Title of a News Article

Türkiye'de tarihi gün

Türkiye'de tarihi gün
banner206
 Hükümet ve HDP heyeti düzenledikleri ortak basın toplantısında Öcalan'ın PKK'ya yaptığı tarihi çağrıyı açıkladı: PKK'yı silah bırakma için kongre toplamaya çağırıyoruz.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 'Çözüm Süreci'ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde HDP heyeti ile bir araya geldi.

Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmeye Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

Basın açıklamasında ilk sözü Sırrı Süreyya Önder aldı. Önder, Abdullah Öcalan'ın mesajını okuyarak "Sayın Öcalan 'Bahar aylarında PKK'yı kongeye davet ediyorum' dedi. Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik çözüme ulaştırmak temel hedefimizdir" şeklinde konuştu.

İşte Önder'in açıklamalarından satırbaşları;

"Tarihi bir kararın eşiğindeyiz. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan temel değerlendirmesi şudur. Bu 30 yıl çalışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak genel hedefimizdir. Sayın Öcalan 'Bahar aylarında PKK'yı kongeye davet ediyorum' dedi. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise şunları söyledi:

"HDP dün İmralı'da bir görüşme gerçekleştirdi. Çözüm süreci kurulunda gelinen aşamayı ele almıştık. Eylemsizliğin öne geçmesi için yapılan açıklşamayı önemli görüyoruz. Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Çözüm yoluna koyulabilecek yola ulaşmıştır. Silahların devre dışı kalmadı demokratik gelişmeye hız katacaktır. Özgüven içinde taertışmaktan geri durmamamız gerekiyor. Gök kubbe altında ökonuşlukmaık bir şey kalmadı. Temek hak ve ögzürlükleri geliştirmek için ancak bütünlüğe katkı sağlar. Temel sorunşlarını geride bırakan Türkiye küresel bir güç haline getirecektir. Çözüm sürecininin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz."

 

10 MADDELİK TASLAK METİN

Tarafların ortak açıklama yapacağı yönündeki iddialar daha önce de gündeme geldi ancak beklenen tarihlerde böyle bir açıklama olmadı.

Son olarak Selahattin Demirtaş, 10 maddelik taslak metin üzerinde hükümetle anlaşmazlık yaşandığını ve sürecin krizde olduğunu söylemişti.

Hükümet tarafı PKK'dan silahların bırakılmasıyla ilgili açıklama yapmasını isterken, Kandil'in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin kabul edilmesi ve müzakerelere geçilmesi.

 

Söz konusu 10 madde şunlar:

1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği

2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2015, 12:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195