Title of a News Article

TOKİ'ye başvurular başlıyor

TOKİ'ye başvurular başlıyor
banner206

 Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ),unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi,sağladığı restorasyonkredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. TOKİ’nin bugüne kadar 588restorasyon projesi için 52 milyon 834 bin 860 lira tahsis ettiğini ifade eden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, 1-30 Nisan2015 tarihleri arasında restorasyon kredisi başvurularının kabul edileceğini söyledi. TOKİ, tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitinibu yıl için 140 bin liraya çıkardı.

TOKİ, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması şartı ile kredi sağlıyor.

 

“BÜYÜK BİR KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİN MİRASÇILARIYIZ”

Kadim bir coğrafyada büyük bir kültürel zenginliğin mirasçısı olduğumuza ifade eden TOKİ Başkanı Turan, “Kültürel ve sosyal hayatta olduğu gibi mimari alanda da bu zenginlik yaşantımızın içinde. Coğrafyamızın bize sunduğu bu mimari zenginliğimizden, yıkılma ve yok olma tehlikesi içinde bulunan tarihsel değerlerimizi gelecek nesillere kazandırılması amacıyla restorasyon kredileri sağlıyoruz” dedi.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında “restorasyon kredisi” uygulaması başlatan TOKİ, 10 yılda 588 kültür varlığına kredi desteği verdi. Bunlardan 386 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak TOKİ tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi.

 

KREDİ ÜST LİMİTİ 140 BİN LİRA

TOKİ, 2005 ve 2006 yıllarında sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini,2010 yılında 80 bin, 2011’de 90 bin,2012’de 105 bin, 2013 yılında 115 bin, 2014 yılında 125 bin lira olarak belirledi. İdare, 2015 yılı için kredi üst limitini 140 bin liraya çıkardı.

 

BAŞVURULAR 1 NİSAN’DA BAŞLIYOR

İdare, 2015 yılı restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan 2015 tarihleri arasında kabul edecek. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış “tescil” kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

 

KENT DOKUSUNUN İYİLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİLECEK

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek.Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluğu bulunuyor.

TOKİ’nin bugüne kadar kredilendirdiği projeler; “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illeri ile Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday ilçelerinde, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor.

 

BAŞVURU ŞARTLARI TOKİ’NİN İNTERNET SİTESİNDEN GÖRÜLEBİLECEK

Başvurular TOKİ’ye bizzat yapılabileceği gibi TOKİ’nin İstanbul Hizmet Binası adresine kargo ve diğer posta araçları ile de yapılabilecek. Başvuruda bulunacak vatandaşlardan istenilen bilgi ve belgeler www.toki.gov.tr adresinde“faaliyetler-krediler-restorasyon kredileri” linkinden görülebilecek.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2015, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142