Title of a News Article

Taşeron İşçilere Müjde !

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "(Taşeronlarla ilgili düzenleme) Biz görüşmelerimizi tamamladık şu anda sayın Başbakanımızın önünde." dedi.

Taşeron İşçilere Müjde !
banner206
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı sendikaların Taksim'de anma ve kutlama yapılma talebiyle ilgili, "Görüşmek isteyen sendikalar var. Randevu talepleri var. Kendileriyle görüşeceğim. Burada amaç 1 Mayıs'ı amacına uygun kutlama ise Türkiye'nin hiçbir yerinde buna bir engel yok. Her yerde 1 Mayıs'ı kutlayabilirsiniz" dedi.

Bakan Çelik, Sağlıklı Yaşama Davet Projesi kapsamında Bakanlık yerleşkesindeki spor ve sosyal tesislerinin açılışını yaptı. Tesisler kapsamında açılışı yapılan halı sahada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez'in de yer aldığı takımla maç yapan Çelik, bir de gol attı.

Açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, bir basın mensubunun bazı sendika ve meslek odalarının 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nında kutlama taleplerini anımsatması üzerine, AK Parti hükümetinin bunu 1 Mayıs'ı hem tatil günü hem de Emek ve Dayanışma günü ilan ettiğini söyledi.

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyenlerin tam olarak ne istediğini anlamakta zorlandığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Görüşmek isteyen sendikalar var. Randevu talepleri var. Kendileriyle görüşeceğim. Burada amaç 1 Mayıs'ı amacına uygun kutlama ise Türkiye'nin hiçbir yerinde buna bir engel yok. Her yerde 1 Mayıs'ı kutlayabilirsiniz. Artık 1 Mayıs'ın 80 öncesi Türkiye'yi andıran bir yaklaşımla ele alınmaması gerekiyor. Yıl 2014 yani tatil olan, emeğin sorunlarının konuşulacağı bir gün olarak hükümetin çıkarttığı yasal düzenlemelerle bütün emekçilere sunulan bu imkanı bizim bir dayanışma içerisinde değerlendirmemiz gerekiyor. Yani bir türlü sorun çözülüyor ama çözülemeyen daha sorunlar var. Bunların tartışılması gerekiyor. 81 ilde şenlik havasındaki düzenlemeler özellikle Çalışma Bakanlığı'na yol gösterici olmalı. Yani bizim şu anda üzerinde çalıştığımız önemli konular var. O konulara katkı sağlayacak gün haline dönüşmeli."

Çelik, 1 Mayıs konusunda her türlü imkanın sunulduğunu ama bu kadar iyi niyetli bir yönetim yaklaşımı karşısında Taksim inadını anlamanın çok zor olduğunu dile getirerek, "Taksim'in 77 yılında yaşananlardan dolayı bir anlamı var deniyorsa ona da engel yok. Gidip orada hayatlarını kaybeden emekçiler anılabilir ve orada saygı duruşu yapılabilir, belli sayıda yöneticiler veya tüm sendikalar gidip orada bu anmayı yapabilirler. Ama siz ısrarla yönetimin belirlediği ve toplumun huzuru açısından önem arz eden miting alanlarının dışında her yerde biz bu toplantıları yapar ve eyleme dönüştürürüz gibi ki geçmiş yıllarda hep böyle oldu. Hiç ummuyoruz ama bu ısrar devam ederse geçmiş yıllardaki olumsuz görüntüler yine ortaya çıkarsa bu Türkiye'nin kazancı değil ki Türkiye'ye bunun katacağı hiçbir şey yok" diye konuştu.

-"Gelin ey sendikalar sorunlarımızı tartışalım"

Randevu talep eden sendikalarla görüşeceğini ifade eden Çelik, 1 Mayıs'ın 81 ilde anlamına uygun bir şekilde kutlanması konusunda sendikaların da sağduyulu davranacağı kanaatinde olduğunu, aksi takdirde hükümet olarak kararlılıklarını göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Sendikaların üyelerinin sorunlarını topluma aktarmak ve çözüm bulmak konusunda sorumluluklarının olduğuna dikkati çeken Çelik, sendikaların bunlarla meşgul olmasını doğru bulduğunu, çatışmacı bir anlayışı körüklemenin aynı zamanda sorunlara duyarsızlığı da ortaya çıkarttığını ama sendikalara böyle bir yakıştırmayı yapmak istemediğini vurguladı.

Çelik, taşeronların, kadrolu çalışanların sorunları olduğunu belirterek, 1 Mayıs ve benzer etkinlik ve günlerin çalışanların sorunlarının dile getirileceği günler olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

80 öncesi Türkiye'nin olmadığını ve artık olmayacağını ve o dönemde yaşananların çok acı olduğunu ifade eden Çelik, "Türkiye yeni bir dönem içerinde, demokrasiyi özümsemiş, insan hakları ve emeğin hakkının daha iyi korunması, var olan aksaklıkların giderilmesi konusunda bir dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bunları da birlikte gerçekleştireceklerimizin başında sendikalar geliyor. Ben sendikalara 'geliniz meydanlarda sesinizi yükseltiniz' çağrısında bulunuyorum" dedi.

Sendikaların 'şu meydan bu meydan olsun' demesi yerine çalışanların sorunlarını seslendirmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Eğer bir iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmamışsa, örgütlü bir sendikanın temsilcisi olarak, patronuna karşı haykırsın. Bu meydanlar böyle değerlensin. Bir dayanışma içerisinde biz çalışma hayatındaki sorunların üstesinden gelelim. Gelin ey sendikalar sorunlarımızı tartışalım. Çözüm bekleyen sorunlarımızı gündemin en ön sırasına almak konusunda toplumsal bilinci ve sendikal baskıyı arttıralım."

-"İş ve meslek danışmanı talebi yok"

Çelik, kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işverenlikle ilgili yasal düzenleme konusundaki bir soruya, "Biz görüşmelerimizi tamamladık şu anda sayın Başbakanımızın önünde. Nihai bir değerlendirme yapılıp Meclis'e sevk edilme noktasında şu anda" yanıtını verdi.

Düzenlemenin kapsamlı bir yasa olduğunu ve yasama yılı sona ermeden Meclis'ten geçmesini arzu ettiklerini dile getiren Çelik, bu kapsamda af telaffuz etmenin doğru olmayacağını söyledi.

İş ve meslek danışmanlarının atama beklediği yönündeki bir soruya ise Çelik, "İş ve meslek danışmanlarıyla ilgili İŞKUR bünyesinde 4 bin kişilik kadro açılmıştı. Bu kadro doldu. Bunun dışında bizim hükümet olarak veya Bakanlık olarak 'iş ve meslek danışmanı alacağız' diye bir taahhüdümüz hiç olmadı. Kadro ve talep olacak ki biz kadro tahsisini yapalım. Henüz öyle bir talep yok" yanıtını verdi.


kaynak: haberler.com

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2014, 14:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195