamurkuyu Mezarlığı'nda toprağa verilen ve cep telefonuna gelen "ayrılık" mesajı üzerine cinnet getirdiği açıklanan Aslan'ın yakın arkadaşı Tufan Tektaş, iddiaları reddetti. "Umut, eski arkadaşım. aynı mahallede oturuyoz. Neşeli bir yapısı vardı. Cinnet getirecek bir yapıya sahip değildi" diyerek olaydan önce konuştuklarını da anlatan Tektaş, şunları söyledi: "Telefonla aradı. ‘Nöbetteyim. Kulede 3 kişi nöbet tutuyoruz' dedi. Sesi gayet sakindi. Diğer arkadaşları da aramış; ‘Nasılsınız?' diye. Sürekli arardı. Olaydan sonra biz Umut'un telefonunu aradık. Bir asker çıktı, bize ‘Umut neşe kaynağımızdı. Böyle bir şey yaptığına inanmıyoruz. Onunla nöbete gitmek için herkes can atardı' dedi. Kız arkadaşı yoktu, olsa bize söylerdi." Olaydan sonra Aslan'ın bir sosyal paylaşım sitesindeki hesabına girdiğini de kaydeden Tektaş, "Sayfasına girdim. Sevgilisi olduğu ileri sürülen D.Ö. ile konuştum. Bu kız, Umut'un son konuştuğu kişi. Kızın hiçbir şeyden haberi yoktu" bilgisini verdi. Aslan'ın yakınları ise soruları yanıtsız bıraktı.

 

OĞLUNU ÖPEREK UĞURLADI

SINIR nöbetinde arkadaşının silahından çıkan kurşunla şehit olan Onbaşı Kadir Yıldız, memleketi Kocaeli'nin Karamürsel İlçesi'nde toprağa verildi. Tabutun başında oğlu ile fotoğrafını öperek vedalaşan baba Mustafa Yıldız, eşi Naciye Yıldız ve çocuklarıyla birlikte gözyaşlarına boğuldu. Gölcük Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin de katıldığı askeri törenin ardından Yıldız, Karamürsel Şehitliği'ne defnedildi.

 

RESMİ RAKAMLARA GÖRE İNTİHARLAR 13 YILDA BİNİ AŞTI

SURİYE sınırında nöbet tutan askerin cinnet getirerek önce silah arkadaşlarını, ardından kendisini öldürmesi, dikkatleri bir kez daha asker intiharlarına çevirdi. Aynı gün, Van Jandarma Özel Harekât Taburu'ndan da bir intihar haberi geldi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK'daki intihar eden personel sayısını son olarak 2013 yılı itibarıyla açıklamıştı. Buna göre; 2002-2013 yılları arasında bin 35 asker intihar etti. 2014 yılındaki intihar vakalarıyla birlikte bu sayının bin 50'yi aştığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı, intiharların önlenmesi amacıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nı devreye sokmuştu. GATA koordinasyonundaki koruyucu ruh sağlığı hizmetleri 3 aşamada yürütülüyor. İlk 2 aşamada sosyal destek ve acil destek gibi programlar geliştirilirken, son aşamada koruyucu önlemler devreye giriyor.

Ruhsal bozuklukların ortaya çıkması veya alevlenmesinde stresin en önemli etken olduğu ve askerlik sırasında da stres etkenleriyle karşılaşma olasılığının yüksek olduğu değerlendiriliyor.

 

‘CAN DOSTUM' UYGULAMASI

TSK'da koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında 337 rehberlik ve danışma merkezi, Mehmetçik hattı, 7-24 hizmet veren tele-net sistemi, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri, rehabilitasyon merkezleri kuruldu. Bu birimler yükümlünün silah altına alınmasından terhis olmasına kadar devrede kalıyor. Ayrıca "Can Dostum" uygulamasıyla, askerlerin sorunlarının en yakın arkadaşları tarafından takip edilmesi sağlanıyor. Komutanlara da psikolojik rahatsızlığı bulunan personele yaklaşıma yönelik eğitimler veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195