Title of a News Article

Urfa Büyükşehir Bld. kesenin ağzını açtı

.

Urfa Büyükşehir Bld. kesenin ağzını açtı
banner206
 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 100 milyon liralık atık su arıtma tesisi çalışmaları son sürat devam ediyor.

Temelinin atılmasının ardından süratle yapımına başlanan dev projenin yüzde 47'lik fiziki yapımı gerçekleştirildi. Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanmasının ardından 800

binin üzerinde nüfusun atık suyu doğaya arıtılmış bir şekilde kazandırılacak. Ayrıca Tarımsal arazilerde de kullanılacak olan arıtılmış suyun oluşturacağı tasarruf ile Türkiye'nin milli servetine önemli oranda katkı sağlanacak.

Şanlıurfa merkez atık su arıtma tesisini inceleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Tesisin son sistem teknolojiyle donatıldığını ve geniş tarım arazilerine sahip Şanlıurfa için önemli bir yatırım olduğunu ifade etti.

İncelemeler esnasında Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye; ŞUSKİ Genel Müdürü Hamdi Us, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri eşlik etti. Tesis hakkında yetkililerden bilgi alan Başkan Çiftçi, tesisle ilgili durum değerlendirmesi bulundu.

Şanlıurfa merkez atık su arıtma tesisindeki  incelemenin ardından açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, şunları söyledi: “İPA kapsamında şuan Şanlıurfa'mızda yapılan en büyük projesinin incelemesindeyiz. Şanlıurfa Merkez atık su arıtma tesisi aslında Şanlıurfa'da değil tüm Türkiye’de en modern atık su arıtma tesislerinden bir tanesidir. Bir kere tamamıyla doğaya uygun ve doğayı güçlendirecek hiçbir şekilde doğaya zarar vermeyecek sistemlerle yapılmış biyolojik arıtmaları ile çökertme havuzları ile yine gerek ultraviyole ışınları ile arıtmayı gerçekleştirecek bir sistemle proje hazırlanmış durumda. Avrupa Birliği yetkilileri ve yine bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yetkilileri ile projenin gerek tanıtımında gerekse temel atmasında vurguladığımız gibi Şanlıurfa şu an 860 bin nüfuslu merkez üç ilçemiz Karaköprü, Eyyübiye ve Haliliye'yi kapsayan bu projemiz 2017 yılının sonunda bitecek ve hizmet verecektir" dedi.

 

DOĞA DOSTU PROJELER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Şehir olarak hızla geliştikleri ve çevre dostu olduklarını ifade eden Başkan Çiftçi, " Bu kadar büyük bir Şehrin atığını kanallara drene etmemiz ve doğaya bırakmamız doğru olmaz. Doğru bir yaklaşımda olmaz sağlıklı bir yaklaşımda olmaz. İşte bu tür modern tesislerde doğa dostu projelerle Şanlıurfa'mız yolunu açmaya devam ediyor. Önemli bir projeydi ve biz Avrupa Birliği kapsamında arkadaşlar özellikle teknik arkadaşlar çok güzel bir proje süreci geçirdiler. Bu anlamda Şanlıurfa bir çok ille yarıştı ve bu projeyi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ŞUSKİ Genel Müdürlüğü şehrine kazandırmış oldu. Şuanda da uygulama noktasında fiziki olarak % 47’lerde gerçekleştirmiş durumdayız. Yüklenici firmalarımız gayet profesyonel işini bilen daha önceden birçok arıtma tesisini yapan uygulayan firmalardır. Firmalarımıza güveniyoruz. Hem proje anlamında çok tecrübeli bir teknik heyetimiz var. Avrupa Birliği kapsamında gerek Çevre ve Şehircilik bakanlığımız gerekse de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine bağlı ŞUSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından kontroller yapılıyor. Bugünde meclis üyesi arkadaşlarımız ile birlikte Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ile teknik arkadaşlarla geldik yerinde baktık planlanan sürede gidiyor. Dolaysıyla Şanlıurfa’ya şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu memleket hizmetin en güzelini hak ediyor büyük projeleri hak ediyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan Şanlıurfa merkez atık su arıtma tesisi bitmesiyle birlikte merkez ilçelerden toplanan atık sular arıtılacak ve hijyen kurallarına uygun olarak dere ve su yatakları deşarj edilecek. Ayrıca elde edilen suyun bahçecilik ve tarım sulamalarında kullanılabilecek ve bu sayede çevre kirliliğinin önüne önemli ölçüde geçilebilecektir.

 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195