Title of a News Article

Tedirginler!

Tedirginler!
banner206
 IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından kontrolü ele geçirilen Irak'ın Musul kentine ihracat yapan Şanlıurfalı işadamları, bu ülkeye yaptığı bütün ekonomik yatırımları durdurdu. İhracatcılar, yatırımlarını sürdürebilmeleri için Irak'taki kaos ortamının bir an önce sona ermesini istedi.

IŞİD militanlarının Irak'ta yaptığı saldırıların ardından bu ülkeye ihracat yapan Şanlıurfalı işadamları, kaos ortamından endişe duymaya başladı. Irak'ta yaşanan kaosun Şanlıurfalı yatırımcıları ekonomik olarak zor durumda bıraktığını ifade eden Şanlıurfa Ticaret Odası Başkanı Sabri Ertekin, "Irak'taki durum bizim içinde oldukça kötü bir durumdur. Bir yandan bizleri temsil eden insanların can güvenliği söz konusu bir yandan da Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığımız ülke olan Irak'ta yaşanan kaos, ekonomik yönde bizleri etkiledi. Daha önce Şanlıurfa olarak en çok Suriye'ye ihracat yapıyorduk. Suriye'deki son olaylardan sonra bu ülkeye olan ihracatımız durdu. Ardından yatırımcılarımız bu kez Irak pazarına hücum etti. Irak'ta son zamanlarda Kürt yönetiminin merkezi hükümetten para alamaması yüzünden ekonomide bir daralma yaşandı. Musul ve Bağdat'a giden yolların kesilmesi ise pazarın daralmasında çok büyük etkisi olacaktır. Bu durum Şanlıurfalı yatırımcıları da etkileyecektir. Şimdilik Şanlıurfalı yatırımcılar ve nakliyeciler Irak'la olan ticari ilişkilerini can güvenlikleri nedeniyle askıya almış durumdalar. Teminimiz biran önce Irak'taki kaosun son bulmasıdır" dedi.

'EKONOMİK YÖNDEN ZARARA GİRDİK'

Irak'ta 6 TIR'la nakliyecilik yaptığını ifade eden ve IŞİD örgütünün elinde bulunan TIR şoförleri arasında 2 şoförünün bulunduğunu belirten nakliye sahibi Ali Altun, IŞİD nedeniyle ekonomik yönden zarara girdiklerini söyledi. Gözyaşları içerisinde konuşan Altun, "Şuan Irak'ta yaşanan kaos nedeniyle hem ekonomik, hem de manevi olarak zarar uğramış durumdayım. Her ay 50 bin lira TIR'ların taksit borcu ödemekteyim. Irak bizim için bir ekmek kapısıydı. Şuan tek dileğimiz rehin tutulan şoför arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Türkiye sınırında bulunan Suriye ve Irak'ta yaşanan savaş bizleri ekonomik olarak etkimektedir" diye konuştu.

Irak ve Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı nakliyede şuanda 50 aracın kontak kapatarak, otoparkta beklediğini belirten TIR şoförü Ahmet Bozkurt ise "İş yok, güç yok, mazot pahalı, çok zararımız var. Buna rağmen Kerkük'e mısır götürmek için bekliyoruz. Can korkumuz var. Ama ekmek parası için bu yolla çıkmaya mecburuz" ifadelerini kullandı.

'IŞİD'İN MUSUL'A GİRMESİ İŞADAMLARINI TEDİRGİN ETTİ' 

Bölgede yaşanan tahlisiz olayın birinci derecede Şanlıurfa etkilendiğini ifade eden işadamı İbrahim Toru ise şunları söyledi:

"Irak'ta yaşanan kaos hem Şanlıurfa'da, hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekonomik olarak ciddi yönde etkilendi. Sınır hattında bulunan illerdeki yatırımcılar şuan yaşanan kaos nedeniyle işlerini askıya almış durumdalar. Hiç kimsenin beklemediği IŞİD'in Musul'a girmesi iş adamlarını tedirgin etmiştir. İnsanlar artık bu bölgelere yatırım yapmakta korkar duruma düştüğünü görüyoruz."

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2014, 23:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195