Title of a News Article

TBMM'de başkanlık hesapları

TBMM'de başkanlık hesapları
banner206

 AK Parti, Meclis Başkanlığı yarışını en çok oyu alan ismin seçileceği 4. tura kadar taşıyacak. AK Parti, başkanlığı CHP'ye kaptırırsa, "MHP'ye koalisyon" eleştirisini yapacak.

AK Parti, Meclis Başkanlığı seçiminde yarışı, en çok oyu alan iki parti adayının katılabileceği 4. tura kadar sürdürecek. En çok oyu alan ismin başkan seçileceği bu turda AK Parti, başkanlığı CHP'ye kaptırırsa, "MHP ve HDP bir araya gelmeyiz diyorlardı. İşte geldiler" eleştirisini gündeme taşıyacak. CHP'nin koalisyon önerisi ise 2 Başbakanlık, 2 yıl Meclis Başkanlığı

 

HESAPLAR BAŞLADI

AK Parti'de, 23 Haziran'da başlayacak Meclis Başkanlığı seçim süreciyle ilgili hesaplar yapılmaya başlandı. AK Parti, Meclis Başkanlığı seçimi ile koalisyon görüşmelerini birbirinden bağımsız olarak yürütmek istiyor. Koalisyon görüşmelerinde Meclis Başkanlığı'nın bir pazarlık unsuru olarak masada bulunmasına sıcak bakılmıyor. Ancak bu seçimin koalisyon görüşmeleri için de güçlü bir sinyal vermesi bekleniyor.

 

AK PARTİ VE CHP YARIŞACAK

AK Parti'nin hesaplarına göre, her parti ilk 2 turda kendi adayını çıkaracak. Bu durumda, Meclis Başkanlığı seçimi için gerekli üye tam sayısının üçte ikilik çoğunluğuna, yani 367'ye hiçbir parti ulaşamayacak. 3. turda salt çoğunluk olan 276 aranacak. 258 ile en yüksek sandalye sayısına sahip olan AK Parti de dahil, Meclis'e giren 4 parti bu çoğunluğa ulaşamayacağı için 4. tura, en çok oy alan iki adayın yarışacağı oylamaya geçilecek. Parlamento aritmetiğine göre bu turda AK Parti ile CHP adayının yarışmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

"YA BENİM ADAYIM YA CHP'NİN"

AK Parti, oylamada MHP ve HDP'yi "Ya benim adayım ya CHP'nin adayı "tercihine zorlayacak. Bu turda salt çoğunluk aranmadan, en çok oy alan isim Meclis Başkanı seçileceği için ancak 3 partinin birleşmesi durumunda AK Parti adayı geçilebilecek. AK Parti, Meclis Başkanlığı'nı MHP ve HDP'nin desteğiyle CHP'ye kaptırması durumunda, "MHP ve HDP bir araya gelmeyiz diyorlardı. İşte geldiler" yönünde oluşan algıyı kullanacak. MHP'nin son tur oylamaya girmemesi durumunda ise AK Parti'nin adayı Meclis Başkanı seçilmiş olacak.

 

İLK TUR 28 HAZİRAN'DA

23 Haziran'daki yemin töreninin ardından 5 gün içinde TBMM Başkanı adayları, Başkanlık Divanı'na bildirilecek. 28 Haziran'da ilk tur oylama yapılacak. Oylamalarda milletvekilleri gizli oy ile tercihlerini belirleyecek. Oylamanın seyrine göre diğer turlar, 5 gün içerisinde yapılacak. TBMM'nin 26'ncı başkanı en geç 2 Temmuz'a kadar seçilmiş olacak. (haberler.com)

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195