Title of a News Article

Tedbir kararı çıktı!

 Tedbir kararı çıktı!
banner206

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeli misafirlerle ilgili olarak yapılan toplantının sonuç metni açıklandı. Atalay’ın ayrımcı bir yaklaşımla yaşanan olayların büyüdüğüne ilişkin açıklamalarından sonra yapılan toplantıda, “Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışı ile birlikte iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecektir. Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir.” kararları alındı.

7 saat süren toplantıya; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Merkez Valisi Veysel Dalmaz, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Malatya Valisi Vasip Şahin, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ile üst düzey bürokratlar katıldı.

Toplantıda yapılan değerlendirmeler Türkiye’de bugün itibariyle, geçici barınma merkezlerindeki 218 bin 121 Suriyeli’nin yanı sıra çeşitli illerde 1 milyon 127 bin 970 Suriyeli bulunduğunu bildirildi. Toplantıda, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili yürütülmekte olan faaliyetler, mevcut sorunlar ve alınması gereken tedbirler masaya yatırıldı. Başta sağlık, eğitim, asayiş, güvenlik, ekonomi, çalışma hayatı, kadın, aile, hukuki düzenlemeler, hudut güvenliği, kaçakçılık, toplum psikolojisi olmak üzere geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerle doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı tüm konuların değerlendirildiği toplantıda şu tespitlerde bulunuldu:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle 3 yılı aşkın süredir yürüttüğü yardım çalışmaları ve kurumlar arası üst düzey koordinasyon, dünyaya örnek teşkil edecek niteliktedir.

Milletimizin hoşgörü ve yardımlaşma duygusu ile kardeş Suriye halkına kucak açması ve tüm imkanlarını seferber etmesi takdire şayandır.

Geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimiz Türk halkına olan şükran ve minnetlerlerini her fırsatta dile getirmekte; topluma uyum sağlamak ve rahatsızlık vermemek adına azami dikkati göstermektedir.

Tüm bu olumlu tavır ve çalışmalara rağmen, birtakım kışkırtmalar ve yoğun dezenformasyon ile yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık körüklenmektedir.

Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmalar güçlendirilecektir.

Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşüktür. Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı bulmaktadır.

Sınır güvenliği ve kaçakçılıkla mücadele konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığının ortak çalışmasıyla özellikle son bir yılda büyük gelişme sağlanmıştır; eksiklerin tamamlanması için çalışmalara devam edilecektir.

Suriyeliler’in kayıt altına alınması hususunda önemli ilerleme kaydedilmiş, 740 bin Suriyeli’nin biyometrik kaydı tamamlanmıştır. Kalanların kaydının ise birkaç ay içinde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirler alınmaya devam edecektir.

Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışı ile birlikte iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecektir.

Haksız rekabete sebep olan her türlü ekonomik faaliyet ve kayıt dışı çalışmaya karşı gerekli önlemler alınacaktır.

Suriyeli çocukların okullaştırılması için yapılan çalışmalar genişletilecek; toplumsal sorunları en aza indirebilmek amacıyla Türkçe öğrenme imkanları artırılarak teşvik edilecektir.

Sokakta yaşayan Suriyeliler tespit edilerek mülki idare ve yerel yönetimler tarafından geçici barınma merkezlerine yönlendirilmektedir. Bu uygulama devam edecektir.

Suriyelilere acil ve temel sağlık hizmeti verilmeye devam edilecek; sağlık hizmetleri noktasında yoğunluk yaşanan yerlere uzman personel takviyesi yapılacak; bu konuda hiçbir suistimale müsaade edilmeyecektir.

Savaştan kaçarak ülkemize sığınan geçici koruma altındaki Suriyeli misafirlerimizle ilgili farklı boyutları bulunan her türlü sorun ve sıkıntı, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da devlet kurumlarımız tarafından titizlikle takip edilecek, gerekli önlemler alınacak ve çalışmalar sürdürülecektir."

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2014, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195