Title of a News Article

Tarım işçilerini fırtına vurdu

 Tarım işçilerini fırtına vurdu
banner206

Mersin'in Silifke ilçesinde meydana gelen yağmur sonrası fırtınada Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu doğu illerinden çilek toplamak için gelen tarım işçilerinin kaldığı çadırlar yıkıldı, işçiler çamur deryasının içinde kaldı.

Sabah saatlerinde yağmur sonrası çıkan fırtına Kurtuluş Mahallesi sınırları içindeki arazide kurulu çadırları havaya uçurdu. 150 kişinin yaşadığı 30 çadırdan 7'si yıkıldı. Yağmurun da etkisiyle toprak zeminin çamura dönüştüğü alanda, çadırları yıkılan tarım işçileri zor anlar yaşadı. Fırtına dolayısıyla demirleri yıkılan çadırlar yerle bir olurken, işçiler açıkta kalan erzak, yatak ve giysilerini çamurun içinden kurtarmaya çalıştı.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından biri kabul edilen Silifke’de, çilek hasadının yoğunlaşması ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yöreye gelen tarım işçilerinin zorlu yaşamı da devam ediyor.

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan ve yılda 20 bin dönüm araziden 80 bin ton hasat yapılan Silifke'ye Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler, gün boyu tarlada çalışırken yanlarında getirdikleri çocukların bakımını kendilerinden birkaç yaş büyük ablaları yapıyor. Çilek üretiminde Doğu Akdeniz'in en yoğun bölgesi Silifke ilçesine gelerek, çadırlarını kuran tarım işçileri, ilkel çadırlarında yaşam mücadelesi veriyor. Banyo yapacakları suyu ısıtmak, yemeklerini pişirmek için odun ateşi yakan tarım işçisi kadınlar erkeklere oranla daha fazla çalışmak zorunda kalıyor.

Çilek hasadının yapıldığı yörede günün ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan Zeynep Özkaplan zor koşullarda da olsa geçimlerini sağlamak için sürekli gezmek zorunda olduklarını anlattı. Silifke'de çilek hasadının tamamlanması ardından, Malatya'ya kayısı, oradan da Samsun'a fındık toplamaya gideceklerini vurgulayan Şükrü Gezer ise, yılın 8 ayını memleketlerinden uzaklarda geçirdiklerini ancak 4 ay memleketlerinde kalabildiklerini söyledi.

İslime Özkaplan ise, “Fırtınadan dolayı çadırlarımız zarar gördü. Biz her yıl bu rezilliği çekiyoruz. Su yok, elektrik yok, çadır yok. Çamur deryasında yaşam mücadelesi veriyoruz. Yetkililerin bir an önce bize sahip çıkmasını istiyoruz. Çocuklarımız çamur içerisinde hastalanıyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2014, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195