Title of a News Article

Suriyeli işsizlerin rızık’ı Rızk’tan

 Suriyeli işsizlerin rızık’ı Rızk’tan
banner206

Suriyeli iş adamlarının oluşturduğu Suriye Formu çatısı altında 2014 yılının Ocak ayında Şanlıurfa’da kurulan Rızk İstihdam Ofisi, iç savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya yerleşen Suriyeli işsiz gençlerin umut kapısı oluyor. Ülkemizdeki İŞKUR ile aynı nitelikleri taşıyan Rızk İstihdam Ofisine, uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen gibi meslek dallarından bile iş başvuruları oluyor.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

2011 Yılında Suriye’de başlayan iç savaş bitmek bilmezken, bu savaştan kaçarak Şanlıurfa ve çevre illere yerleşen Suriyeli sığınmacılar da uzun süren savaştan dolayı kendi ayakları üzerinde durabilmek için iş kapısı arıyorlar. Hatta bazı Suriyeliler, şehirlerde kendi işletmelerini kurabiliyorlar. Bu nedenle ülkemizde en çok Suriyeli sığınmacının bulunduğu Şanlıurfa’da, artık kentin en işlek yerlerinde Suriyeliler tarafından açılan kuyumcu, lokanta, pastane ve benzeri işletmeleri görebilmek mümkün oluyor. Suriye’ye komşu il olmamız münasebetiyle kente gelen ancak işletme açma imkânı bulunmayan sığınmacılar da, geçinebilmek için iş arıyorlar. Bunun için de Rızk İstihdam Ofisi’ne başvuru yapıyorlar. Rızk İstihdam Ofisi, Suriyeli İş Adamları tarafından oluşturulan Suriye Formu altında 2014 yılının Ocak ayında kurulmuş. Genel merkezi Şanlıurfa’da olan ve 12 kişinin çalıştığı bu ofis, Suriyeli iş arayanlara kar amacı gütmeden iş fırsatları buluyor. 15 Bin Suriyelinin iş için müracaatta bulunduğu Rızk İstihdam Ofisi, 2014 yılında 2 Bin 200 kişiyi, 2015 yılının Mayıs ayına kadar da Bin 100 ile Bin 200 kişiyi iş sahibi yapmış.

Suriyelilerin iş kapısı olan ve Türkiye’deki İŞKUR ile aynı nitelikleri taşıyan Rızk İstihdam Ofisi’nin Genel Danışman Müdürü Avukat Muad Abdalmuhsen Şıhab ile ofis hakkında bilinmeyenleri konuştuk.  Ofisin yürüttüğü çalışmalar hakkında önemli bilgiler veren Şıhab, kendilerine uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen gibi meslek dallarından bile iş başvuruları olduğunu söyledi.

 

İstihdam Ofisi’nin Genel Danışman Müdürü Avukat Muad Abdalmuhsen Şıhab ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj:

Rızk nedir, nasıl kuruldu?

Öncelikle bizim için kapılarını açan Türkiye Devleti ile Türk milletine teşekkür ediyoruz. Rızk, Suriyelilerin kalkınma ve gelişimine öncülük yapan, iş arayanların mesleki yeterliliklerini geliştirmek ve onlara iş fırsatları bulmak amaçlı, istihdama yönelik, kar amacı gütmeyen kurumdur.  Kurum aynı zamanda çalışmakta olanların da bireysel gelişimine katkı sağlayan, akademik ve mesleki yetkinliklerini geliştirmeye yönelik programlar da düzenleyerek gelecekte Suriye’yi yeniden inşa edebilecek bağımsız ve öncü Suriyeliler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

 

Nasıl çalışıyorsunuz?

-İş arayanlardan başvurularını ve işverenlerden istihdam tekliflerini alıyoruz.

-İşgücü piyasasının yükselen ihtiyaç bilgisi dâhilinde periyodik anketler yaparak ana veri tabanını güncelliyoruz.

-Resmi ve gayri resmi Türk makamları ile gelecekte imzalanacak protokol ve anlaşmalar için görüş alışverişlerinde bulunarak ortaklıklar geliştiriyoruz.

-Suriyelileri bilimsel açıdan; profesyonel eğitim programları ve çalıştaylar yoluyla sürekli geliştiriyoruz.

-Doğru işe doğru kişiyi seçiyoruz.

 

Türkiye’de kaç ofisiniz var?

Rızk Derneğini 2014 yılında Urfa’da açtık. Şuanda tek ofisimiz Urfa’da bulunuyor. İnşallah gelecek zamanda İstanbul, Mersin, Gaziantep ve Ankara’da yeni ofisler açacağız.

 

Rızk Derneğine kayıtlı kaç işsiz var?

