Title of a News Article

Urfa'da 100.yıl heyecanı...

Urfa'da 100.yıl heyecanı...
banner206

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilecek olan “Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali” öncesi lansman düzenlendi.

Urfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. yılı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin organizasyonunda T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınarak "Urfa'nın Kurtuluşunun 100. Yılı ve Uluslararası Kültür, Tarih Festivali" olarak kutlanacak. "Tarihin Şanlı 100'ü Şanlıurfa" sloganı ve logosu ile yıl sathına yayılan etkinlikler ile ilgili lansman düzenlendi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün ev sahipliği yaptığı lansmana AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, milletvekilleri Zemzem Gülender Açanal,Halil Özcan, Ak parti MKYK üyesi İbrahim Halil Yıldız, Mehmet Ali Cevheri, Ahmet Akay, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam, Eyyübiye belediye başkanı Mehmet kuş, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Karaköprü belediye başkanı Metin Baydilli, Viranşehir belediye başkanı Salih Ekinci, Bozova Belediye başkanı Suphi Aksoy, BŞB Genel Sekreteri Mahmut Kırıkçı,   Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, AK Parti İl yönetimi ve teşkilatı, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve basın kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKANVEKİLİ KURTULMUŞ: TEKRAR EDİLEN OYUNLAR KARŞISINDA UYANIK OLACAĞIZ

Program ilk olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından 100. yıla özel kliplerin gösterimi ile başladı. Ardından Şanlıurfa'da olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 1900 yılı Osmanlı Devletinden bugüne kadar olan süreci aktararak Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler karşısında izleyici rol alan değil, bölgesine barışçıl adımlarla yön veren bir Türkiye'nin olduğunu söyledi. Urfa'nın kurtuluşunun bu yıl büyük coşku ile kutlanacağını da sözlerine ekleyen Başkanvekili Kurtulmuş, "Şanlıurfa'ya her gelişimizde coşkuyla geliyoruz, giderken de buruk bir şekilde ayrılıyoruz. Şanlıurfa kültürlerin ve mede8niyetlerin başkenti. Şanlıurfa her tarafında maneviyet olan mübarek bir şehir. Şanlıurfa tarihin ayak izlerinin çok yakından görüldüğü bir şehir. Ben de Kültür ve Turizm Bakanı iken Göbeklitepe yılı ilan edilmesinde katkısı olan biri olarak Göbeklitepe'nin Şanlıurfa'ya büyük katkısı olduğunu görüyorum. Yani Şanlıurfa her yanıyla çok güzel bir şehir. Bu vesile ile Şanlıurfa'nın Kurtuluşunun 100. yıl dönümü etkinliği için düzenlenen lansmana katıldığım için mutluyum. Urfa'yı Şanlıurfa yapan bu mücadelenin en iyi şekilde yapılması ve gelecek nesillere güzel ve doğru bir şekilde aktarılması son derece önemlidir. Biz geçmişte 100 yıl önceki bir kahramanlığı gündeme taşımak için yapmayacağız bu etkinliği sadece. 100 yıl önce oynanan oyunun bugünlerde de nasıl tekrar edildiğini görerek, birlik ve beraberlik içerisinde olarak uyanık bir şekilde geleceğe hazırlanmak zorundayız" dedi.

BAŞKAN BEYAZGÜL: UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

Programda tüm katılımcıları selamlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise 11 Nisan tarihinin Şanlıurfa için her zaman önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. 11 Nisan kahramanlık mücadelesinin nesillere aktarılması için bu tür etkinliklerin önemine değinen Başkan Beyazgül, "1. Dünya Savaşı'nda mağlup sayılan Osmanlı Devleti'nin, Sevr Antlaşması'yla paylaşılması Şanlıurfa önce İngilizler daha sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. 9 Şubat 1920'de başlayan Şanlıurfalıların direnişi zaferle sona ermiş ve işgalci Fransız kuvvetleri 11 Nisan 1920'de şehirden kovulmuştur. İşte o gün, yani 11 Nisan 1920’de Şanlıurfa “kendi kendini kurtaran şehir” olarak tarihe not düşmüş, kurtuluşu, kurtuluşlara ilham olmuştur.

11 Nisan Urfa’da önemli bir gündür. Bu Önemli gün Urfa Kültüründe bir beldeye, bir mahalleye, bir spor salonuna, bir futbol takımına, bir parka, cadde ve sokağa,  kimi zaman bir gazete, şiirlere, kimi zaman da türkülerimize ilham kaynağı olmuştur.

Düşmanlarımızı korkutan aziz milletimizin birlik ve beraberliği ve kardeşlik duygularıdır. Bu dünde vardı bugün de milletimizde vardır. Şehitlerimizin ve gazilerimizin kanları ve canları ile bize teslim ettiği emaneti, gelecek nesillere aktarmak bizim asli vazifemizdir. Kahraman şehitlerimiz, bizler için öldüler, kahraman gazilerimiz bizler için yaralandılar. Onları hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Son söz olarak, tekrardan Urfalı şehit ve gazilerimizi, rahmetle anar, ecdadımızın yaşadığı kabus dolu o günleri, insanlık adına bir daha hiçbir milletin, hiçbir şehrin yaşamamasını yüce Rabbimden niyaz eder, düzenleyeceğimiz etkinlik ve çalışmaların hayırlı geçmesini dilerim" diye konuştu.

VALİ ERİN: ŞANLIURFA TARİHTE HER ZAMAN STRATEJİK ÖNEME SAHİP OLMUŞTUR

Başkan Beyazgül'ün ardından kürsüye gelen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de Şanlıurfa'nın tarihte her anlamıyla önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Vali Erin, " Şanlıurfa tarih boyunca gerek coğrafik konumu gerekse farklı milletlerden insanlarının bir arada yaşaması nedeniyle sürekli olarak stratejik önemini muhafaza eden bir şehir olmuştur. Geçmişte de dedelerimizin, ninelerimizin bu birlik ve beraberlik anlayışı ile bu topraklara sahip çıkması kahramanlığının gelecek nesillere aktarılması bu tür etkinliklerle daha da önem kazanıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Yıldız, “Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Kültür ve Tarih Festivali” ile ilgili program akışını katılımcılara aktardı. Program daha sonra günün anısına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'a mırra takımı ile tablo hediye etmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2020, 19:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142