Title of a News Article

Unutulan Bağcılık Tekrar Canlanıyor

 Unutulan Bağcılık Tekrar Canlanıyor
banner206

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde belediye, 1970 ile 1990 yılları arasında popüler olan ancak son yıllarda önemini yitiren bağcılığı canlandırmak için çalışma başlattı.

İlçede 1990 yılına kadar 12 bin dönüm arazide yapılan bağcılık, 300 dönüm araziye kadar düştü. Bağ alanlarının imara açılması, tarımsal hastalıklar ve ekonomik getirisinin az olmasından dolayı bağcılık gerilemeye devam ediyor. Normal bir bağın verimlilik ömrü 30-40 yıl arasında değişiyor. Bağların yenilenmemesi ve yeni bağ alanları kurulmadığından Siverek'e özgü olan şire üzümü de yok olmaya yüz tuttu.

Bağcılığın tekrar canlanması için Siverek Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü altı yıl önce ilçenin Viranşehir karayolu üzerinde bulunan belediye fidanlık alanında 16 dönümlük alanı bağ olarak tahsis etti. Ziraat mühendislerinin kontrolünde çalışanlar bağ alanında budama işlemi yaparak, yeni asma filizleri elde etti. İlçede alternatif tarım adına bağcılık yapmak isteyenlere ücretsiz fidan verileceğini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Emren Alişer, "Asma, dünyada kültüre alınan en eski meyveli bitki türlerinden biridir. Önemli bir protein, karbonhidrat, mineral ve vitamin kaynağı olan üzümün, özellikle gelişmemiş ülkelerde sağlıklı yaşamın bilincinin artmasıyla, gelecek yıllarda dünya gıda pazarında daha büyük paylara sahip olacağı bilinmektedir. Asma çok yıllık bir bitki olup, ekonomik bakım şartlarına göre değişmekle beraber 40-50 yıl civarındadır. Bu derece uzun verim yaşına sahip olan asmanın Siverek ilçemizde de önemini vurgulamak amacıyla belediye bünyesinde kurula bağın bakım ve budama çalışmalarından elde ettiğimiz fidanları talepte bulunan vatandaşlarımıza ücretsiz vereceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 08:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195