Derneğimize, 15 Bin kişi iş başvurusunda bulunmuş durumda.  2014 yılında 2200 kişiyi, 2015 yılının Mayıs ayına kadar da 1100 ile 1200 arasında kişiyi iş sahibi yaptık. Biz balık vermeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Şimdi bizler mesela gıda ve benzeri yardımlar yapsak 1-2 hafta gidecek ancak biz onları iş sahibi yaparak burada kaldıkları sürece kendilerinin başkalarına muhtaç olmadan geçimlerini sağlamalarını sağlıyoruz.

 

Size kimler destek veriyor?

Bize Suriye Formu’ndan destek geliyor. Suriyeli iş adamlarından oluşan bu form, Suriyelilere iş anlamında destek sağlıyorlar. Bizlere finansal destek veriyorlar. Suriye Formu altında 6 dernek bulunuyor. Bizim de aralarında bulunduğumuz bu dernekler, iş, mesleki eğitim, stratejik projeler, medya ve yardım konularında destek veriyorlar. 

 

Sizlere genelde hangi tür mesleklerden başvurular oluyor?

Bize her türlü meslekten başvurular oluyor. Şimdi Türkiye’de İŞKUR var, buraya gidip bir doktor veya mühendis iş için başvurmuyor fakat bize uçak mühendisi, doktor, mimar, öğretmen gibi meslek dallarından bile başvurular oluyor. Bunun yanında mesleği bulunmayanlar da başvuruda bulunabiliyorlar.

 

Çalışma izni konusunda sıkıntı yaşanıyor mu? Ayrıca Türk yetkililerinden çalışma izni için bir talepte bulundunuz mu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2 gün önce doktorlar, sağlıkçılar Türkiye’de çalışabilir dedi. Bunlar da idari bir karar şeklinde. Diğer alt gruplardaki mesleklere şuanda çalışma izni verilmeyecek.

 

Suriyeli mevsimlik tarım işçileri de var mı?

Biz daha önceden Sivas’a gönderdik, şuanda da başka şehirlere gönderiyoruz. Bu konu da çok önemlidir. Derneğimizde iş konularında Basın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Abdullah Özdemir de bizlere yardımcı oluyor.

 

Organize sanayi bölgelerinden de işçi talebinde bulunuluyor mu?

OSB’lere de işçi gönderiyoruz ancak sayı olarak az. Çalışma izni olmadığı için birçok fabrika Suriyeli işçi tercih etmiyor. OSB’lerde kaynakçı, mimar, mühendis gibi mesleklerde çok işçi gönderiyoruz. Bunların yanı sıra daha önceleri Suriyeliler sabah 6’ya kadar oturuyor, yatmıyordu ve bunun neticesinde çevredeki insanlar rahatsız oluyordu. Fakat biz bunları istihdam ettikten sonra birçok Suriyeli akşamdan yatmaya başladı ve Türk kültürünü öğrenmeye başladılar ve inşallah daha güzel şeyler olur.

 

Kayıtlı işçiler arasındaki kadın erkek oranı nedir? Ayrıca kadın erkek ayrımı yapıyor musunuz?

Böyle bir ayrı kesinlikle söz konusu değil. 10 Bin kayıtlı işsizimizin yüzde 40’ı kadınlardan diğeri ise erkeklerden oluşuyor.

 

Röportajımız için zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Bu imkanı bizlere sağladığınız bizler teşekkür ederiz.

(Röportajımızda tercümanlık yapan Ofis Personeli Hasibe Ammar ve Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Abdullah Özdemir’e teşekkür ederiz.)

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2015, 13:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
omk
omk - 8 yıl Önce

ben yetişmiş bayan kuaför ve...yetiştirilmek üzere bayan eczacı kalfası arıyorum...yatacak yer [email protected] müracaat

ishak
ishak - 8 yıl Önce

sizlere nasıl ulaşacagız lutfen maıl atınız [email protected]

Serkan
Serkan - 8 yıl Önce

Bana Biçer döver ustası lazım

İletişim bilgilerinizi mail atınız lutfen cizginakis@gmail.com
İletişim bilgilerinizi mail atınız lutfen [email protected] - 8 yıl Önce

İletişim bilgilerinizi mail atınız lutfen [email protected]

Haydarçakmak
Haydarçakmak - 8 yıl Önce

Bana CAT bekoloder operator acil lazım tlf no 05321315357

mustafayadoglu@gmail.com
[email protected] - 8 yıl Önce

İletişim adresi gerekli

Hasan Konbel
Hasan Konbel - 6 yıl Önce

Suriyeli bayırbucak türkmeniyiz iş arıyorum 21 yaşındayım
05394344278

SIRADAKİ HABER

banner195