Title of a News Article

Sınırda kuş uçurtmuyorlar

.

Sınırda kuş uçurtmuyorlar
banner206

 Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Suriye sınırının sıfır noktasındaki İsmail Direk Hudut Karakolunda bulunan Hudut Kartalları sınırda kuş uçurtmuyor.

  Şanlıurfa 3’üncü Hudut Alayı 2’nci Hudut Tabur Komutanlığına bağlı İsmail Direk Hudut Karakolu’ndaki askerler, 24 saat boyunca dürbün ve kameralarla YPG’nin kontrolündeki sınırı gözetleyip yasa dışı yollarla Türkiye’ye geçmeye çalışanlara engel oluyor. Hava savunma sistemi ve uçaksavar mevzileri ise havadan gelebilecek tehlikelere karşı sınırı koruyor.

 

  SABAH UYANIP İÇTİMAYA GEÇİYORLAR

  Askerler, sabah koğuşa giden komutanları tarafından “Arkadaşlar günaydın” komutuyla uyandırılıyor. Giyindikten sonra kahvaltı yapan askerler, karakolun bahçesinde toplanarak, uzman çavuş komutasında karakol komutanına tekmil verdikten sonra görevlerinin başına geçiyor. Gözetleme kulesine ve nöbet yerlerine giderek arkadaşlarından görevi devralan askerler, sınırı tehlikelere karşı korumaya devam ederken görevini tamamlayan askerler ise yemeklerini yiyerek dinlenmeye geçiyor.

 

  SINIRA YAKLAŞANLAR KÜRTÇE, TÜRKÇE VE ARAPÇA ANONSLARLA UYARILIYOR

  Mevzilerdeki askerler, kanas olarak bilinen dragunov keskin nişancı silahı ve uçaksavarlarla sınırda güvenlik önlemi alırken gözetleme kulesindeki askerler ise 24 saat boyunca termal kameralarla sınır hattını ve sınırın öte tarafındaki hareketliliği kaydediyor. Sınıra yaklaşan  olduğunda ise telsizle hazır kıta bekleyen müdahale mangasına haber veriliyor. Kobra tipi zırhlı araca binen askerler, sınır hattında ilerleyerek Kürtçe, Türkçe ve Arapça anonslar yaparak sınıra yaklaşanları uyarıyor. Sınıra yaklaşanların mesafesi sürekli ölçülüp kaydediliyor. Yaklaşanlar yapılan uyarılara aldırış etmeyince yaklaştıkları takdirde ateş edileceği anonsları yapılıyor. Eğer Suriye tarafından sınıra yaklaşanlar bütün uyarılara rağmen sınırı ihlal ediyorlarsa uyarı atışı yapılıyor. Sınıra yaklaşanlar vazgeçip geri gittiğinde ise telsizle karakola bildiriliyor. Karakolun tehlike geçti, geri dönün anonsu üzerine askerler tekrar karakola dönüyor.

 

  RADAR VE HAVA SAVUNMA FÜZELERİ SINIRI KONTROL EDİYOR

  Sınıra ve karakola hakim bir noktada bulunan uçaksavar mevzisi ve hava savunma füzeleri de havadan gelebilecek saldırılar için hazır bekliyor. Füzeler, radar tarafından tespit edilen yabancı hava unsurlarını sınırı ihlal ettiği takdirde düşürecek şekilde bekliyor.

  Sınır güvenliğinin kontrol altında olduğunu belirten Tabur Komutanı Yarbay Gürkan Işık, ”Sorumluluğumuzda bulunan hudut hattının tamamını gece ve gündüz 24 saat esasına göre gözetleme vasıtalarıyla gözetleme imkan ve kabiliyetine sahibiz’’ şeklinde konuştu.

 

  YEMEKLER 5 YILDIZLI OTELLERİ ARATMIYOR

  Karakolda bulunan ve nöbet yerlerine gitmek için hazırlık yapan askerler ise komutanlarının nezaretinde spor yapıyor. Spor sonunda yemekhaneye giden askerler, dua ettikten sonra karakoldaki aşçılar tarafından yapılan yemekleri yiyor. Yemekler 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Günlük hazırlanan 5 çeşit yemek arasında tatlı ve salata eksik olmuyor ve ana yemekte ise her zaman et kullanılıyor. Komutanlarıyla birlikte yemeklerini yiyen askerler boş zamanlarında ise kitap okuyup satranç oynuyor. Bir grup asker dinlenirken arkadaşları ise sınırı gözetlemeye devam ediyor.

  Hudutta askerlik yapmanın her kese nasip olmayacağını belirten Ankaralı asker Göktürk Ekinci, “Zor bir bölgede askerlik yapıyoruz ama çok şükür bir sorunumuz yok çünkü komutanlarımız bizimle gayet ilgili. Bizi izleyenlerin içleri rahat olsun, biz onların rahat uyuması için burada görev yapıyoruz. Hudutta görev yapmak herkese nasip olmaz, bunun onurunu yaşıyoruz. Bizler bayraklaşan yurt topraklarının bütünlüğünü ve güvenliğini teminatıyız. Beni izleyen annemin babamın ellerinden öpüyorum" ifadelerini kullandı.

  Sivaslı Çavuş Fırat Aslan ise hudut karakolundaki askerlik sürecinde kardeşten öte arkadaşlıklar kurduğuna dikkat çekerek, “Hudut namustur anlayışı ile kılıcımız keskin bir şekilde askerlik yapıyoruz, bizi merak etmeyin rahatımız yerinde’’ şeklinde konuştu.

  İstanbul’dan Suriye sınırına askerlik yapmak için geldiğini ifade eden Yozgatlı Yunus Çamlıbel, “Vatan bize emanet, ailemiz ve milletimiz rahat uyuyabilir, biz 24 saat burada görev yapıyoruz’’ mesajını verdi.

  Karabüklü asker Ercan Bostancı, hudutta askerlik yaptığı için kendini çok şanslı hissettiğini belirterek, “Ailem ve sevdiklerim rahat olsun, biz burada gayet rahat bir şekilde vatani görevimizi yerine getiriyoruz. Böyle bir kutsal görevi icra ederken gün saymak Türk askerine yakışmaz, hudut namustur, hudutta şafak sayılmaz’’ şeklinde konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2016, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195